1945: När River Plate tog revansch, briljerade och blev mästare

1945. Efter att ha blivit snuvade på ligaguldet, två år i rad, av ärkerivalen Boca Juniors tog River Plate gruvlig revansch under 1945 och kunde när året summerades titulera sig mästare i Argentina.

Samtidigt som övriga världen var på upploppssträckan av Andra Världskriget spelades en väldigt attraktiv fotboll borta i Argentina. 40-talet var en romantisk period när det gällde den inhemska fotbollen i landet. Detta var en epok där storklubbarna dominerade i toppen av tabellen och där småklubbarna fick spela en tydlig andrafiol i landets högsta division.

Boca Juniors hade inlett årtiondet med att vinna ligan i överlägsen stil och därefter var det River Plates tur att vinna serien två år i rad. Men när 1945 inleddes kom ”Los Millonarios” ifrån två raka snöpliga säsonger i bagaget. Visserligen hade de slutat tvåa i tabellen vid båda tillfällena, men de hade således missat ligaguldet som i stället hade hamnat i famnen hos ärkerivalen Boca.

Först hade titeln 1943 slunkit de ur händerna efter att Boca lyckats avgöra först i den 79:e spelminuten när Jaime Sarlanga gjorde 1-0 borta mot Ferro Carril. En kort stund därefter satte Varela den definitiva spiken i kistan med sitt 2-0-mål och Boca kunde krönas till mästare. Faktum är dock att storklubben hade varit illa ute redan i omgången dessförinnan mot Gimnasia på hemmaplan. Redan efter sex minuters spel ledde nämligen La Plata-klubben med 2-0 efter dubbla mål av Roberto Gayol. Boca kom dock emellertid tillbaka och kunde också i slutändan vinna med 3-2.  

Året efter höll River Plate på att skänka guldet till Boca redan i den näst sista omgången mot Banfield. Med endast tretton minuter kvar på matchklockan ledde nämligen det grönvita laget med 4-2 och tack vare detta var Boca, som parallellt mötte Central i Rosario, mästare. Faktum är att spelarna i Central t.o.m. började gratulera Boca-spelarna till ligaguldet nere på gräsplanen, men plötsligt vaknade River till liv, gjorde tre mål och vann matchen. Den sista fullträffen var en riktig delikatess ifrån Ángel Laburna som, med en halvbicykleta, skickade in 5-4 för sitt River Plate.

I den avslutande omgången hade ändå Boca Juniors fortfarande allting i egna händer när de reste till Avellaneda för att möta Racing på bortaplan. River Plate besegrade parallellt Newell’s Old Boys med 5-3 i Rosario och satte således en viss press på sina ärkerivaler. Boca höll dock för denna och kunde vinna pokalen efter en klar 3-0-seger över ”La Academia.”

Väl framme vid 1945 var River Plate fast beslutna kring att utkräva revansch och bryta Bocas mästarsvit. Försvararen Eduardo Enrique Rodríguez köptes in ifrån Estudiantes medan den centrala mittfältaren, Manuel Giudice, värvades in ifrån Huracán. I övrigt kände sig storklubben bekväma med den trupp de hade, även om ett specifikt spelartapp sved en aning. José Manuel Moreno hade, fram till denna tidpunkt, utvecklats till en av landets absolut bästa spelare och skördat stora framgångar med River Plate. Den tekniske anfallaren hade dock hamnat i konflikt med klubbledningen och valde därför inför säsongen att lämna för Club España i Mexiko.

Laget tränades av den f.d. spelaren Carlos Peucelle som hade massören Aureliano Gomeza som sin assisterande. Trots tappet av Moreno hade ändå River ett enormt slagkraftigt lag och detta skulle också visa sig under säsongens gång. Denna årgång fick dock ett lite speciellt smeknamn som såklart hade sin historia, vilken skyttekungen Ángel Labruna berättade om flera decennier senare.

”Laget som vi hade 1945 var ett fantastiskt sådant. De kallade oss för ”Los Caballeros de la Angustia” (riddarna av ångest) och detta var eftersom vi ofta avgjorde först i slutminuterna av matcherna. Men i verkligheten kände vi oss oslagbara och tog maximalt med tid till att roa oss nere på planen. Vi visste nämligen att i slutändan skulle vinsten falla till vår favör.”

River Plates mästarlag 1945.

Trots att River inledde säsongen med en tung förlust, borta mot Newell’s Old Boys, var det tidigt tydligt att detta lag skulle slåss om ligaguldet. Efter premiärförlusten radade de nämligen upp nio raka vinster och cementerade sin plats som serieledare.

Under säsongens gång var River Plate vassa framåt – om än inte till någon överdrift – och extremt solida bakåt. Laget släppte in klart minst antal mål i hela ligan med 34 stycken på 30 matcher. Däremot gjorde såväl Boca Juniors – som Independiente och San Lorenzo fler mål än River Plate under säsongens gång.

Inför den avslutande omgången hade River ett försprång på två poäng gentemot Boca Juniors och således var guldet deras att förlora. ”Los Millonarios” tog emot Chacarita Juniors på hemmaplan medan Boca Juniors reste till Rosario för att möta Central. Båda matcherna slutade 2-0 till hemmalaget vilket renderade i att River slutade fyra poäng före sina ärkerivaler och fick lyfta pokalen (endast två poäng delades ut för seger på den här tiden).

Vid två tillfällen fick River Plates guldmatch mot Chacarita Juniors avbrytas till följd av att lyriska supportrar inte kunde hålla sig kvar på läktaren i sin vilda glädjeyra. När slutsignalen väl ljöd kunde Rivers anhängare springa in på planen och fira tillsammans med spelarna. Tidningen El Gráfico beskrev River Plates mästarlag på det här slående viset.

”Få gånger har ett lag enat två så pass essentiella styrkor samtidigt; spektakuläriteten och effektiviteten. Sådan är karaktärsdragen för vinnaren av ligan 1945. De har fyllt åskådarnas ögon med en fantastisk fotboll samtidigt som de vann sina matcher. De har inte varit det laget som gjort flest mål, men de var inte heller något lag som det var enkelt att göra mål på.”

Lyriska supportrar springer in på planen efter ligaguldet 1945.

Endast vid ett tillfälle släppte River Plate in fyra mål eller fler. Lustigt nog kom just detta i ett Superclásico mot Boca Juniors. Däremot var deras två största segrar mot Ferro (5-1) och Platense (5-2). River förlorade också minst antal matcher under säsongens gång – endast fyra stycken. Vad man i övrigt kunde konstatera ifrån det här årets ligaspel var att skytteligavinnaren Ángel Labruna ”bara” gjorde tjugofem mål. Detta var en bra bit ifrån toppnoteringarna ifrån Arsenio Erico som gjorde en bra bit över fyrtio mål på 30-talet under en och samma säsong.

River Plates lag på 40-talet fick namnet ”La Máquina” för sina enastående prestationer i form av titlar och på det sättet som de spelade fotboll på. 1945 tog storklubben revansch efter att ha hamnat två år i rad bakom ärkerivalen Boca Juniors. De må ha kallats; ”Los Caballeros de Angustia”, men detta River Plate genererade allt annat än ångest i kropparna på sina hängivna supportrar.