Inför Liga Profesional 2023: Argentinos Juniors, Vélez Sarsfield och Arsenal

Om mindre än en vecka börjar den nya säsongen av Liga Profesional i Argentina. Därför kommer enkoppmate, under veckan som kommer, att räkna ner till ligastarten med en rad inför-artiklar. I dagens artikel går vi igenom Argentinos Juniors, Vélez Sarsfield och Arsenal.

Hur har uppehållet sett ut för Argentinos Juniors sett till nyförvärv och förluster på transfermarknaden?

De har haft ett ganska alldagligt transferfönster får man säga. Det har kommit in några intressanta nyförvärv i form av Rodrigo Cabral ifrån Huracán, Leonardo Heredia ifrån Tucumán och Fabricio Domínguez. På utsidan finns det väl egentligen bara Andrés Roa som är ett någorlunda stort tapp att prata om. Annars har Gabriel Milito ganska mycket samma trupp att jobba med som ifjol.

Vilka tycker du är Argentinos styrkor, respektive svagheter?

Offensivt finns det en hel del kvalité, men framför allt har Milito nu varit tränare så pass länge att han har hunnit sätta ett gediget grundspel. Den största svagheten ifjol var ojämnheten i prestationerna. Dalarna var på tok för djupa för att laget ska kunna utmana om de allra översta positionerna i tabellen.

Någon spelare som man bör hålla ett extra öga på?

Gabriel Ávalos är en grym avslutare och ska såklart alltid hållas under uppsikt. Den 21-årige yttermittfältaren Thiago Nuss fick ett mindre genombrott ifjol och det ska bli intressant att se ifall han kan utvecklas ännu mer under den kommande säsongen.

Var slutar de i tabellen?

Argentinos känns svårbedömda och säsongen kommer såklart påverkas av hur det kommer att gå i Copa Libertadores. Fjolårets åttondeplats känns väl ganska rimlig även i år. Jag tror inte att de kommer att utmana den absoluta toppen, men samtidigt finns potentialen för att slåss om Libertadores-platserna.

Hur har uppehållet sett ut för Vélez Sarsfield sett till nyförvärv och förluster på transfermarknaden?

Vélez Sarsfield gjorde en riktigt svag fjolårssäsongen och nu ska man försöka studsa tillbaka när tränaren Alexander Medina fått en hel försäsong på sig. Har värvat smart – och småskaligt under uppehållet. Målvakten Gastón Gómez har kommit in ifrån Racing och han ersätter Lucas Hoyos rakt av (som gått till Newell’s). Även mittfältare Juan Ignacio Méndez, ifrån San Lorenzo, är ett intressant nyförvärv. På förlustsidan har Vélez tappat några tunga pjäser och då främst Luca Orellano till Vasco da Gama och vad det verkar även Máximo Perrone till Manchester City.

Vilka tycker du är Vélez styrkor, respektive svagheter?

Jag tycker att Vélez har en genomgående stark trupp som man dessvärre inte fick ut det man kunde förvänta sig av dem under fjolåret. Offensiven har många duktiga spelare och det som egentligen talar emot de är ojämnheten och att truppen är relativt ung – och oerfaren.

Någon spelare som man bör hålla ett extra öga på?

Lucas Janson är en poängspelare av rang. Sedan är jag otroligt spänd på att se vad den 18-årige anfallaren, Santiago Castro, kan uträtta. Han är dock iväg med det argentinska ungdomslaget, för att spela Copa América, och missar således inledningen på säsongen.

Var slutar de i tabellen?

Vélez känns väldigt svårbedömda. Fjolårets tjugosjätteplats vågar jag dock slå fast att de inte kommer att upprepa. Mer realistisk är väl en topp 10-placering.

Hur har uppehållet sett ut för Arsenal sett till nyförvärv och förluster på transfermarknaden?

Precis som för många mindre klubbar blir ofta spelaromsättningen stor. Så har även fallet varit för Arsenal under vintern. Dock ser förlusterna bitvis riktigt tunga ut. Facundo Kruspzky har lämnat för Al Wahda i Förenade Arabemiraten, Francisco Apaolaza till venezuelanska Carabobo och Sebastián Lomónaco till chilenska Union La Calera.

Vilka tycker du är Arsenals styrkor, respektive svagheter?

Förra året fanns det vissa spetskvalitéer rent offensivt och överlag var Arsenal absolut inget dåligt lag när det kom till anfallsspelet. I den här delen av planen har de dock, som bekant, tappat en hel del under uppehållet och jag känner mig väldigt skeptiskt till hur de kommer att tackla detta. Svagheterna är såklart kvalitén på truppen rent genomgående. Denna är nämligen bland de svagaste i hela serien.

Någon spelare som man bör hålla ett extra öga på?

Santiago Tolozo har kommit in på lån ifrån Talleres. Han kan blixtra till ibland, men annars vete i katten.

Var slutar de i tabellen?

Arsenal kommer definitivt tillhöra bottensegmentet av tabellen. Något annat skulle förvåna mig något enormt faktiskt.

***

Läs övriga artiklar inför Liga Profesional 2023:
* Talleres, Belgrano och Instituto.
* Tigre, Platense och Huracán.
* I huvudet på Rubén Darío Insúa.