1951: Den första fotbollsmatchen att sändas på TV i Argentina

1951. En stekhet novemberdag, under inledningen på 50-talet, sändes den allra första fotbollsmatchen någonsin i Argentina. Mötet mellan San Lorenzo och River Plate blev historiskt på flera olika sätt och vis.

Det var början på en epok då folket i städerna stannade till vid skyltfönstren till elektronikaffärerna och förundrades över den nya uppfinningen TV-apparaten. I Argentina började man inte sända TV förrän 1951 och den första sändningen skedde den 17 oktober samma år. Det var i samband med att landet firade sexårsdagen för när folket hade protesterat högljutt för att få ut den fängslade Juan Domingo Perón.

Tre veckor efter denna sändning startade regelbundna program att visas. På den här tiden hade Argentina bara en enda TV-kanal och det var Canal 7 som också skulle förbli landets enda under de nästkommande nio åren. Den elfte november visades presidentvalet på TV för första gången. Detta var det första valet där kvinnor fick lov att rösta och i slutändan stod Juan Perón som segrare efter att ha fått över 62% av rösterna. Hans fru, Eva, hade nyligen återhämtat sig efter flera operationer och även hon kunde gå till valurnan, på valdagen, denna historiska dag i landets historia. Hon skulle dock tragiskt avlida ett drygt halvår senare till följd av livmoderhalscancer.

En vecka efter presidentvalet skedde sedan något historiskt. Mötet mellan San Lorenzo och River Plate, i Primera Division, visades på TV. Detta blev därmed den allra första fotbollsmatchen i landet att visas live till TV-tittare runt om i landet.

Det var extremt varmt den här dagen i Buenos Aires. Dåtidens tidningar skrev om att det var över trettiofem grader varmt och det hela skulle komma att bli en prövning för såväl spelare – som åskådare och filmteamet på plats.

Utanför San Lorenzo dåvarande hemmaplan, Viejo Gasómetro, stod en gigantisk lastbil varifrån själva sändningsutrustningen hade anlänt till arenan. Den här lastbilen fångade de nyfikna supportrarnas intresse när de anlände till matchen i den rykande sommarhettan. Hela utrustningen hade ordnats av en herre vid namn Jaime Yankilevich som drev ett TV-företag och hade importerat utrustningen ifrån USA.

Ernesto Veltri, Enzo Ardigó och Raúl Goro hette kommentatorerna som lotsade Tv-publiken igenom matchens samtliga händelseförlopp. Enzo Ardigó var en välbekant röst för många argentinare då han, dessförinnan, hade varit en frekvent radiopratare. Bland annat var han känd för att dra på sina ”e” när han pratade.

Över 60,000 åskådare hade anlänt till arenan denna eftermiddag och de bjöds på en tillknäppt tillställning mellan två jämnstarka lag, men där River hade bättre häng på serieledande Banfield. Eduardo Celasco hette kameramannen som skulle styra kameran vilken var stationerad uppe på arenans ena tak. Han stoppades dock ifrån att klättra dit upp av publiken och detta, mindre roliga, uppdrag föll i stället på en herre vid namn Nicolás del Boca.

San Lorenzos startelva denna eftermiddag: Mirko Blazina, Antonio Martínez, Oscar Basso, Angel Zubieta, Doroteo Cívico, Osvaldo Fontana, Ernesto Picot, José Maravilla, Juan Benavídez, Armando Farro, Oscar Silva.

River Plates startelva denna eftermiddag: Amadeo Carrizo, José Ramos, Norberto Pacha Yácono, Lidoro Soria, Julio Venini, Héctor Ferrari, Santiago Vernazza, Juan José Pizzutti, Walter Gómez, Angel Labruna, Félix Loustau.

Tidernas första livesända fotbollsmatch i Argentina spelades i november 1951 mellan San Lorenzo och River Plate.

River tränades, vid den här tidpunkten, av den f.d. storspelaren José María Minella medan San Lorenzo leddes av José Hipólito Fossa. Redan efter tio minuters spel gjordes det allra första TV-sända fotbollsmålet i Argentina. En tämligen okänd yngling vid namn José Maravilla nådde högst på ett inlägg och nickade dit 1-0 för San Lorenzo. Det intressanta med detta mål var att Rivers spelare protesterade och menade att hela bollen aldrig hade passerat mållinjen. Domaren var dock emellertid av en annan åsikt och några TV-repriser existerade inte.

Under den andra halvleken kvitterade River, ifrån straffpunkten, genom Santiago Vernazza. Matchen slutade oavgjort och TV-sändningen gick, på det hela taget, bra. När säsongen var slut hade överraskningslaget Banfield, och storklubben Racing, hamnat på samma poäng. Detta gjorde att en avgörande match, mellan dessa båda lag, genomfördes.

Den åttonde december samma år spelades denna final och återigen var det San Lorenzos hemmaplan som stod värd för det här spektaklet. Ännu en gång TV-sändes matchen ut till de fåtal argentinare som hade införskaffat en TV-apparat. På läktarna befann sig mellan 70 – och 80,000 åskådare och man uppskattar att ungefär tio procent av det här antalet följde matchen via landets då knappt 1300 TV-apparater.

Under slutskedet av året började försäljningen av TV-apparater att öka i landet. Vissa byggnadsföretag gick t.o.m. ut med idén kring att inkludera nymodigheten i sina nästkommande färdiga byggprojekt. Vad mer kunde man egentligen önska sig under inledningen på 50-talet?