Copa América: Premiärer mot Chile genom åren

Ikväll är det dags för premiären av Copa América för Argentinas del när man ställs mot Chile i Rio de Janeiro.

Sommarens Copa América rullade igång under gårdagskvällen när Brasilien besegrade Venezuela i Brasilia och lite senare vann Colombia över Ecuador i Cuiabá.

Ikväll är det dags för Argentina att gå in i turneringen och man gör det mot Chile, som man mötte för bara någon vecka sedan i VM-kvalet. Lagen har stött på varandra åtskilliga gånger genom historien och just därför kan det var extra intressant att studera tidigare turneringar då man ställts mot varandra i premiären.

1916. I tidernas allra första turnering möttes Argentina och Chile i argentinarnas premiär – men faktiskt inte i chilenarnas. Dom hade nämligen redan hunnit smygstarta mot Uruguay och förlorat med 4-0. Mötet med Argentina blev inte bättre utan även detta förlorade chilenarna – denna gång med 6-1 efter att Alberto Ohaco, Juan Domingo Brown och Alberto Marcovecchio gjort två mål vardera. Argentina kom tvåa i detta mästerskap medan Chile kom sist.

1922. Även detta år hade chilenarna hunnit smygstartat turneringen innan argentinarna. Mot Chile vann Argentina med 4-0 efter dubbla mål av Juan Francia. Brasilien vann mästerskapet medan Argentina och Chile kom näst sist respektive sist.

1935. Om vi hoppar fram ytterligare 13 år i tiden hittar vi den första ”ordentliga” premiären mellan Argentina och Chile i Copa América. Turneringen hade inte spelats sedan 1929 pga. att Argentina var förbannade på Uruguay efter VM-finalen 1930. Detta eftersom dom ansåg att det hade varit en hotfullt stämning vid just nämnda final och att Uruguays landslag hade bidragit till detta genom att elda på publiken.

Fem år senare hade dock såren läkt litegrann och mästerskapet kunde återigen rulla igång. I premiären möttes Argentina och Chile i en match som argentinarna vann med 4-1 efter att Miguel Ángel Lauri, Arturo Arrieta, Diego García och Herminio Masantonio stått för målen. Återigen slutade mästerskapet med att Argentina blev tvåa, Uruguay vann och Chile kom sist.

1937. Två år senare var det dags igen för en premiär mellan Argentina och Chile i Copa América. Turneringen spelades i Buenos Aires och denna premiär tog plats på San Lorenzos gamla hemmaplan Viejo Gasómetro.

Argentina vann med 2-1 efter dubbla mål av Bocas stjärnanfallare Francisco Varallo. Chiles mål gjordes av Raúl Toro Julio – en anfallare som än idag anses ha varit en av landets främsta fotbollsspelare någonsin.

1959. 22 år efter den senaste premiären mellan Argentina och Chile var det dags igen när mästerskapet, återigen, spelades i Buenos Aires 1959. Argentina hade en offensiv stjärnglans som få andra kunde mäta sig med. Pedro Manfredini och Juan José Pizzuti smällde dit två mål vardera när Argentina krossade Chile med hela 6-1.

Argentina blev mästare i denna turnering medan Chile kom på en femteplats. Därmed knep argentinarna titeln framför dom nyligen korade världsmästarna Brasilien.

1989. Nu hade mästerskapet slagit om till att dela upp lagen i flera olika grupper där Argentina och Chile möttes i den första matchen av Grupp B. En ganska slätstruken match slutade med seger för Argentina efter att Claudio Caniggia gjort matchens enda mål. Argentina tog sig vidare ifrån gruppen medan Chile fick åka hem.

Dock slutade inte mästerskapet på ett särskilt lyckosamt sätt för argentinarnas del heller. I gruppspel nummer två hade man inte särskilt mycket att sätta emot och mästare blev istället Brasilien.

2016. När Copa América firade 100 år spelades turneringen i USA. Argentina och Chile hamnade i Grupp D tillsammans med Panama och Bolivia.

Premiären mellan dom båda spelades på Levis’s Stadium i Santa Clara. Argentina var det bättre laget och gick upp till en 2-0-ledning under inledningen på den andra halvleken efter mål av Ángel Di María och Éver Banega. Chile reducerade visserligen på stopptid genom José Pedro Fuenzalida, men nämare än så kom man inte.

Båda lagen tog sig vidare ifrån gruppspelet och möttes sedan i finalen där Chile drog det längsta strået efter en dramatisk straffläggning.

Ikväll skrivs ett nytt kapitel i Copa Américas 105-åriga historia. Vem vinner?