Pedro Dellacha: Racings – och det argentinska landslagets lagkapten på 50-talet

Pedro Dellacha. En kraftfull och resolut mittback som vann kärleken hos Racings supportrar. Samtidigt var Pedro Dellacha med i ett av dom mest fiaskoartade VM-lagen någonsin, samt det historiska ”Carasucias” 1957.

”På denna dag, fast 1926, föddes i Lanús en av dom bästa Racing-försvararna genom tiderna: Pedro Rodolfo Dellacha. Mer känd som ”Don Pedro Del Área”, denna grandiosa mittback utmärkte sig under 50-talet för Racing, och det argentinska landslaget, där han också var lagkapten och blev mästare i Copa América 1955 – samt 1957. Med Racing blev han mästare 1958 tillsammans med Carlos Murúa som försvarskollega och Norberto Anido som hans efterträdare. Längst fram åtetfanns den historiska anfallskedjan med Pizzuti, Corbatta, Manfredini, Sosa och Belén”.

Pedro Dellacha föddes i Lanús, men tog sina inledande fotbollssteg i Buenos Aires och med Boca Juniors. I jakt på mer speltid bytte han dock ifrån storklubben till Quilmes där han också gjorde sin debut, som profesionell fotbollsspelare, 1947.

Efter tre säsonger med Quilmes, där Dellacha lyckades nå en uppflyttning, hade han börjat locka till sig ett intresse ifrån Avellaneda och Racing Club. Det skulle visa sig bli en övergång ingen av dom inblandade skulle ångra.

Dellacha kom till ett Racing vilka hade dominerat den inhemska fotbollen under dom föregående åren. Storklubben hade nämligen vunnit ligan såväl 1949 som – 50 och – 51. Därtill var man snubblande nära att även vinna ett fjärde raka ligaguld, vilket istället föll i händerna på River Plate.

Racing hade, vid tidpunkten för övergången, redan haft en lång – och fin tradition av att förädla duktiga mittbackar. Spelare som Della Torre och Fernando Paternoster hade båda haft sina framgångsperioder med just Racing Club.

Första säsongen innehöll, som sagt, ingen ligatitel utan denna föll istället i händerna på River Plate. Trots detta var utvecklingen fin på Dellacha som gjorde sig känd som en stenhård mittback vilken närmast var omöjlig att passera.

Dellachas tränare i Racing, Guillermo Stábile, var även förbundskapten för det argentinska landslaget och för honom var det en självklarhet att plocka ut mittbacken i truppen. Det var också under denna sejour med landslaget som Dellacha fick smeknamnet ”Pedro Del Área”. En referens till sättet med vilket han dominerade, dels luftrummet, men också sitt eget straffområde.

1955 var Dellacha med vid Copa América-turneringen i Chile, vilken Argentina gick segrande ur. Han var också med två år senare, i Peru, när Argentina återigen blev mästare. Detta laget fick smeknamnet ”Los Carasucias” och är än idag ansett som ett av dom mer minnesvärda argentinska landslagen någonsin. 1957 fick Dellacha även utmärkelsen som Argentinas främste idrottare det året.

Tre år senare skulle Dellacha genomgå ett riktigt eldprov. Förutom att han slogs om ligatiteln, med Racing, på hemmaplan var han Guillermo Stábiles lagkapten i landslagstruppen som skulle åka till Sverige för att spela i världsmästerskapet 1958.

Det sedermera tunga debaclet i mästerskapet – och det enormt smärtsamma uttåget mot Tjeckoslovakien var en käftsmäll som Dellacha, tillsammans med sina lagkamrater, fick leva med under många år framöver.

Hemma med Racing igen tog tillslut en sjuårig titeltorka slut när storklubben säkrade ligaguldet 1958. Dellacha var lagkaptenen i detta lag vilket var proppfullt med profiler. Bland spelarna återfanns bl.a. Omar Corbatta, Vladislao Cap och Raúl Belén. Året efter valde Dellacha att lämna Racing. Han hade då tillhört klubben i sju år och gjort 184 matcher för föreningen.

Mittbacken tog klivet vidare till Mexiko för att spela med Necaxa. Här blev Dellacha omgående mästare och spenderade sammanlagt tre år i klubben innan han valde att vända hem till Argentina igen.

Vid denna tidpunkt var Dellachas spelarkarriär över och istället drog han på sig träningsoverallen för att bli huvudtränare. Faktum är att den forne mittbacken bärgade betydligt fler titlar, i egenskap av tränare, än som spelare.

Pedro Dellacha på Racings hemmaplan.

Med Club Nacional vann Dellacha ligan 1977. Året efter fyllde han på med att bli mästare tillsammans med Millonarios i Colombia, men den mest framgångsrika perioden, som tränare, kom paradoxalt nog tillsammans med Racings ärkerival Independiente.

Här vann Dellacha ligaguldet vid två tillfällen och Copa Libertadores lika många gånger. Han lyfte också upp en viss Bochini i seniortruppen och såg till att denne kommande storspelaren fick debutera i Independientes knallröda tröja.

Dellacha tränade även lag i Spanien, Peru, Mexiko och en hel drös med klubbar i Argentina. 2010 avled han efter att ha kämpat, en längre tid, mot sjukdomen Alzheimer.

Dellacha är, än idag, ihågkommen som en av Racings främsta mittbackar någonsin. Även om VM 1958 delvis svärtade ner hans namn, går det inte att komma ifrån att Dellacha var en stor del av Copa América-mästarna 1955 – samt ”Las Carasucias” 1957.