Inför Liga Profesional 2023: Defensa y Justicia, Sarmiento och Barracas Central

Om bara några dagar börjar den nya säsongen av Liga Profesional i Argentina. Därför kommer enkoppmate, under veckan som kommer, att räkna ner till ligastarten med en rad inför-artiklar. I dagens artikel går vi igenom Defensa y Justicia, Sarmiento och Barracas Central.

Hur har uppehållet sett ut för Defensa y Justicia sett till nyförvärv och förluster på transfermarknaden?

Det har varit en ganska stor spelaromsättning i Defensa y Justicia den här hösten. Samtidigt är klubben ganska vana vid det här och det här uppehållet har egentligen inte varit annorlunda jämfört med tidigare år. Egentligen är det främst tappet av Adonis Frias som kommer att märkas av rejält. Mittbacken har varit en ledare för Defensa och han kommer såklart att saknas. På nyförvärvssidan är det som vanligt när det gäller Defensa. Det är småskaligt och en hel del inlåningar, men inget som sticker ut direkt.

Vilka tycker du är Defensas styrkor, respektive svagheter?

Defensas absolut största styrka är att man som klubb, under de senaste åren, alltid har lyckats att få ihop truppen på ett bra sätt trots väldigt begränsade resurser. Svagheterna ligger väl pradoxalt nog i samma sak; att klubben varken har resurserna, rent ekonomiskt, eller dragningskraften för att locka till sig de där riktiga klasspelarna.

Någon spelare som man bör hålla ett extra öga på?

Gastón Togni är en skicklig mittfältare som jag gillar skarpt. Därutöver finns det många spännande – och unga spelare som kan ta stora kliv i sin utveckling under den kommande säsongen. Personligen är jag svag för mittbacken Nazareno Colombo. 23-åringen är en spelande försvarare och det är inte svårt att förstå varför Boca Juniors uppgavs vara intresserade under hösten. I slutändan begärde dock Defensa för mycket pengar.

Var slutar de i tabellen?

Defensa y Justicia blandade och gav en hel del, under fjolårssäsongen, men i år tror jag att de studsar tillbaka och gör en ganska bra säsong. En topp 10-placering blir mitt tips och det skulle faktiskt kunna gå ännu bättre än så.

Hur har uppehållet sett ut för Sarmiento sett till nyförvärv och förluster på transfermarknaden?

De har värvat ganska smart och samtidigt inte tappat särskilt mycket av värde. Det tyngsta tappet är mittbacken Federico Andueza som jag gillade väldigt mycket under fjolåret. På nyförvärvssidan har det kanske inte kommit in något exceptionellt, men jag tycker ändå att många av nyförvärven är genomtänkta. Juan Cruz Kaprof, Franco Sbuttoni och Juan Manuel Insaurralde är gedigna spelare som samtliga kommer att bli nyttiga för Sarmiento.

Vilka tycker du är Sarmientos styrkor, respektive svagheter?

Att det finns en viss spets i åtminstone offensiven. Här har Sarmiento en rad spelare som faktiskt håller en ganska duglig nivå. Försvarsspelet måste dock bli bättre och jämnheten i prestationerna likaså.

Någon spelare som man bör hålla ett extra öga på?

Lisandro López går in på sin andra säsong med Sarmiento och han är alltid värd att hålla ett vakande öga på. Samma sak med Luciano Godou som jag förväntar mig tar nya kliv i sin utveckling under den kommande säsongen.

Var slutar de i tabellen?

Sarmiento kommer nog, trots allt, ändå att få det tufft den här säsongen och en plats på den nedre halvan känns givet. Kanske runt en tjugondeplats, eller något liknande?

Hur har uppehållet sett ut för Barracas Central sett till nyförvärv och förluster på transfermarknaden?

Det har blivit ganska många ”vanliga” nyförvärv för Barracas Centrals vidkommande, men en spelare sticker ut lite extra. Ricardo Centurión har lånats in ifrån Vélez Sarsfield och det ska bli intressant att se ifall den kontroversielle ytteranfallaren kan få fart på karriären igen i Barracas. På utkontot har några tunga pjäser lämnat för utlandet – däribland Bruno Sepúlveda och Dylan Glaby.

Vilka tycker du är Barracas Centrals styrkor, respektive svagheter?

De är relativt duktiga – och svårslagna på hemmaplan, men i övrigt ser det väldigt tunt ut i truppen och detta är såklart en av deras absolut största svagheter. Att truppen egentligen inte riktigt håller måttet för Primera Division är nog alla rörigt överens om.

Någon spelare som man bör hålla ett extra öga på?

Jag får nog vara tråkig och dra till med Ricardo Centurión. Han är trots allt den spelaren som känns mest spännande i denna väldigt profilsvaga trupp.

Var slutar de i tabellen?

Det blir bottenstrid för Barracas Central. Ifjol kom de på en sjuttondeplats, men i år tror jag att det kommer gå betydligt sämre. Inte bättre än tjugonde är min gissning.

***

Läs övriga artiklar inför Liga Profesional 2023:
* Central Córdoba, Godoy Cruz och Atlético Tucumán.
* Argentinos Juniors, Vélez Sarsfield och Arsenal.
* Tigre, Platense och Huracán.
* Talleres, Belgrano och Instituto.
* I huvudet på Rubén Darío Insúa.