Inför Liga Profesional 2023: Lanús, Banfield, Colón och Unión

Om bara några dagar börjar den nya säsongen av Liga Profesional i Argentina. Därför kommer enkoppmate, under veckan som kommer, att räkna ner till ligastarten med en rad inför-artiklar. I dagens artikel går vi igenom Lanús, Banfield, Colón och Unión.

Hur har uppehållet sett ut för Lanús sett till nyförvärv och förluster på transfermarknaden?

Lanús har gjort ett väldigt fint övergångsfönster och har lyckats att värva in några riktigt tunga pjäser. Anfallaren Leandro Díaz har anslutit ifrån Estudiantes och mittbacken Cristian Lema ifrån Newell’s. Båda dessa värvningar kommer verkligen att spetsa till truppen. Vidare har Lanús inte tappat någonting av värde och således måste man säga att truppen känns starkare nu, än i höstas.

Vilka tycker du är Lanús styrkor, respektive svagheter?

Lanús gjorde sannerligen ett väldigt svagt fjolår och fick inte alls ut den kapaciteten som finns inom truppen. I grund och botten har man en spännande trupp med en blandning av fina talanger och erfarna kuggar. Det finns dessutom spets i samtliga lagdelar och jag skulle bli oerhört förvånad om inte Lanús gör en markant bättre säsong i år.

Någon spelare som man bör hålla ett extra öga på?

Det ska bli väldigt roligt att beskåda Pedro de la Vega igen som kommit tillbaka efter en långdragen skada. Han var en av landets mest spännande talanger, innan skadan, och det ska bli kul att se honom igen nere på planen.

Vidare hoppas jag ju att anfallaren Franco Orozco ska få sitt stora genombrott, men känslan är att han kommer att få sparsamt med speltid även i år. Maximiliano González är också en högintressant talang, på mittfältet, och den rutinerade anfallare Pepe Sand gör alltid många mål framåt. F.ö. skulle detta kunna bli anfallarens sista säsong i karriären. Sand har hunnit fylla 42 år (fyller 43 i år) och kontraktet sträcker sig bara över vårens Liga Profesional.

Var slutar de i tabellen?

Jag är positivt inställd till Lanús inför den här säsongen. Laget underpresterade kraftigt ifjol och det tror jag inte att de kommer att göra i år igen. Jag skulle inte alls bli förvånad om de hänger med i toppen ett bra tag in på säsongen. Kanske att de rent av slutar på en meriterande femteplats, eller något liknande? Det finns kvalité i truppen och jag tror att tränaren Frank Kudelka kommer att få ut detta.

Hur har uppehållet sett ut för Banfield sett till nyförvärv och förluster på transfermarknaden?

Spontant känns det som att Banfield har gjort ett ganska bra transferfönster. Truppen känns spetsigare i år, än under fjolåret, och ett av de mer intressanta nyförvärven är Brahian Alemán ifrån Gimnasia – som var en av seriens bästa mittfältare ifjol. Därutöver har försvararen Eric Remedi återvänt efter några år i MLS och han kommer att spetsa till defensiven. Dessutom har anfallaren Sebastián Sosa anlänt på lån ifrån Vélez Sarsfield. Han gjorde det väldigt bra i Patronato, för två säsonger sedan, men har haft det tuffare i Vélez. Han kanske kan få en nystart i Banfield?

Vilka tycker du är Banfields styrkor, respektive svagheter?

Det finns en ungdomlig frenesi i Banfield som är väldigt tilltalande. Därutöver gillar jag skarpt att Javier Sanguinetti är tillbaka på tränarposten. Är det någon som ska få ordning på Banfield så är det just Sanguinetti som dessutom en stor klubbikon. Svagheten under fjolåret var ojämnheten – och att dalarna var på tok för djupa.

Någon spelare som man bör hålla ett extra öga på?

Agustín Urzi har en stor potential, men känslan är att man gått och väntat på det där riktigt stora genombrottet ett par år nu och det börjar bli dags för den tekniske yttern att slå igenom. Nyförvärvet Alemán kommer garanterat att bli viktig och ha en framträdande roll i laget.

Var slutar de i tabellen?

Det kommer garanterat att bli en markant förbättring jämfört med fjolårets tjugofjärdeplats. Känslan är väl dock den att om Banfield får en fin start, på säsongen, kan det bli en topp 8-placering, men det skulle likväl kunna sluta runt en femtondeplats.

Hur har uppehållet sett ut för Colón sett till nyförvärv och förluster på transfermarknaden?

Det har varit ganska lugnt för Colón sett till nyförvärv och förluster – om man räknar i antal. Dock har klubben skakats om en hel del av övergången med Pulga Rodríguez. Den rutinerade anfallaren meddelade nämligen i höstas att han ville lämna klubben eftersom han hade blivit hotad av föreningens Barra. Därutöver sägs det att anfallaren själv ska ha hotat Colóns säkerhetsansvarige, vid något tillfälle, och det hela är sannerligen en gigantisk soppa. I slutändan lämnade Pulga för Central Córdoba. I övrigt har det varit ganska mycket stiltje vad det gäller nyförvärv och förluster för Santa Fe-klubbens vidkommande.

Vilka tycker du är Colóns styrkor, respektive svagheter?

Jadu, styrkor är ganska svåra att hitta i den här truppen. Under fjolårssäsongen kom laget på en tjugofemteplats, vilket var tre lag ifrån botten, och det fanns väldigt få glädjeämnen att ta med sig. Ser man sedan till att lagen, som kom under Colón, var nedflyttade Aldosivi samt Vélez och Lanús – vilka båda jag tror kommer göra ett mycket bättre 2023 – kan man nästan komma till den slutsatsen att Colón är seriens sämsta lag när vi går in i den nya säsongen.

Någon spelare som man bör hålla ett extra öga på?

Den egna produkten och 21-årige anfallaren, Natanael Troncoso, har varit pigg på försäsongen och kan visas sig bli en viktig spelare. Stortalangen Facundo Farias är såklart också intressant att beskåda och han jobbar just nu stenhårt för att komma tillbaka efter en segdragen skada.

Var slutar de i tabellen?

Jag tror att det blir en bottenstrid för Colón. Truppen håller helt enkelt måttet för en högre placering.

Hur har uppehållet sett ut för Unión sett till nyförvärv och förluster på transfermarknaden?

Det har varit ett ganska stillsamt fönster för Unións vidkommande, vilket jag tror att de är ganska tillfreds med. Juan Nardoni har visserligen lämnat för Racing och detta kommer såklart att vara ett tung avbräck för klubben. Den 20-årige mittfältstalangen har utvecklats fint i Santa Fe-föreningen under de senaste åren och kommer därför att lämna ett hål efter sig.

Vilka tycker du är Unións styrkor, respektive svagheter?

Unión har en viss kvalité i truppen, men har samtidigt varit alldeles för ojämna för att riktigt kunna utmana i toppen av tabellen. Ungdomsakademin i klubben är ganska framstående, vilket såklart är något positivt.

Någon spelare som man bör hålla ett extra öga på?

Mauro Luna Diale är en duktig anfallare som brukar göra ett par mål per säsong. Även Imanol Machuca är en spelskicklig mittfältare.

Var slutar de i tabellen?

Det blir förmodligen den nedre halvan för Unións vidkommande. Truppen känns inte vassare än ifjol och då slutade de på en tjugoandraplats. Något liknande skulle absolut inte vara orealistiskt i år igen.

***

Läs övriga artiklar inför Liga Profesional 2023:
* Defensa y Justicia, Sarmiento och Barracas Central.
* Central Córdoba, Godoy Cruz och Atlético Tucumán.
* Argentinos Juniors, Vélez Sarsfield och Arsenal.
* Tigre, Platense och Huracán.
* Talleres, Belgrano och Instituto.
* I huvudet på Rubén Darío Insúa.