Luis Galván: Läraren ifrån Santiago del Estero som blev kultspelare i Talleres

Luis Galván. Han växte upp utanför Santiago del Estero, men blev en kultspelare i Córdoba och världsmästare med det argentinska landslaget. Han må ha varit en blyg person utanför planen, men på densamma var Luis Galván allt annat än rädd för att ta för sig.

Oavsett om han stod framför några elevor i skolan , och lärde ut diverse saker, eller om han befann sig mitt på planen i en VM-final, gjorde Luis Galván allting med exakt samma inlevelse och passion.

Han föddes utanför Santiago del Estero i den lilla staden Fernández. Det var också här som Luis Galván började spela fotboll för Independiente de Fernández samtidigt som han jobbade som lärare i en av stadens skolor. Som nybliven 21-åring lyckades en av Galváns närmaste vänner övertala honom om att testa fotbollslyckan i Córdoba där klubbarna var större.

Galván provade lyckan hos Belgrano, Instituto och Villa Azalais, men utan någon vidare framgång. Ingen av dessa klubbar ville kontraktera mittbacken. Galván var redo att vända hem till Santiago del Estero, men hans kompis, som jobbade på en bank i Córdoba, proppsade på att han skulle ge Talleres en chans också.

22 år gammal skrev Luis Galván på sitt allra första kontrakt med Talleres och det skulle komma att bli en kärlekshistoria som varade under många år framöver. Han gjorde sin officiella debut mot Argentino Peñarol i den femte ligaomgången 1970.

Det blev inte direkt någon drömdebut för Galváns vidkommande. Redan i den första halvleken fick han en stenhård frispark rakt på käken och fick bytas ut då han blev alldeles groggy – och svimfärdig.

Annars var 1970, på det stora hela, ett bra år för Galván. Han tog en ordinarie tröja i Talleres och presterade riktigt bra för sin nya klubb. Dock tornade det upp sig några mörka moln på himlen. Under dom nästkommande åren blev speltiden allt mindre. Det gick så pass långt att Galván funderade på att lämna klubben och resa hem till Santiago del Estero igen.

Då kom plötsligt den vändingen som mittbacken behövde. 1973 valdes Amadeo Nuccetelli till president för Córdobaklubben. Han var en person med enorma visioner och skulle komma att revolutionera fotbollen i det argentinska inlandet.

Året efter sitt tillträde på presidentposten anställde Nuccetelli Ángel Labruna som ny huvudtränare. Den f.d. storspelaren för River Plate satte ihop ett otroligt slagkraftigt lag som skulle komma att utmana dom största klubbarna i landet under det nästkommande decenniet.

Mellan 1974 – och 79 vann Talleres samtliga disitriksmästerskap i Córdoba. Utöver detta var man även slagkraftiga i den nationella ligan. 1977 kom man tvåa efter att ha förlorat finalen mot Independiente på ett otroligt snöpligt sätt. Talleres var tre man mer på planen, men trots detta tappade man ledningen och Bochinis Independiente kunde bli mästare istället.

1976 – och 1978 kom Talleres fyra i ligaspelet och en tredjeplats väntade 1980. Under dessa år passerade, förutom Ángel Labruna, flera andra duktiga tränare genom klubben. Bland dessa återfanns bl.a. Adolfo Pedernera, ”El Maestro” Bravo, Roberto Saporiti och José Pastoriza.

Samtidigt hade Talleres också, förutom Luis Galván, en hel drös med kompententa fotbollsspelare i laget. Vad sägs om Daniel Valencia, Alberto Tarantini, Daniel Willington och Miguel Oviedo?

Under dessa år var också Luis Galván en del av det argentinska landslaget. Det ska dock sägas att långtifrån alla tyckte, inför världsmästerskapet 1978, att mittbacken borde ha varit med. Inför turneringen flaggades det för att Luis Galván, som endast mätte 174 cm, var på tok för kort i rocken och att det krävdes mer styrka i form av Boca Juniors mittbacksjätte Roberto Mouzo.

I slutändan lyssnade varken Galván – eller för den delen förbundskaptenen Menotti på dessa kritker utan mittbacken kom med till världsmästerskapet på hemmaplan 1978. Här skulle han bli en avgörande pjäs i laget som sedermera vann VM-guld.

Trots sin ringa längd var Galván otroligt duktig i huvudspelet tack vare sin exceptionella spänst. Han var en elegant, och på många sätt modern mittback som kunde starta anfallen med sin fina passningsfot. Enligt en av hans tränare i Talleres, Roberto Saporiti, var Galván den bäste tvåan i Argentinas långa fotbollshistoria.

Under världsmästerskapet i Argentina bildade Galván ett fantastiskt mittbackslås tillsammans med Daniel Passarella. Dom båda komplettera varandra på ett utmärkt sätt och dom plockade verkligen fram det bästa ur varandra. Galván spelade i samtliga av Argentinas matcher under mästerskapet och det med bravur.

Argentinas guldlag i VM 1978.

I finalen mot Nederländerna stod Galván för en exemplarisk insats. Mittbacken satte nästan inte en fot fel när Argentina vann VM-guldet efter att Mario Kempes gjort två mål och Daniel Bertoni ett. Samtliga tidningar i Argentina – men även flera utomlands – gav Luis Galván en tia i betyg.

Nu stod mittbacken tveklöst på toppen av sin karriär. Med Talleres spelade Galván fram tills 1983 när han valde att byta till Loma Negra de Olavarría. Här spelade han dock bara en säsong innan Talleres ärkerival, Belgrano, blev nästa klubbadress.

1982 deltog Galván i sitt andra världsmästerskap i karriären. Turneringen spelades i Spanien och Argentina, med Diego Maradona i laget, hoppades kunna försvara sitt VM-guld. Det gick dessvärre inte något vidare. Efter att ha gått vidare ifrån det första gruppspelet blev Italien och Brasilien på tok för svåra i det andra och Argentina fick åka hem tomhänta.

Luis Galván testade även på lyckan med klubbarna Central Norte de Salta och bolivianska Bolívar innan han vände tillbaka Talleres 1988. Dock blev det ingen lång sejour den här gången. Efter sex månader var det dags att tillslut lägga skorna på hyllan. Den sista matchen, för Galván, spelades mot Vélez Sarsfield – en match som Talleres, dessvärre, förlorade med 3-1.

Totalt blev det över 500 matcher för Galván i Talleres blåvita tröja. Med det argentinska landslaget spelade han två världsmästerskap, vann ett VM-guld och gjorde sammanlagt 34 landskamper. Såhär har många beskrivit Galváns långa – och framgångsrika karriär.

Luis Galván åstadkom stora saker i såväl landslaget – som med Talleres.

”Galván var en stor del av ett landslag som gav tillbaka stoltheten till den misshandlade argentinska fotbollen och i ett Talleres som höjde ribban för samtliga klubbar i det argentinska inlandet”.

Med sina 174 cm nådde Luis Galván till enormt höga nivåer. Han blev världsmästare med Argentina och är än idag den spelaren som gjort flest matcher för Talleres någonsin.