Inför Copa Liga Profesional 2022: Del 6

Den kommande säsongen i Argentina är bara några dagar bort och därför kommer vi, på enkoppmate, att gå igenom samtliga lag i Primera Division. I sex stycken artiklar kommer ni att kunna läsa om våra tankar kring den kommande säsongen i Copa Liga Profesional.

Boca Juniors.
Grundad: 3 april 1905.
Fjolårsplacering: 4.
Hemmaplan: La Bombonera (La Boca, Buenos Aires).
Antalet säsonger i Primera Division: 111.
Antal ligaguld: 34 (senast 2020).
Tränare: Sebastián Battaglia.
Lagkapten: Marcos Rojo.

3 snabba frågor.
Detta blir Sebastián Battaglias andra säsong som huvudtränare för Boca Juniors. Cuptiteln bärgades i höstas – är kravet ett ligaguld i år?
Kravet på att vinna ligan – och Copa Libertadores finns alltid på den som är huvudtränaren för Boca Juniors. Det kommer aldrig att försvinna, och det ska heller aldrig försvinna. Med det sagt har Battaglia redan en uppförsbacke då hans relation med Riquelme är svajig. Som svar på frågan är därför; ja det är definitivt ett krav.

Darío Benedetto är hemma igen. Hur bra är egentligen denna värvning?
Otroligt bra. En av fönstrets tveklöst bästa skulle jag säga. Benedetto är en klasspelare och det är något som han hsr bevisat vid ett flertal gånger tidigare. Äntligen har Boca Juniors fått in den nian man länge letat efter.

Det finns en stor hype kring Exequiel Zeballos och hans talang. Är denna uppståndelse befogad?
Den är mer än befogad. Zeballos är en löjligt spännande talang och speciell på så många olika sätt. Hans teknik och dribblingar är på en annan nivå och jag skulle bli väldigt förvånad om han inte spelar i en europeisk toppliga inom några år.

Såhär spelar Boca Juniors:

Nyförvärv: Darío Benedetto (Elche/Marseille), Nicolás Figal (Inter Miami), Gastón Ávila (Rosario Central, åter efter utlåning), Pol Fernández (Cruz Azul), Leandro Brey (Los Andes).

Förluster: Edwin Cardona (Racing Club), Agustín Obando (Tigre, lån), Israel Escalante (Liga Deportiva Alajuelense), Lisandro López (Tijuana), Lucas Brochero (Arsenal, lån), Nazareno Solís (Alvarado, lån), Agustín Lastra (Aldosivi, lån), Nicolás Valentini (Aldosivi, lån), Ramón Ábila (Colón).

River Plate.
Grundad: 25 maj 1901.
Fjolårsplacering: 1.
Hemmaplan: Estadio Monumental (Belgrano, Buenos Aires).
Antalet säsonger i Primera Division: 114.
Antal ligaguld: 37 (senast 2021)
Tränare: Marcelo Gallardo.
Lagkapten: Franco Armani.

3 snabba frågor.
River Plate har öppnat plånboken ordentligt under detta transferfönster och fått in bl.a. Emanuel Mammana, Tomás Pochettino, Esequiel Barco och Juan Quintero. Dessutom stannar Julián Álvarez, minst, till sommaren. Har River ligans starkaste trupp?
Tveklöst. Man har toppspelare på samtliga positioner. Dessutom har man flera valmöjligheter, på alla positioner, vilket gör att man kommer kunna kombinera ligaspelet med Copa Libertadores utan några som helst problem. Bara tanken på att få se Quintero och Barco dela plan känns väldigt kittlande.

Mittbackar Emanuel Mammana och González Pirez har värvats in och sedan tidigare finns David Martínez, Paulo Díaz och Javier Pinola. Vilken duo är Gallardos förstaval?
David Martínez och Paulo Díaz. Sen kommer Gallardo säkerligen att rotera en hel del under säsongens gång och samtliga mittbackar kommer garanterat att få en hel del speltid.

River Plate blev mästare i höstas för första gången sedan 2014. Var kommer deras huvudfokus att ligga under 2022 – försvara ligatiteln eller vinna Copa Libertadores?
Med den trupp man har kan River satsa på båda, men med det sagt kommer givetvis störst fokus att läggas på Copa Libertadores. Det är alltid en pokal som lockar lite extra och Gallardo vill säkerligen avsluta sin epok, hos River Plate, med en titel i den anrikaste av alla turneringar. Dessutom ska man komma ihåg att det har varit några nedsliga uttåg för River Plate, under dom senaste säsongerna, i Libertadores och man vill garanterat ta revansch i år när truppen spetsats till något enormt.

Såhär spelar River Plate:

Nyförvärv: Juan Quintero (Shenzhen), Ezequiel Centurión (Estudiantes de Buenos Aires, åter efter utlåning), Tomás Pochettino (Austin FC), Emanuel Mammana (Zenit), Leandro González Pirez (Inter Miami), Esequiel Barco (Atlanta United), Marcelo Herrera (San Lorenzo).

Förluster: Leonardo Ponzio (slutar), Enrique Bologna (Banfield), Germán Lux (slutar), Tomás Galván (Defensa y Justicia, lån), Tomás Castro Ponce (Godoy Cruz, lån), Elías López (Godoy Cruz, lån), Tomás Lecanda (Barracas Central, lån), Thomas Gutiérrez (Barracas Central, lån), Augusto Aguirre (San Martín de S.J, lån), Hernán López Muñoz (Central Córdoba), Agustín Fontana (Defensa y Justicia, lån).

San Lorenzo.
Grundad: 1 april 1908.
Fjolårsplacering: 21.
Hemmaplan: Estadio Pedro Bidegain (Flores, Buenos Aires).
Antalet säsonger i Primera Division: 108.
Antal ligaguld: 15 (senast 2013).
Tränare: Pedro Troglio.
Lagkapten: Néstor Ortigoza.

3 snabba frågor.
Pedro Troglio är ny tränare för San Lorenzo. Är han mannen som ska få ordning på storklubben en gång för alla?
Det återstår att se, men min känsla kring Troglio är väldigt positiv. Förhoppningsvis får han tid på sig att bygga upp föreningen igen. Resultaten kommer inte att komma över en natt, men ger San Lorenzo det bara lite tid tror jag att Troglio kan vara rätt man för jobbet.

Ricardo Centurión har haft det stökigt dom senaste åren och inte fått det att stämma i varken Racing Club eller Vélez Sarsfield. Lyckas han i San Lorenzo?
Det finns väl ungefär lika mycket som talar för och emot detta. Centurión har en enorm kapacitet inom sig, men hans största fiende är allt som oftast han själv.

Anfallaren Adam Bareiro har anlänt för en ny sejour i San Lorenzo. Kommer han lyckas bättre denna gång?
Det tror jag absolut. Hans förra sejour blev lite orättvist dålig då han, efter att ha missat en straff, hamnade lite i frysboxen. Bareiro har kvalitéer för att göra många mål, i den argentinska ligan, och verkade dessutom väldigt angelägen om att få återvända till San Lorenzo – vilken är ett gott tecken.

Såhär spelar San Lorenzo:

Nyförvärv: Adam Bareiro (Monterrey), Gonzalo Berterame (San Martín de S.J, åter efter utlåning), Malcom Braida (Aldosivi), Ricardo Centurión (Vélez Sarsfield).

Förluster: Franco Di Santo (Göztepe), Santiago Vergini, Fernando Monetti (Lanús), Julián Palacios (Banfield, lån), Alexander Díaz (Arsenal, lån), Bruno Pittón (Emelec), Agustín Lamosa (Nueva Chicago, lån), Marcelo Herrera (River Plate).

Racing Club.
Grundad: 25 mars 1903.
Fjolårsplacering: 15.
Hemmaplan: Estadio Presidente Perón – ”El Cilindro” (Avellaneda).
Antalet säsonger i Primera Division: 110.
Antal ligaguld: 18 (senast 2019).
Tränare: Fernando Gago.
Lagkapten:

3 snabba frågor.
Det känns som att Racing saknar en riktigt vass central anfallare. Eller vad anser du?
Ja det är onekligen upp till bevis för Correa och Copetti. Personligen tror jag betydligt mer på den förstnämnda och det verkar också vara han som tränaren Gago tänker satsa på under den kommande säsongen.

Edwin Cardona hade en stökig avslutning med Boca Juniors och är nu hos Racing istället. Kan Fernando Gago få ordning på honom?
Absolut, det tror jag. Gago och Cardona var lagkamrater i Boca Juniors. Tränaren var också den som pushade extra hårt för att denna värvning skulle gå i lås. I grunden är Cardona en klasspelare och det är egentligen främst hans risiga attityd som stundtals har  satt krokben för honom.

En 15:e plats var onekligen en stor besvikelse för Racing under fjolårssäsongen. Kan man, trots detta, ändå nå en slutspelsplats i Copa Liga Profesional?
Man ska definitivt vara med och slåss om platserna, sen om det räcker eller inte återstår att se. Personligen tror jag att man kniper en plats och att Javier Correa tystar sina kritiker.

Såhär spelar Racing Club:

Nyförvärv: Gabriel Hauche (Aldosivi), Facundo Mura (Colón/Estudiantes), Gonzalo Piovi (Colón), Edwin Cardona (Boca Juniors/Tijuana), Emiliano Insúa (Aldosivi), Jonatan Gómez (Argentinos Juniors), José Luis Gómez (Huracán).

Förluster: Lisandro López (Sarmiento), Darío Cvitanich (Banfield), Ignacio Piatti (slutar), Joaquín Novillo (Colón), Maximiliano Lovera, Braian Álvarez (Ferro), Mauro Luque (Atlanta), Cristian Marcial (All Boys), Nicolás Muscio (Argentino de Quilmes).

Independiente.
Grundad: 1 januari 1905.
Fjolårsplacering: 9.
Hemmaplan: Estadio Libertadores de América (Avellaneda).
Antalet säsonger i Primera Division: 111.
Antal ligaguld: 16 (senast 2002).
Tränare: Eduardo Domínguez.
Lagkapten:

3 snabba frågor.
Ekonomin är bedrövlig, spelarna lämnar klubben och få vill komma dit. Hur illa är det ställt med Independiente egentligen?
Extremt illa. Bland samtliga storklubbar är Independiente, tveklöst, mest på dekis. Man har försökt värva mer än en handfull spelare under detta uppehåll, men inte lyckats särskilt bra. Det i sig är inte särskilt konstigt då alla är väl medvetna om att storklubben har problem med att betala ut löner i tid. Sportsligt var det också ett bra tag sedan man lyckades särskilt bra.

När Silvio Romero lämnade hade redan Eduardo Domínguez annonserat att han ville ha in fler centrala anfallare. Hittills har endast Leandro Fernández kommit in. Är han den som ska göra målen för Independiente?
En väldigt tung börda lär ligga på Leandro Fernández vad det gäller att göra målen för Independiente. Men även Batallini och Roa kommer att behöva bidra med poäng om Independiente ska ha någon som helst chans att nå en slutspelsplats.

Vad kommer att skilja i Independientes spel när man nu har Eduardo Domínguez som tränare, jämfört med Julio Falcioni?
Det borde bli ganska markant mer offensivt. Falcioni gillade att prioritera defensiven och spelade ganska ofta med en fembackslinje i Independiente. Domínguez å sin sida föredrar 4-3-3 och användandet av offensiva yttrar. På det sättet kan man väl också konstatera att Domínguez är en mer modern tränare än sin föregångaren.

Såhär spelar Independiente:

Nyförvärv: Damián Batallini (Argentinos Juniors, lån), Leandro Fernández (Club Nacional), Alex Vigo (River Plate, lån).

Förluster: Alan Velasco (Dallas FC), Ezequiel Muñoz (Estudiantes), Lucas Rodríguez, Jonathan Herrera (Johor), Cristian Chávez (Almirante Brown, lån), Gonzalo Rehak (Deportivo Maipú, lån), Silvio Romero (Fortaleza), Braian Martínez (Aldosivi, lån).

**

Ifall du vill läsa tidigare delar, i den här artikelserien, finns dom här nedan.

Del 1. Del 2. Del 3. Del 4. Del 5.