Inför Liga Profesional 2023: Talleres, Belgrano och Instituto

Om lite drygt en vecka börjar den nya säsongen av Liga Profesional i Argentina. Därför kommer enkoppmate, under veckan som kommer, att räkna ner till ligastarten med en rad inför-artiklar. I dagens artikel går vi igenom de tre Córdobaklubbarna; Talleres, Belgrano och Instituto.

Hur har uppehållet sett ut för Talleres sett till nyförvärv och förluster på transfermarknaden?

Det har varit både positivt och negativt kan man säga. Det finns några tunga tapp och då främst i försvaret där både mittbacken Rafael Pérez (San Lorenzo) och vänsterbacken Enzo Díaz (River) har lämnat. På det positiva planet har laget fått in spetskvalité i anfallet med återkomsten av Nahuel Bustos. Han kan visa sig bli ett av hela seriens bästa nyförvärv.

Vilka tycker du är Talleres styrkor, respektive svagheter?

Styrkorna ligger definitivt i offensiven och den bredd som de har där. Jag skulle nog påstå att det är få lag i serien som har en starkare offensiv än Talleres. I motsatt riktning ser däremot försvaret svajigt ut, framförallt med spelartappen som skett under uppehållet. Därutöver är truppen fortsatt väldigt ung – och oerfaren. Detta talar också till Talleres nackdel.

Någon spelare som man bör hålla ett extra öga på?

Givetvis ska man spana in redan nämnda Nahuel Bustos, men jag är även svag för Diego Valoyes, Francisco Pizzini och Rodrigo Garro.

Var slutar de i tabellen?

Jag tror Talleres kommer högre upp än i höstan då det blev en mager 13:e plats (ganska exakt i mitten av tabellen). I år tror jag att de utmanar på allvar om platserna till Copa Sudamericana och därför säger jag topp 7.


Hur har uppehållet sett ut för Belgrano sett till nyförvärv och förluster på transfermarknaden?

Ganska stillsamt ändå för att vara nykomlingar. Inga tunga spelartapp, men inte heller några märkvärdiga nyförvärv. Det mest positiva har helt klart varit att anfallare Pablo Vegetti förnyade sitt kontrakt med klubben.

Vilka tycker du är Belgrano styrkor, respektive svagheter?

Styrkorna är hemmapubliken och att laget verkligen spelar för varandra. Belgrano är inget exceptionellt lag som briljerar nere på planen, men de krigare sig till poängen och spelar som en enad grupp. Det kan räcka långt. Negativt är att truppen känns ganska tunn och saknar spets.

Någon spelare som man bör hålla ett extra öga på?

Pablo Vegetti vann skytteligan ifjol i Primera Nacional (andradivisionen) på 17 mål. Han kommer bli extremt viktig trots att han hunnit fylla 34 år. Personligen gillar jag också Joaquin Susvielles som är en spelskicklig spelare.

Var slutar de i tabellen?

Belgrano känns svårbedömda, men någonstans på den nedre halvan känns väl mest realistiskt. Dock tror jag inte att de hamnar i botten av tabellen. Kanske runt plats tjugo? (av tjugoåtta lag)


Hur har uppehållet sett ut för Instituto sett till nyförvärv och förluster på transfermarknaden?

De har, till skillnad ifrån Belgrano, varit väldigt aktiva. Flera nyförvärv känns också intressanta i Lucas Albertengo ifrån Defensa y Justicia, Jonathan Bay ifrån Central Córdoba och Gastón Lodico ifrån Lanús. Institutos trupp känns ordentligt tillspetsad jämfört med den som de hade i Primera Nacional under fjolårssäsongen.

Vilka tycker du är Instituto styrkor, respektive svagheter?

Precis som Belgrano var Instituto otroligt starka på hemmaplan under fjolåret och deras publik är definitivt en fördel. Därutöver hade de en väldigt solid defensiv ifjol och släppte bara in tjugotre mål på trettiosex omgångar. Deras svagheter är oerfarenheten, som klubb, av att spela i Primera Division under det senaste dryga årtiondet. Dessutom är det många nya spelare som ska hitta rätt och smältas samman med redan befintliga tränare. Detta kan ta sin tid, men det borde bli bra i slutändan.

Någon spelare som man bör hålla ett extra öga på?

Axel Rodríguez kommer närmast ifrån Patronato och är en skicklig anfallare. Därutöver gillar jag mittbacken Ezequiel Parnisiari som kallas för vikingen. Lucas Albertengo kan säkerligen också göra ett par mål.

Var slutar de i tabellen?

Instituto kommer nog ungefär på en liknande placering som Belgrano. Nedre halvan, men inte botten.