1972: När River Plate och Boca Juniors spelade ett av tidernas mest minnesvärda Superclásico

1972. Ett av tidernas mest minnesvärda Superclásico spelades, nästan på dagen, för 50 år sedan när River Plate besegrade Boca Juniors med 5-4. 

Redan ifrån avsparken blev de drygt 43,000 åskådarna, på Estadio José Amalfitani, varse om att de var på väg att beskåda något alldeles speciellt denna oktobereftermiddag. River Plate och Boca Juniors möttes i ett Superclásico i den allra första omgången av det här årets Nacional-turnering och detta skulle bli en match som blev ihågkommen av supportrarna under lång tid framöver. 

Direkt efter avsparken bjöd Rivers mittfältsstjärna, Norberto Alonso, publiken på en elegant tunnel när Oscar Peracca plötsligt hamnade på efterkälken. Det var också River som inledde matchen klart starkast och redan efter nio minuters spel hade laget gått upp till en 2-0-ledning. Ernesto Mastrángelo hade knoppat in det första innan den notoriske målgöraren Oscar Más hade fixat 2-0 på egen hand. 

För Boca Juniors vidkommande stämde ingenting under inledningen på derbyt. Passningarna satt inte där de skulle och spelarna sprang in i varandras löpvägar. Inte blev det heller bättre när Rivers målvakt, José Pérez, räddade en straffspark ifrån den annars så självsäkre Rubén Suñé. Boca lät sig dock inte bli nedslagna av detta utan fortsatte att trumma på framåt. 

Kanske var det straffmissen som väckte liv i spelarna? För plötsligt var Boca det bättre laget. Redan innan halvtidsvilan hade de dessutom, smått otroligt, vänt på steken efter två drömmål av Hugo Curioni och Ramón Ponce samt ett ledningsmål signerat Osvaldo Potente. På lite drygt tjugo minuter hade alltså Boca kommit tillbaka och såg nu ut att gå mot segern. Denna känsla stärktes under inledningen på den andra halvleken när Potente gjorde sitt andra mål för eftermiddagen och gav Xeneizes en, till synes, bekväm 4-2-ledning. 

Känslan var nu att derbyt bara kunde sluta på ett sätt, men publiken hade förmodligen vid det här laget börjat lista ut att detta inte var ett normalt Superclásico. River bestämde sig nämligen för att inte ge upp utan en ordentlig kamp. Reduceringen kom också snabbt genom Más med en elegant nick efter knappa timmen spelad. Fem minuter därefter var matchen helt lika igen efter att Carlos Manuel Morete gjort 4-4 för sitt River.

Publiken hade vid det här laget fått mer än tillräckligt av vad de kunde förvänta sig av ett derby, men föreställningen var långt ifrån över. I den sista spelminuten tilldelades River en frispark utanför Bocas straffområdet. Jorge Dominichi lyfte in bollen mot den bortre stolpen där Mastrángelo skickade tillbaka den mot mitten av straffområdet. Här dök Morete upp och dunkade dit 5-4 för River Plate. Publiken brast ut i ett enormt jubel som kunde höras i flera veckor efteråt. Fler år senare blev Carlos Morete tillfrågad kring sitt avgörande mål denna historiska eftermiddag i oktober 1972.

”Vi fick en frispark tilldelad oss ute på högerkanten som Dominichi tog hand om. Den gick mot den bortre stolpen där Mastrángelo dök upp. Han drog in bollen mot mitten av straffområdet och här befann jag mig en meter ifrån målet. Jag tryckte dit bollen i mål så att nätet pressades ut. Det var som i ett delirium. Jag gjorde det avgörande målet och sen blåstes matchen av. Det var en så pass emotionell situation att det kommer att bli svårt att upprepa den igen.”

Morete jublar över det avgörande målet.

Som en liten kuriosa i sammanhanget kan vi notera att matchhjälten Morete är River Plates tredje bästa målgörare någonsin i mötena med ärkerivalen Boca Juniors. Anfallaren gjorde nämligen nio mål, under åren 1970-1975, mot Rivers eviga rival. 

Lagen möttes sedan ytterligare en gång innan året 1972 var till ända. Den här gången handlade det om semifinalen av Nacional-turneringen och där en plats i finalen mot San Lorenzo låg i prispotten. River Plate vann återigen – denna gång med 3-2 efter mål av Mastrángelo, Morete och ett självmål av Mouzo – vilket renderade i att Los Millonarios fick glädjen att spela finalen mot San Lorenzo. Den förlorade de dock emellertid med 1-0, men oavsett vad tar ingenting bort den enormt känslosamma eftermiddagen i oktober mot Boca Juniors. Derbyt som svängde mer än något annat och som slutade i ett unisont jubel för River Plate. 

***

River Plates startelva: José Alberto Pérez: Pablo Zuccarini, Jorge Dominichi, René Daulte, Raúl Alberto Giustozzi: Jota Jota López, Reinaldo Merlo, Beto Alonso: Ernesto Mastrángelo, Carlos Manuel Morete, Oscar Más.

Boca Juniors startelva: Rubén Sánchez: Rubén Suñé, Roberto Mouzo, Oscar Blanco, Silvio Marzolini: Oscar Peracca, Carlos Pachamé, Osvaldo Potente: Ramón Ponce, Hugo Curioni, Enzo Ferrero.