Un día como hoy: Premiären mot Ungern i VM på hemmaplan 1978

För 42 år sedan tog det argentinska landslaget sig an Ungern på ett kylslaget Estadio Monumental i Buenos Aires. Premiären för VM-slutspelet på hemmaplan stod för dörren och Argentina kände pressen ifrån den auktoritära regimen att göra ett bra mästerskap.

Man kanske inte tänker på det men när det är sommar här har t.ex. Argentina vinter. Och mitt i denna kylslagna period skulle VM-slutspelet på hemmaplan dras igång och vilket kontroversiellt mästerskap sedan.

Argentina styrdes vid tidpunkten för mästerskapet av en militärjunta med en viss Jorge Videla i spetsen. Befolkningen utsattes för stora och grova övergrepp av regimen. Under åren som militärjuntan styrde landet försvann tusentals människor. Därför var det onekligen bisarrt att VM i fotboll skulle spelas mitt i allt detta och under dessa grymma omständigheter.

Den kylslagna kvällen då premiären skulle ta plats mot Ungern, kunde man nästan ta på spänningen som fanns i luften. Frågan är vilket som det argentinska landslaget tyckte var jobbigast, den kylslagna luften, eller vetskapen om att ingen hos regimen tolererade något annat än en seger.

Argentinas lag i VM 1978.

Argentinas lag hade en stark stomme och Luis Menotti ville ha ett lag på planen som spelade en frejdig offensiv. Efter många deppiga decennier vad det gällde såväl Copa América som tidigare VM-slutspel var det dags för Argentina att visa sig ifrån sin bästa sida. Om man inte kunde briljera på hemmaplan, när skulle man då göra det? Argentinarnas ansiktsuttryck sa egentligen det mesta vid nationalsången. Inte ens Alberto Tarantini såg avslappnad ut när dom första stroferna dånade ut ur Monumentals burkiga högtalarsystem. Ungrarna såg mer glädjefyllda ut och känslan hos dessa var förmodligen att man hade precis allting att vinna denna kväll.

Det började inte heller särskilt bra för Argentina när Ungern, efter nio minuter, tog ledningen genom Károly Csapó. Monumental hann dock inte befinna sig i panik särskilt länge. Fem minuter senare hade nämligen Leopoldo Luque kvitterat efter att den ungerska målvakten lämnat en retur på Mario Kempes frispark. Luque som skulle komma att bli en central figur för detta argentinska landslag under detta mästerskap. Med sin tjocka mustasch och nästan filtliknande, långa, hår gjorde anfallaren flera viktiga mål på vägen mot VM-guldet.

Argentina spelade en glädlynt fotboll på gränsen till naiv. Yttermittfältarna slickade långlinjen vilket gav en bredd som ungrarna stundtals hade svårt att bemästra. På bänken satt den alltid kedjerökande Luis Menotti och puffade nervöst på ytterligare en cigarett.

Matchen stod och vägde innan den inhoppande Beto Alonso avgörde tillställningen med bara några minuter kvar av matchen. Argentina kunde andas ut. Premiären var avklarad. Nu var det bara resten kvar.

Fotnot: Argentinas laguppställning: Fillol: Olguín, Galván, Passarella, Tarantini: Gallego, Ardiles, Kempes: Valencia, Luque, Houseman.