Carlos Peucelle: Den förste miljonären

Carlos Peucelle. ”El primer millonario” – den förste miljonären. Det var smeknamnet Carlos Peucelle fick efter att ha gått till River Plate för 10 000 pesos, 1931. Det var inte vanligt att spelare gick för dessa summor. Speciellt inte i Argentina där amatörfotbollen fortfarande hade ett grepp om den inhemska fotbollen.

River Plate värvade ytterligare en spelare, efter Carlos Peuclle, för en rekordsumma och där föddes smeknamnet ”Los Millonarios” – miljonärerna. Det var inte helt lätt för en spelare vilken har beskrivits som en jordnära – och ödmjuk person att få bära epitetet som den dyraste spelaren i Argentina. Peucelle ogillade att prata om sig själv och det är väl inte någon vild gissning att han inte uppskattade all uppståndelse som blev kring hans övergång.

Ironiskt nog var det i rivalernas land som Peucelles fotbollsresa en gång i tiden började. När han var 16 år spelade han för Boca Juniors ungdomslag innan han – tack vare en strejk – gick vidare till San Telmo där han också fick chansen att spela A-lagsfotboll för första gången.

Carlos Peucelle föddes den 13 september 1908 i Buenos Aires-området Barracas. En del har jämfört hans sätt att tänka på – och resonera kring fotbollen med Pep Guardiola. Genom hela sin karriär – såväl i egenskap av tränare som spelare – poängterade Peucelle gång på gång att fotbollen var spelarnas sport, inte tränarnas.

”Jag spelade fotboll i 17 år och inte en enda gång upplevde jag att det som skedde på planen var ett verk av tränaren. Det var alltid spelarna som gjorde det”.

Carlos Peucelle i River Plates tröja.

Detta kan delvis likställas med Pep Guardiola som många gånger nermonterat sin egen roll i egenskap av tränare gentemot sina spelare. Bland annat har den nuvarande Manchester City-tränaren sagt: ”Jag lärde mig mer ifrån Messi än vad Messi lärde sig utav mig”.

När världsmästerskapet skulle gå av stapeln i Uruguay 1930 hade Peucelles karriär tagit honom till Sportivo Buenos Aires. I öppningsmatchen mot Frankrike fick han börja på bänken men fr.o.m. den andra matchen var han given i startelvan. I semifinalen mot USA kom dom två första VM-målen för Peucelles del när USA mosades med hela 6–1. Han stod sedan för ett av målen i finalen mot Uruguay i vilken Argentina förlorade.

Den kände journalisten Dante Panzeri sa detta om Peucelle på 50-talet; ”Han var kanske inte den bäste fotbollsspelaren någonsin. Där får man först och främst räkna in José Manuel Moreno, Antonio Sastre, Adolfo Pedernera och Félix Loustau. Men ska vi diskutera den mest kompletta spelaren så är han i topp tillsammans med Alberto Ohaco och Ángel Romano.”

Peucelle var också en av dom spelarna som startade upp ”La Máquina”, smeknamnet på det laget som skördade stora framgångar i River Plate under 40-talet, där bl.a. José Manuel Moreno, Adolfo Pedernera och Félix Loustau ingick vid olika tidpunkter.

Han spelade sammanlagt 307 matcher för River Plate och gjorde 113 mål. Han var enormt tekniskt begåvad och kunde spela på i princip samtliga positioner i laget. Det hände t.o.m. att han spelade i försvaret om det behövdes. Oavsett om det var som tränare eller spelare förespråkade alltid Peucelle att det inte fanns något som hette individualism inom fotbollen. Det var alltid fokus på laget före jaget. Han var, som Panzeri beskrev det, ”en exemplarisk kollektivist”.

Peucelle fortsatte, efter sin spelarkarriär, att arbeta som tränare för River Plates ungdomslag. Han ogillade dock när spelarna kallade honom för ”Mr.” eller ”manager” då han ansåg det pinsamt och tyckte inte att han stod över dom på något sätt. Den jordnära yttern vann Copa América med Argentina två gånger och kommer alltid finnas med i VM-historien som en av målskyttarna i tidernas allra första final.