1955: Retstickan som blev knockad i Argentinas största kross över Uruguay i Copa América

1955. Argentina hade inte deltagit i två raka sydamerikanska mästerskap när det var dags för Copa América i Chile. Det blev en minnesvärd turnering av flera anledningar. 

Efter att ha dragit sig ur såväl Copa América 1949 – som 1953, bestämde sig Argentina för att delta när de sydamerikanska mästerskapen skulle gå av stapeln 1955. Turneringen spelades i Chiles huvudstad Santiago och samtliga matcher utövades på nationalarenan Estadio Nacional. 

Det argentinska landslaget tränades av Guillermo Stábile som vunnit skytteligan i tidernas allra första världsmästerskap, 1930, och som i egenskap av tränare skulle slå ett rekord som står sig än idag. Han är nämligen den tränaren som vunnit flest Copa América-titlar – nämligen smått otroliga sju stycken – och han är den som lett sitt lag i flest matcher i turneringen – 44 stycken. Samtliga med Argentina. 

Stábiles landslag kryssade sig igenom Copa América 1955 på ett väldigt elegant vis. Först besegrades Paraguay med 5-3 efter fyra mål av Independientes anfallare Rodolfo Micheli. Därefter avfärdades Ecuador med 4-0 innan Argentina spelade 2-2 mot Peru. Sedan var det dags för det argentinska landslaget att ställas mot den historiska rivalen Uruguay. 

Dessa matcher brukade ofta bli hårda – och jämna bataljer, men det här mötet var ett undantag i sammanhanget. När klockan hade tickat upp till den 76:e spelminuten ledde Argentina med 5-1 och matchen var således avgjord. Stábile kände sig bekväm med sin ledning och bestämde sig för att genomföra några byten. 

Argentinas mästarlag 1955.

Norberto Conde kom in istället för River Plates målmaskin Ángel Labruna, men Condes vistelse på planen skulle inte bli långvarig. Han var nämligen erkänd som något av en retsticka och det första han gjorde var att promenera bort till den uruguayanska försvararen Matías González och sarkastiskt fråga; ’tjena, hur går det i matchen?’. González var redan märkbart irriterad över resultatet och var definitivt inte på humör för några skämtsamma kommentarer. Försvaren svarade därför på Condes retsamma fråga med att knocka honom medvetslös. Givetvis blev González utvisad, men inte heller Conde kunde avsluta matchen utan fick bäras av planen. In på hans plats fick Labruna återigen kliva in på planen – reglerna tillät nämligen detta – och anfallaren avslutade matchen med att fullborda sitt hattrick till 6-1 med endast tre minuter kvar att spela.

Detta är den enskilt största segern som Argentina har bärgat mot Uruguay i Copa América. I den avslutande omgången besegrade Stábiles manskap Chile med 1-0 och blev därigenom mästare i sin återkomst till mästerskapet. Conde då? Han dök inte upp på planen för firandet. Han låg nämligen fortsatt utslagen nere i omklädningsrummet.