Inför Liga Profesional 2023: Rosario Central, Newell’s Old Boys, Estudiantes och Gimnasia

Om bara några dagar börjar den nya säsongen av Liga Profesional i Argentina. Därför kommer enkoppmate, under veckan som kommer, att räkna ner till ligastarten med en rad inför-artiklar. I dagens artikel går vi igenom Rosario Central, Newell’s Old Boys, Estudiantes och Gimnasia.

Hur har uppehållet sett ut för Rosario Central sett till nyförvärv och förluster på transfermarknaden?

Det har skett både positiva – och negativa saker i Rosario Central under uppehållet. Det negativa har såklart varit att man tappat flera duktiga talanger och då främst Facundo Buonanotte (Brighton) och Mateo Tanlongo (Sporting Lissabon). Dessutom har ytterbacken Blanco lämnat för spanska Elche. Detta är såklart tre tunga spelartapp, även om det kändes ganska givet att Buonanotte skulle lämna efter hans fina fjolårsäsong.

Det positiva har varit att laget har fått in en väldigt kompetent tränare i Miguel Ángel Russo (med det sagt var Tevez såklart också duktig, men besatt inte samma erfarenhet som Russo). Han har tränat Rosarioklubben tidigare – med framgång – och det ska bli intressant att se vad han kan åstadkomma. Central har ekonomiska problem så några störra investeringar i truppen lär inte ske. Värvningarna som kommit in i vinter tyder också på detta. Mest intressant är förmodligen Octavio Bianchi, ifrån All Boys, i Primera Nacional. Här gjorde han femton mål under fjolårssäsongen och kom tvåa i skytteligan bakom Belgranos Pablo Vegetti.

Vilka tycker du är Centrals styrkor, respektive svagheter?

Under fjolårssäsongen spelade laget stundtals en ganska frejdig offensiv fotboll och hemma på Gigante de Arroyito är Central alltid svårslagna. Det går dock inte att komma ifrån att truppen är ganska begränsad och under den kommande säsongen ska de nog vara ganska tillfreds om de når en mittenplacering.

Någon spelare som man bör hålla ett extra öga på?

Alejo Véliz är en klar favorit. Anfallaren stack ut under fjolåret och jag känner mig glad över att han stannar kvar i Central. Är just nu i väg med U20-landslaget och missar således inledningen på säsongen. I övrigt hoppas jag att spelare som Fabricio Oviedo och Francesco Lo Celso (lillebror till Giovani) ska ta ytterligare kliv i sin utveckling.

Var slutar de i tabellen?

Någonstans i mitten av tabellen känns troligast. Förmodligen finns risken att det blir på den nedre halvan av mittenperspektivet.

Hur har uppehållet sett ut för Newell’s Old Boys sett till nyförvärv och förluster på transfermarknaden?

Klubben har värvat smart och småskaligt. Samtidigt har de inte tappat någonting av värde bortsett ifrån mittbacken Cristian Lema. På nyförvärvssidan sticker främst Lucas Hoyos, Bruno Pittón och Guillermo Ortiz ut. Dessutom känns det spännande med Gabriel Heinze som ny huvudtränare. Om det är någon som ska få ut ordning på Newell’s är det förmodligen Heinze. Att han dessutom har ett stort hjärta för klubben – och är populär bland supportrarna skadar såklart inte.

Vilka tycker du är Newell’s styrkor, respektive svagheter?

Förra säsongen var Newell’s en av de starkaste lagen, i serien, på bortaplan och i offensiven finns det mycket kvalité. Det ska bli intressant att se hur Heinze kommer att formera sig och på vilket sätt han kommer att förändra sättet laget spelar på.

Någon spelare som man bör hålla ett extra öga på?

Djorkaeff Reasco är en spännande – och spelskicklig anfallare som inte bara är intressant p.g.a. sitt speciella namn. Personligen gillar jag också Juan Sforza och Ramiro Sordo. Två egna produkter som fick mycket speltid under fjolårsäsongen.

Var slutar de i tabellen?

Jag tror att Newell’s kan utmana om topplaceringarna, men mycket hänger på hur truppen reagerar på Heinzes spelfilosofi. Truppen är spännande och där finns kvalitéer som syntes redan under fjolårssäsongen. Kanske kan de få utlopp för dessa i år? I sådana fall blir det ett roligt år. Om inte kan det bli en mittenplacering i stället.

Hur har uppehållet sett ut för Estudiantes sett till nyförvärv och förluster på transfermarknaden?

Truppen har spetsats till med Santiago Ascacibar ifrån Cremonese, Matías Godoy ifrån Argentinos Juniors och Gudio Carillo ifrån kinesiska Henan Songshan. Samtidigt har de tappat kvalité i form av Leandro Díaz, Fabián Noguera och Manuel Castro. Truppen var bättre än vad tabellplaceringen vittnade om ifjol, och den känns inte sämre i år. Därutöver ska det bli spännande att se vad den nye tränaren Abel Balbo – som lyckades fint med Central Córdoba ifjol – kan åstadkomma med laget.

Vilka tycker du är Estudiantes styrkor, respektive svagheter?

De har en ganska fin bredd i truppen och det finns spetskvalité i de flesta lagdelarna. Nyförvärven kommer att spetsa till truppen ytterligare och det känns som att det råder en fin balans mellan gammalt och ungt. Under fjolårsäsongen var försvarsspelet Estudiantes största problem. Faktum är nämligen att endast Aldosivi släppte in fler mål än La Plata-klubben gjorde – fyrtio stycken.

Någon spelare som man bör hålla ett extra öga på?

Guido Carillo ska bli oerhört kul att få se igen inom den argentinska ligafotbollen. Han har varit utomlands i många år och bör kunna bidra med spets till truppen. Franco Zapiola är annars en spelare som jag gillar skarpt. Den 21-årige mittfältaren fick ett mindre genombrott, under fjolårssäsongen, och bör ta ännu större kliv i år.

Var slutar de i tabellen?

Jag tror på en topplacering för Estudiantes vidkommande. De skulle t.o.m. kunna utmana om ligaguldet. Topp 5 blir definitivt mitt tips.

Hur har uppehållet sett ut för Gimnasia sett till nyförvärv och förluster på transfermarknaden?

Puh, här har det sannerligen varit turbulent så att det räcker och blir över. Gimnasia genomgår just nu en stor ekonomisk kris, vilket lett till att de inte har kunnat betala ut spelarnas löner, tappat sin tränare Pipo Gorosito och har ett transferförbud p.g.a. skulderna. Med detta sagt är de därför också den enda klubben i Liga Profesional som inte har gjort några nyförvärv inför den kommande säsongen. Det har dessutom varit presidentval under uppehållet där Gabriel Pellegrino har ersatts av Mariano Cowen.

Vidare har klubben tappat väldigt mycket av det laget som spelade en fantastisk fin fotbollen under hösten. Brahian Alemán har gått till Banfield, målvakten Rodrigo Rey till Independiente, Cristian Tarragona på fri transfer och Ramón Sosa till Talleres. Dessa bärande spelare kommer att blir ersatta av ungdomsspelare, vilket såklart kommer att påverka kvalitén på truppen. Lägg därtill att Gimnasias nye tränare är reserlagets oerfarna Sebastián Romero. Det känns som att det kommer att bli ett tungt år för stackars Gimnasia.

Vilka tycker du är Gimnasias styrkor, respektive svagheter?

Styrkorna under fjolåret var försvarsspelet – arton insläppta mål på tjugosju omgångar var bäst i hela serien – och att Pipo Gorosito fick ihop ett väldigt starkt kollektiv. Med ovannämnda turbulens i åtanken är det svårt att veta exakt hur Gimnasia kommer att se ut när säsongen inleds. Svagheterna känns dock, spontant, som att de kommer att överträffa styrkorna.

Någon spelare som man bör hålla ett extra öga på?

Gimnasia kommer att bli tvungna att vända sig mot sin egen ungdomsakademin och här ifrån fick vi se några intressanta spelare dyka redan under fjolårsäsongen. Den 19-årige anfallaren Benjamín Domínguez ska bli spännande att fortsätta följa utvecklingen på. Samma sak med den 20-årige mittfältaren Tomás Muro.

Var slutar de i tabellen?

Det känns nästan omöjligt att tippa något annat än en bottenplacering för Gimnasias vidkommande. Känslan är att detta kommer att bli ett väldigt tungt år för La Plata-klubben.

***

Läs övriga artiklar inför Liga Profesional 2023:
* Lanús, Banfield, Colón och Unión.
* Defensa y Justicia, Sarmiento och Barracas Central.
* Argentinos Juniors, Vélez Sarsfield och Arsenal.
* Central Córdoba, Godoy Cruz och Atlético Tucumán.
* Talleres, Belgrano och Instituto.
* Tigre, Platense och Huracán.
* I huvudet på Rubén Darío Insúa.