Manuel Pelegrina: Estudiantes kraftfulle avslutare

Manuel Pelegrina. Det må hända att det funnits många argentinska fotbollsspelare, genom åren, som varit betydligt mer tekniska, skickliga och talangfulla än Manuel Pelegrina. Det har dock funnits väldigt få som varit mer effektiva när det kommer till göra mål.

Visst är det lite speciellt med en fotbollsspelare, vars karriär präglades av enormt mycket mål, men som samtidigt aldrig lyckades vinna skytteligan? Detta var verkligheten för Manuel Pelegrina.

Han föddes i staden San Vicente utanför Córdoba i Argentina. Åren inom ungdomsfotbollen gjordes i Club Lavalle, men Pelegrina lockade snabbt till sig ett stort intresse ifrån betydligt större klubbar. Dragkampen stod tillslut mellan Rosario Central och Estudiantes där dom sistnämnda i slutändan vann.

Hos La Plata-klubben utmärkte sig Pelegrina snabbt som en spelare vars avslut var extremt hårt. Så pass kraftfullt var det att vissa målvakter skadade sig när dom försökte rädda hans avslut. Pelegrina var dock, såklart, betydligt mer än bara en kraftfull avslutare.

Först och främst anlände han till ett väldigt framgångsrikt Estudiantes. Ett lag vars succéfyllda konstellation, under inledninge av 30-talet, hade fått smeknamnet ”Los Profesores” och innehöll många skickliga spelare. Pelegrinas första uppgift blev att ersätta Enrique Guaita på vänsterkanten.

Han debuterade för Estudiantes, i en match mot Almagro, under april månad 1938. La Plata-klubben vann med 3-0, men Pelegrina fick vänta ytterligare några veckor på sitt första mål i den rödvita tröjan. Detta föll i en förlustmatch mot Ferro, med 5-3, men skulle absolut inte bli hans sista.

Under sitt inledande år i klubben smällde Pelegrina in 17 mål på 31 matcher och sedan rullade det på av bara farten. Anfallaren var även en otroligt effektiv straffsparksläggare. Under årens lopp, i Estudiantes, satte han 39 av 48 stycken straffar som han sköt. Bland dom tio spelarna som skjutit flest straffar, i argentinska Primera Division, är det bara fyra stycken som haft ett högre målsnitt på sina elvameterssparkar än Pelegrina.

Manuel Pelegrina (t.v) tillsammans med Héctor Antonio, Ricardo Infante, Barreiro och Giosa.

Anfallaren bidrog även med vassa framspelningar ifrån sin vänsterkant. Därutöver var Pelegrina väldigt sällan skadad – och i princip aldrig avstängd, vilket renderade i att han spelade i majoriteten av Estudiantes matcher under årens lopp.

I slutet av 40- och början av 50-talet bilade han en väldigt skicklig anfallskedja tillsammans med Julio Gagliardo, Juan José Negri, Ricardo Infante och Francisco Arbios.

1953 gjorde Pelegrina en liten avstickare till Huracán. Dessvärre åkte Estudiantes ur samma säsong. Pelegrina, kanske med inslag av skuldkänslor, tvekade dock inte att komma tillbaka för att försöka lyfta upp föreningen igen. Året efter lyckades man också med detta då Estudiantes blev mästare i Primera B och Pelegrina stod för 14 mål framåt – något som renderade i att han blev lagets främste målskytt den säsongen.

Trots sina framgångar – och åtskilliga mål med Estudiantes spelade Pelegrina endast fyra landskamper för Argentina. Till anfallarens stora förtret fanns det många duktiga vänsteranfallare i landet, vid denna tidpunkt, och Pelegrina konkurrerades oftast ut av bl.a. Enrique García, Félix Loustau och Ezra Sued.

Totalt gjorde Manuel Pelegrina 231 mål i Primera Division, varav 221 av dessa kom i Estudiantes matchtröja. Med detta är han klubbens bäste målgörare någonsin – och ligans fjärde bäste genom alla tider. Endast slagen av Arsenio Erico, Ángel Labruna och Herminio Masantonio. Utöver detta är han också den som gjort flest matcher för Estudiantes någonsin med 489 stycken.

Manuel Pelegrina avslutade sin karriär med att spela för Defensores de Cambaceres i Primera C. En föreningen som tränades av en annan f.d. Estudiantes-ikon i Alberto Zozaya. Den 23 november 1992 dog Pelegrina av en lunginflammation. Han var då endast 72 år gammal.

Det finns garanterat många fotbollsspelare som varit mer talangfulla, i Argentina, än Manuel Pelegrina. Dock är det väldigt få som varit en bättre avslutare – och gjort fler mål i Primera Division än Estudiantes guldklimp på vänsterkanten.