Inför Liga Profesional 2023: I huvudet på Rubén Darío Insúa

Inför den kommande säsongen i Liga Profesional ska vi på enkoppmate försöka ta pulsen på de olika lagen i landets högsta division. I dagens artikel kollar vi lite närmre på San Lorenzo och deras huvudtränare Rubén Darío Insúa.

När Rubén Darío Insúa tog över San Lorenzo, inför den föregående säsongen, var det nog inte någon som förväntade sig att han skulle utföra några underverk med storklubben. Positionen som han tog över, som lagets huvudtränare, har nämligen under de senaste åren varit en allt annat än trygg plats att vara på. Tränare har kommit och gått fortfarande än säsongerna har kunnat fortlöpa. Man får gå tillbaka ett par år i tiden för att ens hitta en tränare som överlevt – eller velat vara kvar – ifrån en säsong till nästa i San Lorenzo.

När nu Liga Profesional 2023 ska inledas är det äntligen med samma tränare som storklubben inleder säsongen med. Insúa fick till en stabilitet med San Lorenzo under fjolårssäsongen och även fast laget inte alltid fungerade smärtfritt – gjorde de det åtminstone avsevärt mycket bättre än tidigare år. Stundtals såg det faktiskt riktigt bra ut för laget och när säsongen var över hade de kvalificerat sig för årets Copa Sudamericana.

”Supportrarna till San Lorenzo identifierar sig med laget. De började att göra detta så sakteligen när laget visade upp en kollektiv organisation på planen, en krigarvilja och därefter ett bra spel. Vi avslutade fjolårssäsongen bra, i toppen av tabellen och med kvalificeringen till en Copa.”

Att Insúa kom tillbaka till San Lorenzo var såklart långt ifrån något självskrivet. Hans historik som spelare för klubben bidrog framför allt till att supportrarna hade ett mer ihållande tålamod än vanligt. Han var bland annat med när föreningen tog klivet upp till Primera Division igen 1982 och Insúa spelade, allt som allt, ändå åtta år med San Lorenzo mellan 1978 och 1986.

Vad har han då förändrat till det bättre i San Lorenzo?

Först och främst har han vågat att bänka spelare som inte längre har håller måttet. Det har spelat mindre roll för Insúa att Néstor Ortigoza och Sebastián Torrico har utfört stordåd med San Lorenzo tidigare under sina karriärer. Är de inte tillräckligt bra ska de inte spela. Torrico blev petad under inledningen på fjolårssäsongen, till förmån för Batalla, och detta blev ett lyft för hela laget. Även fast Torrico är en ikon med San Lorenzo går det nämligen inte att komma ifrån att åren hunnit i kapp målvakten som också valde att avsluta sin karriär efter säsongens slut. Samma sak gällde Ortigoza.

Därutöver har Insúa hittade rätt i 3-4-3-formationen som på något sätt samtidigt har blivit väldigt mångsidig. Den kan nämligen snabbt ställas om till ett 4-3-3-system eftersom han oftast har spelat med en wingback på den ena yttermittfältspositionen.

Dessutom lyckades San Lorenzo riktigt bra med några nyförvärv under fjolåret. Den kanske mest notabla var Andrés Vombergar som anlände tämligen okänd för den breda massan i landet. Anfallaren är född i Argentina, men har föräldrar med slovenskt påbrå vilket gör att han valt att representera deras landslag. Under fjolåret stod han för sex mål och en assist. Även Adam Bareiro har hittat rätt under Insúas ledning och den paraguayanska anfallaren blev noterad för tio mål under höstens ligasäsong. Med detta var han lagets klart bästa målgörare, vilket också renderade i att storklubben valde att köpa loss honom under uppehållet.

Till allt detta går det såklart också att lägga till att San Lorenzo varit duktiga på att lyfta upp spelare ifrån ungdomslaget och som, nästan samtliga, har hittat rätt omgående. Ytterbacken Agustín Giay är väldigt spännande och han skulle mycket väl kunna bli en framtida landslagsback. Han är född 2004 och är redan en vital del av Javier Mascheranos ungdomslandslag.

En något late-bloomer är Nahuel Barrios som varit i väg på diverse utlåningar, men som verkade trivas riktigt bra under hösten med San Lorenzo. Här finns det ännu mer att hämta ut för Insúas vidkommande. Dessutom har Barrios blivit förärad med tröja nummer tio, inför året säsong, vilket i sig också vittnar om tränarens förtroende för honom.

San Lorenzo har, i princip, inte genomfört några nyförvärv inför den kommande säsongen. Försvararen Alex Ibacache är ett undantag, men trots detta känner sig inte Insúa stressad över att få in nya tillskott till truppen.

”Vi vill gärna ha in en ny mittback för att ersätta Cristian Zapata. Annars känner jag mig nöjd med truppen.”

Allt som allt bör San Lorenzo se fram emot den kommande ligasäsongen med optimistiska känslor. Det är förmodligen inte troligt att laget kommer att slåss om ligaguldet, men samtidigt är det kanske inte riktigt där som fokus bör ligga just nu. Kan Insúa leda laget till en respektabel placering – där klubben nosar på en plats till Copa Libertadores 2024 – och samtidigt gå hyfsat långt i Copa Sudamericana, då tror jag att supportrarna kommer att vara nöjda.

Bara det faktum att klubben får inleda en ny säsong med samma tränare som under fjolåret är en bra början.