Inför Liga Profesional 2023: Central Córdoba, Godoy Cruz och Atlético Tucumán

Om mindre än en vecka börjar den nya säsongen av Liga Profesional i Argentina. Därför kommer enkoppmate, under veckan som kommer, att räkna ner till ligastarten med en rad inför-artiklar. I dagens artikel går vi igenom Central Córdoba, Godoy Cruz och Atlético Tucumán.

Hur har uppehållet sett ut för Central Córdoba sett till nyförvärv och förluster på transfermarknaden?

Ja vad har inte hänt egentligen? Det är i princip ett helt nytt lag som Central Córdoba ställer på benen under den kommande säsongen. Kollar man på deras avslutande elva, under fjolårssäsongen, mot Vélez Sarsfield är endast två spelare kvar – vilket säger en hel del. De tre bästa spelarna ifrån fjolåret; Renzo López, Alejandro Martínez och Francisco González har alla lämnat. Mest intressant på nyförvärvsfronten är väl Pulga Rodríguez som anlänt ifrån Colón. Anfallaren börjar dock bli till åren och var sig inte alls lik under fjolårssäsongen.

Vilka tycker du är Central Córdobas styrkor, respektive svagheter?

Med den här spelaromsättningen är det nästan omöjligt att svara på. En intressant detalj ifrån höstens säsong var att Central Córdoba tog lika många poäng på hemmaplan som på resande fot (sjutton poäng vardera).

Någon spelare som man bör hålla ett extra öga på?

Pulga Rodríguez kanske? Detta känns extremt svårbedömt och egentligen är det väl bara Pulga som sticker ut i den här truppen. Lucas Gamba, tidigare i Rosario Central och Unión, kan eventuellt också blixtra till.

Var slutar de i tabellen?

Jag tror att det blir svårt för Central Córdoba i år och nedflyttningshotet kommer att hänga över dem under hela året. De borde inte komma bättre än en tjugoandraplats (ungefär). Har nämligen svårt att hitta fler än sex lag som skulle vara sämre än årets upplaga av Central Córdoba.

Hur har uppehållet sett ut för Godoy Cruz sett till nyförvärv och förluster på transfermarknaden?

Godoy har tappat några tunga spelare där främst Martín Ojeda sticker ut. Han har varit en av seriens bästa yttermittfältare, under de senaste säsongerna, och kommer att bli omöjlig att ersätta för Mendozaklubben. På nyförvärvssidan är det inget särskilt som sticker ut.

Vilka tycker du är Godoy Cruz styrkor, respektive svagheter?

Stundtals har Godoy spelat en rätt frejdig – och offensiv fotboll under de senaste säsongerna. Tränare Diego Flores gillar också det här spelsättet så förmodligen är det något liknande vi får se i år. Dock finns ju frågetecken kring hur laget kommer att klara av att hantera de tunga spelartappen.

Någon spelare som man bör hålla ett extra öga på?

Salomón Rodríguez var riktigt vass under fjolårssäsongen och var laget bäste målgörare, ihop med Martín Ojeda, på sex gjorda fullträffar. I övrigt gillar jag Gonzalo Abrego och Tadeo Allende.

Var slutar de i tabellen?

Nedre halvan känns mest realistiskt för Godoy Cruz. En placering mellan plats femton och tjugo känns fullt rimligt.

Hur har uppehållet sett ut för Tucumán sett till nyförvärv och förluster på transfermarknaden?

Det har blivit en hel del tunga tapp under transfermarknaden för Tucumáns vidkommande. Målvakten Carlos Lampe har lämnat för Bolívar i Bolivia och anfallaren Augusto Lotti har gått till Cruz Azul – dit även Ramiro Carrera har anlänt. Dessa tre tillhörde de bästa spelarna i Tucumán, under fjolårssäsongen, och givetvis kommer detta att bli kännbara förluster för klubben. Jag gillar dock värvningen av Marcelo Estigarribia. Han gjorde nämligen en väldigt fin säsong, med ett hopplöst Patronato, under fjolåret.

Vilka tycker du är Tucumáns styrkor, respektive svagheter?

Tucumán är starka på hemmaplan och får alltid ett bra stöd av sina supportrar. Vidare tycker jag att Lucas Pusineri var bra, ifjol, på att få ihop ett starkt kollektiv och förhoppningsvis kan han lyckas med samma sak även i år. Svagheterna i truppen är utan tvekan att det saknas spetskvalité i de flesta lagdelarna. Truppen känns visserligen helt okej, men lite mer spets hade varit önskvärt.

Någon spelare som man bör hålla ett extra öga på?

Tidigare nämnda Marcelo Estigarribia ska bli intressant att följa i Tucumán. Vidare gillar jag anfallaren Mateo Coronel, Ignacio Puch Maestro och mittfältaren Renzo Tesuri.

Var slutar de i tabellen?

Fjolårssäsongens femteplats kommer, mest troligt, inte att upprepas. Det har jag oerhört svårt att se. Jag tror däremot att en mittenplacering är betydligt mer trovärdigt – och realistiskt för Tucumán.

***

Läs övriga artiklar inför Liga Profesional 2023:
* Argentinos Juniors, Vélez Sarsfield och Arsenal.
* Talleres, Belgrano och Instituto.
* Tigre, Platense och Huracán.
* I huvudet på Rubén Darío Insúa.