Inför Copa Liga Profesional 2022: Del 4

Den kommande säsongen i Argentina är bara en knapp vecka bort och därför kommer vi, på enkoppmate, att gå igenom samtliga lag i Primera Division. I sex stycken artiklar kommer ni att kunna läsa om våra tankar kring den kommande säsongen i Copa Liga Profesional.

Huracán.
Grundad: 1 november 1908.
Fjolårsplacering: 8.
Hemmaplan: Estadio Tomás Adolfo Ducó (Parque Patricios, Buenos Aires).
Antalet säsonger i Primera Division: 97.
Antal ligaguld: 5 (senast 1973).
Tränare: Frank Kudelka.
Lagkapten: Marcos Díaz.

3 snabba frågor.
Huracán slutade åtta i höstas och Frank Kudelka valde att förlänga, under vintern, trots anbud ifrån bl.a. Talleres. Det borde vara glada miner i Huracán, eller?
Absolut. Även om dom stora nyförvärven har uteblivet finns det goda chanser att nå en slutspelsplats. Att få kontinuitet på tränarposten var också oerhört viktigt.

Matías Coccaro gjorde en fin säsong ifjol och med sina 7 mål var han Huracáns bäste målgörare. Kan vi räkna med fler mål i år?
Jag älskar Matías Coccaro. Hans mustasch och säregna spelstil påminner om en spelare som åkt i en tidsmaskin, ifrån 40-talet, och landet i nutiden. Han borde kunna göra upp mot 10 mål under den kommande säsongen.

Mateo Bajamich var ansedd som en stortalang när han kom fram i Instituto för några år sedan. Nu är han tillbaka, och då i Huracán, efter en mindre lyckad tid i USA. Vad är känslan kring denna värvning?
Att det kan bli väldigt bra, men också sluta i absolut ingenting. Det är uppenbart att Bajamich har talangen för att bli en riktigt bra spelare, men nu är han 22 år och då kan man inte leva på att vara talangfull längre. Man måste visa mer än så. Upp till bevis!

Såhär spelar Huracán:

Nyförvärv: Lucas Carrizo (Gimnasia Mendoza), Federico Fattori (Ferro), Jonathan Galván (Argentinos Juniors), Guillermo Soto (Palestino), Fernando Tobio (Estudiantes), Pablo Adorno (Cerro Porteño), Mateo Bajamich (Houston Dynamo).

Förluster: Sebastián Rincon, J. Moya, L. Grimi, Claudio Yacob, Iván Erquiaga (Estudiantes/Quilmes), Nicolás Silva (Argentinos), Fernando Coniglio (Independiente Santa Fe), Enrique Triverio (The Strongest), Raúl Lozano (Patronato/Quilmes), S. Ramírez (San Martín de S.J, Y Abraham (Dock Sud), F. Marin (Sacachispas).

Vélez Sarsfield.
Grundad: 1 januari 1910.
Fjolårsplacering: 5.
Hemmaplan: Estadio José Amalfitani (Liniers, Buenos Aires).
Antalet säsonger i Primera Division: 90.
Antal ligaguld: 10 (2010).
Tränare: Mauricio Pellegrino.
Lagkapten: Lautaro Giannetti.

3 snabba frågor.
Vélez Sarsfield har varit nära ligatiteln vid flera tillfällen dom senaste åren. Börjar det inte snart bli dags för ett ligaguld?
Det tycker man. Truppen har funnits där och man har absolut haft sina chanser till att vinna ett ligaguld. Dock har man sumpat dessa och jag tycker inte truppen är exceptionellt bra i år. Den är bra, absolut, men den har också varit bättre.

Thiago Almada har lämnat Vélez för amerikanska Atlanta United. Hur kännbart kommer detta tapp att vara för Vélez?
Givetvis kommer det att vara kännbart då Almada är en fantastisk spelare. Samtidigt tycker jag kanske att han varit lite ojämn dom senaste säsongerna – och Vélez har visat att man klarat sig utan honom tidigare.

Sebastián Sosa öste in mål med Patronato, men det gjorde även Cristian Tarragona innan han kom till Vélez och det blev ju som bekant ingen succé. Kommer historien att upprepa sig eller är Sosa en bättre spelare?
Dom känns ganska likvärdiga, men kanske att Sosa passar bättre in i Vélez Sarsfields sätt att spela på än Tarragona. Med det sagt tror jag att Sosa kommer att göra det bra i Vélez.

Såhär spelar Vélez Sarsfield:

Nyförvärv: Franco Díaz (Temperley), José Ignacio Florentín Bobadilla (Guaraní), Emanuel Insúa (Aldosivi), Santiago Sosa Sánchez (Patronato/Boston River), Joel Soñora (Banfield).

Förluster: Juan-Martín Lucero (Colo Colo), Thiago Almada (Atlanta United), E. Martínez, Cristian Tarragona (Gimnasia), Ricky Álvarez (slutar), Federico Mancuello (Puebla), Tobias Zárate, Geronimo Poblete (Metalist Kharkiv), Ricardo Centurión (bosman, San Lorenzo), Pugliese, Giuliano Cerato, Tomás Cavanagh (Vélez Sarsfield), Nicolas Delgadillo (Platense).

Argentinos Juniors.
Grundad: 15 augusti 1904.
Fjolårsplacering: 14.
Hemmaplan: Estadio Diego Armando Maradona (La Paternal, Buenos Aires).
Antalet säsonger i Primera Division: 78.
Antal ligaguld: 3 (senast 2010).
Tränare: Gabriel Milito.
Lagkapten: Miguel Torrén.

3 snabba frågor.
Argentinos Juniors har valt att inte värva utan istället satsa på spelare ifrån sin ungdomsakademi. Djärvt – eller dumdristigt?
Det har varit deras melodi under många år, så det är svårt att kritisera den filosofin. Argentinos har en fin ungdomsakademi och dom ska såklart använda den när tillfälle ges.

Anfallaren Gabriel Ávalos ryktades till Boca Juniors under vintern, men valde tillslut ändå att stanna. Hur viktigt var det?
Oerhört viktigt. Ávalos är en klasspelare och en av seriens absolut bästa avslutare.

Nu har Gabriel Milito varit tränare ett tag i Argentinos. Borde man inte börja se större resultat snart?
Jo det känns lite som att man behöver närma sig platserna till Copa Libertadores, under dom kommande säsongerna, för att han ska få fortsatt förtroende. Laget har varit lite för ojämna och detta är något som defintivt behöver förbättras.

Såhär spelar Argentinos Juniors:

Nyförvärv: Mariano Bíttolo (Newell’s Old Boys).

Förluster: L. Finochietto, F. Mater (Barracas Central), Nicolás Silva (Aucas), M. Romero (Banfield), Carlos Quintana (Patronato), E. Ybáñez, E. Herrera, N. Forastiero (Almirante Brown), Leonel Mosevich (Patronato), F. Metilli (Central Córdoba), Damián Battalini (Independiente), Jonathan Sandoval (Colón), D. Sosa (San Martín de San Juan), F. Ilarregui (Defensores de Belgrano), A. Palomeque (El Ejido de España), L. Ambrogio (Independiente Rivadavia), Elías Gómez (River Plate).

Platense.
Grundad: 25 maj 1905.
Fjolårsplacering: 18.
Hemmaplan: Estadio Ciudad de Vicente López (Florida, Buenos Aires).
Antalet säsonger i Primera Division:
Antal ligaguld: 0.
Tränare: Claudio Spontón.
Lagkapten: Hernán Lamberti.

3 snabba frågor.
Gonzalo Bergessio är tillbaka i Platense efter 19 år. Han kommer närmast ifrån spel med Club Nacional i Uruguay där han öst in mål. Vad kommer han att bidra med till Platense?
Rutin och mål. Visserligen är den argentinska ligan svårare än den uruguayanske, men Bergessio är en fin avslutare och kommer definitivt att producera mål för Platense.

Att Platense fått behålla Matías Tissera – som gjorde 14 mål i höstas – måste nästan ses som ett nyförvärv i sig, eller?
Defintivt. Det ska bli intressant att se om tränaren Spontón väljer att spela med två centrala anfallare, för att få plats med både Bergessio och Tissera, istället för en. Då kan Platense blir riktigt farliga offensivt.

Platense gjorde en skaplig säsong som nykomlingar i höstas. Kan vi förvänta oss en ännu högre placering i år?
Det beror lite på. Får Spontón ihop alla delar? Lyckas Bergessio producera mål? Får Tissera samma utdelning som ifjol? Går dessa bitar ihop borde man kunna komma på den övre halvan av sin grupp.

Såhär spelar Platense:

Nyförvärv: Gonzalo Bergessio (Club Nacional), Frans Gonzales (Santa Cruz), Marcos Ledesma (Defensa y Justicia), Nicolás Morgantini (Lanús), Gastón Suso (Arsenal), Nicolás Delgadillo (Vélez Sarsfield/Patronato), Kevin Andrade (América de Cali).

Förluster: T. Palacios (Montevideo City), S. Callegari (återvänder till Newell’s), G. Gerzel (återvänder till Boca), L. Ojeda, C. Marcial (återvänder till Racing), A. Desábato, S. Tiezzi, Kevin Lomónaco (åter till Lanús), Facundo Curuchet, L. Recalde, N. Iribaren (Blooming), J. Marcioni, R. Bochi, P. Pérez (San Martín de Tucumán), F. Monzón (återvänder till Vélez).

Arsenal.
Grundad: 11 januari 1957 
Fjolårsplacering: 26.
Hemmaplan: Estadio Julio H. Grondona (Sarandí).
Antalet säsonger i Primera Division:
Antal ligaguld: 1 (2012).
Tränare: Leonardo Madelón.
Lagkapten:

3 snabba frågor.
Arsenal slutade sist i tabellen i höstas. Nu kan det väl bara bli bättre?
Man skulle kunna tro det, men jag är tveksam. Arsenal har en av seriens sämsta trupper och det finns inte särskilt många ljusglimtar att hitta. Men den som söker skola också finna – som det heter. Vi får väl se helt enkelt.

Det har, som vanligt, varit stor spelaromsättning i Arsenal. Går det att ens försöka visualisera hur det kommer att se ut?
Nej det är svårt. Många av dom nya spelarna kommer också ifrån betydligt sämre ligor. Därför är dessa också svårbedömda hur dom kommer att stå sig mot argentinskt motstånd.

Den 21-årige anfallaren Shayr Mohamed González anländer ifrån mexikanska Cancún. Visst finns det något som kittlar med detta nyförvärv?
Spännande vet jag inte, men en 21-årig mexikansk anfallare är trots allt lite ”utanför boxen” och kanske just det som Arsenal behöver just nu?

Såhär spelar Arsenal:

Nyförvärv: Shayr Mohamed González (Cancún), Joaquin Ibáñez (Almirante Brown), Sebastián Lomonaco (Godoy Cruz), Lucas Brochero (Boca Juniors/Central Córdoba), Cristian Chimino (Atlético Rafaela), Aldo Maiz (Defensa y Justicia), Edwin Torres (Alianza Petrolera), Alexander Díaz (San Lorenzo, lån), Lucas Suárez (Estudiantes Rio Cuarto), Axel Werner (Elche).

Förluster: Juan Andrada, R. Balbuena, D. Sappa, V. Larralde, G. Suso, Enzo Méndez, Lucas Albertengo, Nicolás Castro, Emiliano Papá, R. Luna, M. Belloso, Nicolás Mirraco (Nueva Chicago), Alan Ruiz, G. Benavidez, B. Farioli, Jonatan Bottinelli, G. Ortiz, Bruno Sepúlveda (Barracas Central), M. Rogoski, L. Marchi.

**

Vill du läsa övriga delar, i denna artikelserie, finns dom länkade här nedan:

Del 1. Del 2. Del 3.