Guillermo Stábile: Skyttekungen i tidernas allra första världsmästerskap

Guillermo Stábile. Det var långt ifrån skrivet i sten att VM 1930 skulle bli Guillermo Stábiles världsmästerskap. Han var inte tilltänkt som en startsspelare inför VM:et och när laget väl sprang ut, för att spela öppningsmatchen mot Frankrike, satt han på bänken. Tillslut var det en något oväntad anledning som gav Stábile en möjlighet han inte tänkte missa.

Guillermo Stábile föddes 1905 i området Parque Patricios i Buenos Aires. Han började spela för Sportivo Metán, men från 15-års ålder tillhörde han områdets största klubb – Huracán. Med El Globo vann Stábile ligan två gånger på 20-talet innan det var dags för tidernas allra första världsmästerskap.

Guillermo Stábile i Huracáns tröja på 20-talet.

Faktum är att Stábile stod på noll landskamper när han och det argentinska landslaget gjorde sig redo för turneringen i Uruguay. Han började, som sagt, den första matchen på bänken. Men när lagets stjärna, Roberto Cherro, drabbades av en ångestattack inför mötet med Mexiko fick Stábile chansen. Han tackade med att smälla dit ett hattrick i en match som Argentina vann med 6–3.

Lustigt nog ansågs detta länge ha varit tidernas allra första hattrick i ett VM-slutspel. Något som senare visade sig inte stämma då amerikanen Bert Patenaude gjorde hattrick två dagar tidigare mot Paraguay. I gruppspelets sista match besegrade Argentina sina sydamerikanska antagonister Chile med 3–1. Återigen var Stábile i blickfånget med två gjorda mål.

I semifinalen väntade överraskningslaget USA som efter att, såhär långt, ha gjort ett fint VM-slutspel var fyllda med självförtroende. Argentina visade dock sin klass och smällde in sex mål när USA krossades med hela 6–1. Parallellt besegrade Uruguay Jugoslavien med samma siffror. Det var m.a.o. inget snack om att det var dom två bästa lagen i turneringen som skulle komma att göra upp om tidernas allra första VM-titel.

Argentina lyckades vända ett tidigt underläge, i finalen, till ledning innan halvtidsvilan efter mål av Carlos Peucelle och Stábile. Men ett skärrat Argentina tappade matchen i den andra halvleken och Uruguay vann tillslut med 4–2. Ett flertalet spelare, i det argentinska laget, hade tagit emot mordhot både inför – och under matchens gång.

Guillermo Stábile och Argentina var nära att vinna VM-guld 1930.

Stábile blev VM:s första skytteligavinnare med åtta mål på sitt konto. Han skulle dock aldrig mer representera sitt landslag. Något som kan verka konstigt då han gjorde mål i samtliga av sina landskamper och hade ett målsnitt på över två mål per match.

Efter VM hade Stábiles bedrifter lockat till sig ett intresse ifrån Italien. Genoa vann tillslut kampen om hans namnteckning och anfallaren blev snabbt en publikfavorit i pizzans förlovade land. Tre mål i debuten mot Bologna banade väg för en trevlig vistelse i den pittoreska hamnstaden. Stábile gick sedan vidare till Napoli och Red Star Paris innan han valde att avsluta spelarkarriären.

Efter karriärens slut blev han sedan en profilerad tränare. För Argentina var Stábile förbundskapten mellan 1939 och 1960. Han ledde bl.a. Argentina till sex titlar i Copa América. Stábile är också en av få tränare som varit förbundskapten för Argentina i mer än hundra landskamper. Landslagets mindre lyckade mästerskap i Sverige, 1958, ledde i förlängningen till att han fick lämna sitt uppdrag som förbundskapten.

Det finns många roliga anekdoter om Stábile – både som spelare, men även i egenskap av tränare. Bland annat har Humberto Maschio, som vars stora intresse för tjejer är vida känt, berättat att vid sydamerikanska mästerskapet i Peru, 1957, snodde Stábile spelarnas dejter. Såhär beskrev Humberto det själv många år senare.

”Om någon stod o pratade med en tjej i telefon brukade Stábile fråga om han fick prata med henne. Efter det hade vi inte en chans. Han var en snygg kille.”

Guillermo Stábile som tränare.

Det här med att spelarna i det argentinska landslaget ibland var mer intresserade av tjejer, än att prestera på planen, blev kanske som mest tydligt i VM 1958. När Argentina ställdes mot Nordirland i den andra gruppspelsmatchen på Örjans Vall i Halmstad gjorde nordirländarnas mittfältsstjärna, Jimmy McIlroy, en intressant observation. Han beskrev nämligen argentinarna som ”små feta män med magen i vädret och som glatt vinkade till dom svenska tjejerna på läktaren.” Just denna match slutade dock i seger för argentinarnas del med 3–1.

Stábile gjorde visserligen en kort comeback i det argentinska landslaget, efter världsmästerskapet i Sverige 1958, och ledde landet till seger i Pan-Americana två år senare. Detta innan han valde att kliva åt sidan för gott.

Därefter jobbet Stábile inom förbundet och var chef för Argentinas fotbollstränarutbildning. Han dog den 26 december 1966, endast 61 år gammal, efter att ha fått en hjärtinfarkt i hemmet. Guillermo Stábile är dock ihågkommen som en av dom största profilerna i det argentinska landslagets historia – och symbolen för framgången i tidernas allra första världsmästerskap, där han dessutom blev titulerad skyttekung.