Inför Liga Profesional 2023: Tigre, Platense och Huracán

Om en vecka börjar den nya säsongen av Liga Profesional i Argentina. Därför kommer enkoppmate, under veckan som kommer, att räkna ner till ligastarten med en rad inför-artiklar. I dagens artikel går vi igenom Tigre, Platense och Huracán.

Hur har uppehållet sett ut för Tigre sett till nyförvärv och förluster på transfermarknaden?

De har haft ett ganska stillsamt fönster. Inte tappat något av värde direkt och inte heller köpt in något tungt namn. Såklart väldigt positivt att höstens skytteligavinnare, Mateo Retegui, fortsätter i klubben. Anfallaren Tomás Badaloni, ifrån Godoy Cruz, är också ett intressant nyförvärv.

Vilka tycker du är Tigre styrkor, respektive svagheter?

Tigre är – och har varit ett starkt kollektiv under tränaren Diego Martínez. Offensiven är otroligt stark. Faktum är att Tigre gjorde näst flest mål, i hela serien, under fjolårssäsongen – bara River gjorde fler mål. Om jag ska hitta någon direkt svaghet är det väl att laget tenderar att förlora de viktiga matcherna. Dessutom kryssar Tigre lite för ofta för att kunna vara med och utmana om de allra hösta tabellpositionerna.

Någon spelare som man bör hålla ett extra öga på?

Givetvis ska man hålla koll på Mateo Retegui som vann skytteligan ifjol. Även Blas Armoa, Agustín Obando och nyförvärvet Tomás Badaloni är sevärda spelare.

Var slutar de i tabellen?

Jag tror nog att Tigre skulle kunna upprepa fjolårets sjätteplats. Dock kan det bli lite problematisk med spel på två fronter då laget även ska spela i Copa Sudamericana. Min gissning blir att Tigre hamnar på plats 8-10. 

Hur har uppehållet sett ut för Platense sett till nyförvärv och förluster på transfermarknaden?

Det har varit en stor spelaromsättning i Platense under uppehållet. På nyförvärvssidan känns spontant Nicolás Servetto som det mest intressanta. Han kommer närmast ifrån Almagro i Primera Nacional där han har gjort tretton mål – två säsonger i rad – och har fortsatt stor utvecklingspotential vid 26 års ålder. På utkontot har bland annat Mauro Zárate, Ricardo Contreras, Iván Gómez och Horacio Tijanovich lämnat.

Vilka tycker du är Platense styrkor, respektive svagheter?

Förra säsongen var laget ganska svåra att göra mål på när de spelade på sin hemmaplan. Annars var det en ganska slätstruken säsong som slutade med en 18:e plats. Svagheterna är – och var under hela fjolåret att Platense aldrig riktigt hittade något stabilt grundspel. Spelaromsättningen i år gör dessvärre att jag inte är särskilt positivt inställd till Platenses chanser under 2023.

Någon spelare som man bör hålla ett extra öga på?

22-årige Ignacio Schor är sevärd och har fått smeknamnet ”Cani” efter Caniggia. Dock är han nog mest lik den forne landslagsanfallaren rent utseendemässig, och inte i själva spelet. Det ska också bli intressant att se vad Nicolás Servetto kan uträtta i Liga Profesional.

Var slutar de i tabellen?

Jag är, som sagt, inte särskilt optimistisk till Platense i år. Det blir nedre halvan och någonstans bland de åtta sämsta lagen. Plats 22 kanske? (av 28).

Hur har uppehållet sett ut för Huracán sett till nyförvärv och förluster på transfermarknaden?

Huracán har definitivt tappat tyngre spelare än vad de har ersatt med. Det jobbigast bortfallet är utan tvekan Franco Cristaldo som gått till brasilianska Grêmio. Han var seriens bästa mittfältare under fjolårssäsongen och kommer att bli oerhört jobbig att ersätta. Vidare har Huracán även tappat Rodrigo Cabral och Benjamín Garré. Positivt är att anfallaren Juan García kommit in ifrån Newell’s och han har tidigare visat sig var en fin avslutare.

Vilka tycker du är Huracán styrkor, respektive svagheter?

Offensiven var stark ifjol och Matías Cóccaro är alltid god för ett par mål per säsong. Fjolårets fjärdeplats var en kombination av ett starkt anfallsspel och en solid defensiv. Den placeringen blir förmodligen svår att komma upp till, sett till spelartappen, men det finns offensivt krut kvar i truppen.

Någon spelare som man bör hålla ett extra öga på?

Matías Cóccaro är en fin anfallare och bör hållas under uppsikt. 18-årige Juan Gauto ska bli intressant att följa under säsongen. Han lär få betydligt fler chanser än ifjol och jag tror definitivt att han är redo. En spännande och teknisk anfallare!

Var slutar de i tabellen?

Huracán lär inte upprepa fjolårets fjärdeplats och med tanke på spelarförlusterna finns risken att det kan bli en medioker säsong. Någonstans i mitten av tabellen (mellan plats 12 och 15) känns mest realistiskt.