99 år sedan Félix Loustau föddes: Stor del i River Plates historiska lag ”La Maquina”

1922. I Avellaneda föds en pojke som ska växa upp och bli en väsentlig del av River Plates historiska anfallskedja ”La Maquina”.

Félix Loustau föddes på juldagen 1922 i Avellaneda. I unga år spelade han för Sportivo Brandsen, Racing Club och Dock Sud innan han tillslut hamnade i River Plate.

Med Los Millonarios blev han mästare åtta gånger under 40 – och 50-talet. Dessutom spelade han en väsentlig del av den anfallskedja som fick smeknamnet ”La Maquina” – maskinen. Denna utgjordes, förutom Loustau, även av Juan Carlos Muñoz, José Manuel Moreno, Ángel Labruna och Adolfo Pedernera. Det komiska är dock att dessa fem endast spelade tillsammans i arton matcher och faktiskt aldrig ställdes, samtliga på plan samtidigt, mot Boca Juniors.

Félix Loustau är längst upp till höger.

Just epitetet ”La Maquina” har nästan blivit mytiskt inom den argentinska fotbollshistorien. Berättelserna kring laget tenderar ibland att sväva lite för mycket mellan myt – och sanning.

Texten av El Gráficos skribent ”Borocotó” där epitetet ”La Maquina” sägs ha fötts.

Faktum är att många fler spelare ingick, vid något tillfälle, i denna kedja. För att nämna några är det värt att lyfta fram Carlos Peucelle, Aristóbulo Deambrossi, Renato Cesarini och Alfredo Di Stéfano. Dock är det oftast dom fem första anfallarna som nämns i samband med ”La Maquina”.

Exakt vem som kom upp med smeknamnet ”La Maquina” råder det delade meningar om. Många har tillskrivit El Gráficos skribent, Borocotó, som upphovsmakaren, men enligt Carlos Peucelle var det Adolfo Pederneras mamma som först yppade det.

Félix Loustau vann Copa América tre gånger med Argentina, men hade sin peak under Andra Världskriget vilket gjorde att han aldrig fick visa upp sig i ett världsmästerskap. Totalt blev det 28 landskamper för Loustaus del i den argentinska tröjan.