Omar Corbatta: Dribblern som dog i ensamhet

Omar Corbatta. Den blyge teknikern är kanske en av Argentinas bästa fotbollsspelare genom alla tider, men precis som för en handfull andra spelare vid denna tidpunkt förstördes hans liv av ett tungt alkoholmissbruk. Ett citat som summerade Corbatta väldigt bra var det som en av journalisterna på ”El Gráfico” en gång myntade ”ett geni på plan, men en katastrof utanför”.

Corbatta lärde sig aldrig att skriva eller läsa. Hans lagkamrater hjälpte honom till den nivån att han kunde bokstavera sitt namn, men i övrigt sträckte inte hans skrivkunskaper särskilt långt. Att Corbatta inte kunde läsa var något han skämdes över hela livet och i omklädningsrummet spelade han ofta med när övriga lagkamrater pratade om vad dom hade läst i dagens tidning.

Corbatta var dessutom extremt blyg och hade speciellt svårt att skapa nya kontakter utanför fotbollen. När hans lagkamrater fixade ihop honom med en prostituerad ledde detta till att han gifte sig med kvinnan.

Äktenskapet slutade dock inte lyckligt. En dag efter träningen kom Corbatta hem och fann att hans fru hade lämnat honom. Till råga på allt hade hon dessutom länsat hela hans hem på alla saker – eller som han själv uttryckte det; ”inte ens spindlarna fanns kvar”.

Corbatta växte upp i Pampas-provinsen i Argentina ungefär 100 mil ifrån Buenos Aires. Född i slutet av 30-talet, i en fattig familj, ledde till att Corbatta inte fick den mest optimala uppväxten. Familjen levde under spartanska förhållanden och när hans pappa dog bestämde sig Corbattas mamma för att det var dags att flytta. La Plata blev familjens nya hem och här började Omar att spela fotboll.

Tillslut ledde fotbollens vägar honom till Racing Club i Avellaneda. Det var här han skulle visa hela Argentina vilken gudabenådad talang han var. Med Racing blev han ligamästare och snurrade upp motståndare efter motståndare på läktaren.

Till VM 1958 var Corbatta Argentinas mest lysande stjärna. Det var han som skulle leda Argentina till succé i Sverige, men det blev ingen framgång för det argentinska laget. Corbatta fick dock chansen att visa upp sig och mitt i misären var han, av många på hemmaplan, ansedd som Argentinas bäste spelare under mästerskapet.

Omar Corbatta var känd för att vara en otrolig dribbler.

Argentina kom sist i sin grupp efter att bl.a. ha förlorat mot Tjeckoslovakien med hela 6–1 på Olympia i Helsingborg. Corbatta stod för totalt tre mål under turneringen och var med det Argentinas främste målskytt. Detta medan hans lagkamrater beskrevs som ”ett gäng småfeta gubbar vilka vinkade till dom svenska tjejerna på läktaren”.

Hans lycka vid sidan om planen skulle dock fortsätta att vara usel. Totalt gifte sig Corbatta fyra gånger, men ändå spenderade han slutet av sitt liv ensam, fattig och gravt alkoholiserad boendes i omklädningsrummet på Racings hemmaplan.

”Inom fotbollen finns det inga vänner, speciellt inte när saker och ting går dåligt. Min syster försökte få hem mig till La Plata igen, men jag ville inte. Jag brukade ligga på kvällen och titta på bilder i diverse tidningar. Det distraherade mig tillräckligt mycket för att jag skulle lyckas somna. Jag hade spenderat alla mina pengar, lånat ut till människor jag knappt kände och utan att be om att få tillbaka dom”.

Till följd av sitt alkoholmissbruk – och brist på pengar spelade Corbatta ända tills han var 38 år gammal. Vid tidpunkten när han tillslut lade skorna på hyllan var han långtifrån den spelaren som en gång trollbundit en hel nation.
 
Även om Corbatta aldrig tog någon medalj med Argentina – och trots att han inte spelade i mer än ett VM-slutspel finns det nog få spelare som varit mer mytomspunna än han. Corbatta hade allt, men avslutade livet med absolut ingenting.