1981. Maradona, Brindisi och Boca Juniors blir mästare

1981. Det fanns något enormt vackert med Boca Juniors mästarlag ifrån 1981. Detta var inte ett guldlag i mängden. Man spelade den mest attraktiva fotbollen och hade två av seriens tveklöst bästa spelare. Hur skulle detta kunna sluta i något annat än guld?

Diego Maradona hade en lång – och succéfylld karriär. I dom olika klubbarna han spelade för – och i det argentinska landslaget bildade han samarbeten med många olika spelartyper. Vissa fungerade bättre än andra – och några fungerade inte alls. Men ett samarbete som nog många glömt, och som kanske rent av var det bästa Maradona hade under hela sin karriär, var det med Miguel Ángel Brindisi.

Den tekniske och skicklige mittfältaren hade köpts in till Boca Juniors ungefär samtidigt som Maradona och dom båda kompletterade varandra på ett närmast religiöst sätt. Brindisi var tio år äldre än Maradona och hade redan samlat på sig enormt mycket erfarenhet ifrån såväl landslaget – som tiden i Huracán där han bl.a. blivit mästare 1973.

Maradona och Brindisi bländade publiken på La Bombonera med vältajmade väggspel, gambetas och fler mål än en duo hade presterat, i den argentinska storklubben, på väldigt många säsonger. För att ge en liten bild av exakt hur stor inverkan dessa båda hade på guldet 1981 kan man konstatera att dom tillsammans gjorde 33 av Bocas totala målskörd på 60. Maradona gjorde 17 mål medan Brindisi smällde dit 16.

Givetvis bestod laget av betydligt fler avgörande komponenter, än dessa båda, och det var verkligen en stjärnspäckad samling spelare som utgjorde basen i detta Boca. I mål stod den alltid lika långhårige Hugo Gatti. I backlinjen fanns såväl Roberto Mouzo (den som gjort flest matcher någonsin i Boca) som en ung Oscar Ruggeri och den rutinerade Vicente Pernía. Därutöver kompletterades offensiven av bl.a. Hugo Perotti som även han bidrog med mer än en handfull mål framåt.

Denna säsong bjöd också på några av Boca Juniors mest minnesvärda matcher någonsin. Som t.ex. derbyt mot River Plate, på La Bombonera, där Maradona gjorde mål i sitt första Superclásico. Eller varför inte premiären mot Talleres där Boca vann med 4-1 och Maradona och Brindisi gjorde två mål vardera.

Diego Maradona var den starkast lysande stjärnan i Boca Juniors när dom blev mästare 1981.

Det var en säsong fylld av glädje – och fantastiska minnen som lever kvar än idag. Bocas matchtröja ifrån detta mästerskap har fått en kultstatus bland klubbens supportrar och efter åratal av påtryckningar valde man att spela i en replika under årets säsong (2021) för att också hylla att det gått 40 år sedan denna historiska titel bärgades.

Såklart fanns det även en baksida med detta ligaguld. Där och då var det nog få som kunde tro att Boca Juniors skulle gå resten av decenniet utan en enda stor titel. Klubben rasade ner i en djup ekonomisk kris som kunde ha slutat i konkurs. La Bombonera stängdes igen under en tid och egna talanger lämnade för ärkerivalen River Plate – som t.ex. Oscar Ruggeri och Ricardo Gareca.

Det var det dock få, som sagt, som kunde visualisera detta när Boca säkrade ligaguldet i den sista omgången av Metropolitana-säsongen 1981 mot Racing Club. Den främsta utmanare till ligatiteln hade varit Carlos Griguols Ferro, men i slutändan var Boca snäppet starkare. Ferro vann istället ligan året efter och ytterligare en gång 1984.

1981 var dock Boca Juniors bäst. Med Diego Maradona och Miguel Ángel Brindisi i laget dansade dom sig fram till ligaguldet. Det var vackert, minnesvärt och alldeles underbart.