Vicente Pernía: Världsmästare och rallyförare

Vicente Pernía. Att bli framstående i två sporter är få förunnat. Vicente Pernía blev världsmästare med Boca Juniors, men drömde hela tiden om att få köra professionell rally.

När Vicente Pernía var liten drömde han mer om landets då största rallyförare än dåtidens fotbollsstjärnorna i Argentina. Medan klasskamraterna drömde om att få spela i dom största fotbollsklubbarna i landet, gick Pernía runt och funderade på hur han skulle lyckas att bli landets främste rallyförare.

Under barndomsåren fanns det dock inte på kartan att Pernía skulle ha råd att satsa på en karriär som rallyförare – det var alldeles för dyrt. Många år senare, när han blivit en bärande pjäs i Boca Juniors, konstaterade Pernía att hade dom ekonomiska förutsättningarna varit annorlunda hade han satsat på en rallykarriär.

”Hade jag haft dom pengarna som jag har idag, när jag var liten, hade jag satsat på att bli rallyförare. Utan tvekan”.

Men att bli fotbollsproffs var inte fy skam det heller. Han debuterade för Estudiantes som 20-åring och gjorde sig snabbt ett namn som en hårt arbetande högerback. Flytten till Boca Juniors i början av 70-talet skulle visa sig bli den bästa i hans karriär. Med storklubben vann nämligen Pernía allt som gick att vinna.

1976 var han med och vann ligan två gånger om – både Nacional och Metropolitana. Året efter bärgade Boca Juniors sin första Copa Libertadores-titel under den ikoniske tränaren Juan Carlos ”Toto” Lorenzo. Kommande år väntade därför Interkontinentalcupen mot tyska Borussia Mönchengladbach (den spelades 1978, men räknades som 1977-års upplaga).

Det första mötet i Argentina slutade oavgjort, 2-2, och därför var det vidöppet inför returen i Tyskland. Ernesto Mastrángelo blev något av en förgrundsfigur i detta dubbelmöte och det var också han som hade gett Boca Juniors ledningen hemma i Buenos Aires. Även i returen skulle Mastrángelo visa upp sin målfarlighet.

I oktober var det dags för flygturen över Atlanten och samtliga spelare hade den kommande matchen i tankarna, men inte Pernía. För många var detta deras första resa till Europa. Pernía tog mod till sig under flygturen och gick fram till Toto Lorenzo lite längre fram i planet. Väl där knackade han tränaren på axeln och sa ”om vi vinner finalen, kan du väl låta mig få köra rally”. Lorenzo tittade på sin högerback med förfäran i blicken innan han svarade ”nej din galning, det går inte”.

Pernía försökte med att lägga fram det som att han bara ska göra det en gång, det var allt han begärde, men tränaren var svårövertalad. Tillslut gav dock Lorenzo vika för Pernías önskemål och han kunde börja köra rally parallellt med fotbollen. Dock blev det inte särskilt ofta. Pernía kunde bara köra vid dom tillfällena då han antingen var skadad eller avstängd ifrån spel med Boca Juniors.

”Många trodde nog att jag tog en utvisning med flit för att kunna köra. Men så var det absolut inte. Fotbollen var mitt yrke, medan rallyn bara var en hobby”.

Vicente Pernía vann allt som gick att vinna med Boca Juniors.

Boca Juniors vann finalen mot Borussia Mönchengladbach med 3-0 på bortaplan (5-2 totalt) och Pernía hade nu vunnit såväl ligan som Copa Libertadores och Interkontinentalcupen under sin karriär. Det fanns inte mer att sträva efter inom fotbollen ansåg han själv och innan hemresan till Argentina såg han till att göra slag i saken.

Tillsammans med sin lagkamrat Roberto Mouzo lyckades han leta rätt på en likadan dräkt som Jody Scheckter hade på sig när han körde Formel 1. Jakten efter denna utstyrsel höll dock på att kosta dom båda resan hem då dom nästan missade flyget.

Väl hemma i Argentina igen fick Pernía debutera i TN som är landets högsta rallyliga. I sin officiella debut kom han på en 13:e plats i ett lopp som kördes i Olavarría. Han hade insett att det var säkrare att köra rally i ordnad form än att göra det på gatorna i Buenos Aires.

1981 var Pernía med och vann ligan med Boca Juniors tillsammans med Diego Maradona. Året efter lämnade han för Vélez Sarsfield och kort därefter avslutade han sin fotbollskarriär. Senare skulle Pernía få köra i Turismo Carretera efter att ha gjort det obligatoriska körtestet.

”Jag fick göra lämplighetstestet precis som alla andra. Alla oavsett vad, var tvungna till att göra det och ännu mer jag som kom ifrån en helt annan sport”.

Pernía följde även sin andra passion i livet – rallyn.

Här lyckades han vinna några lopp och 1997 kom han tvåa i totalen vilket var hans bästa totalplacering i karriären.

”Att vinna i TC håller jag lika högt som när vi slog River Plate i finalen 1976 på Racings hemmaplan”.

Vicente Pernía har en speciell historia att berätta. Att vara mer intresserad av motorsport än fotboll är knappast något som tillhör vanligheterna i Argentina. Vicente Pernía var onekligen ett undantag i mängden.