1930: När Gimnasia reste till Europa och besegrade såväl Real Madrid som Barcelona

1930. Som regerande mästare i Argentina reste Gimnasia i väg på en Europaturné och besegrade storklubbar som Real Madrid och FC Barcelona.

Det var en annan tid, ett annat sekel och en helt annan fotbollsvärld. Det var ett år innan professionalismens intåg inom den argentinska fotbollen och landets största idrott styrdes fortfarande av idealen att en fotbollsspelare idkade idrotten uteslutande för glädjen att kicka på en fotboll.

Några andra saker som var väldigt signifikativa för den här epoken var att de argentinska klubbarna ville ut och mäta sig med motsvarigheter i andra länder. Boca Juniors var först ut med att resa på en Europaturné, under 1920-talet, och diverse andra lag följde sedan i deras spår.

När Gimnasia valde att genomföra sin turné i december 1930 var det som regerande mästare i Argentina. 1929 hade nämligen La Plata-klubben vunnit sitt allra första ligaguld, och det hittills enda i deras historia, med ett ikoniskt lag som fick smeknamnet El Expreso. En av huvudpersonerna i detta lag, bland många andra, var målvakten Felipe Scarpone. Han hade blivit unisont hyllad redan under mästarsäsongen och skulle fortsätta att bli en av förgrundsfigurerna även under Europaturnén.

I december gav sig delegationen i väg med båt där resans första stopp var i Brasilien. Truppen var spetsad med en rad spelare ifrån andra lag i Argentina där dessa ingick; Juan Botasso (Argentino de Quilmes), Pedro Chalú (Ferro), Oscar Tarrio (San Lorenzo), Leonardo Sandoval och Juan Arrillaga (Quilmes) samt Attilio Demaría (Estudiantil Porteño). I den befintliga truppen återfanns, som tidigare nämnts, bland annat målvakten Felipe Scarpone, men också den skicklige skyttekungen Arturo Naón. Truppen leddes av tränaren Adolfo Doce samt hans assisterande Rafael Lafuente.

Turnéns första stopp var, som sagt, i Brasilien där Gimnasia inledde med att spela en mållös historia mot Vasco da Gama och sedan få stryk mot ett kombinerat lag ifrån Rio de Janeiro med klara 4-0. Därefter väntade en låg resa över Atlanten med båt. Resan tog drygt två veckor och under hela den här perioden fortsatte spelarna, dagligen, att träna uppe på däck. Laget spenderade julen 1930 ute till havs och anlände till Europa precis innan det nya året ringdes in.

Väl framme på den främmande kontinenten inleddes sedan ett hektiskt – och tätt spelschema. Redan den förste januari ställdes Gimnasia inför sitt första stora test under den här resan. I den spanska huvudstaden mötte det argentinska laget Real Madrid. Efter dubbla mål av Sandoval blev Gimnasia ett av de första argentinska lagen att besegra den spanska storklubben. Mötet slutade 3-2 och förutom Sandoval hamnade även Jesús Díaz i målprotokollet för La Plata-klubbens vidkommande.

De spanska tidningarna var inte sena att stämma in i hyllningskören. Vissa beskrev Gimnasia som ”ett argentinskt landslag” medan en annan lokal tidning skrev; ”de argentinska spelarna verkade födda till att spela fotboll.” Framgångarna i Spanien skulle fortsätta under de närmaste dagarna.

Fyra dagar senare väntade nämligen ett möte med självaste FC Barcelona och inför 30,000 förväntansfulla åskådare vann Gimnasia matchen med 2-1. Målen gjordes av Jesús Díaz och Ismael Morgada, men om sanningen ska fram var det målvakten Scarpone som var planens stora förgrundsfigur. Han räddade Gimnasia ett flertal gånger mot ett Barcelona som, även de, hade vunnit den inhemska ligan 1929. Enligt legenden hade Scarpone varit ute och tagit sig några glas vin för mycket kvällen innan match. Han hade nämligen fått ledigt av tränaren Adolfo Doce eftersom dennes tanke var att spela Juan Botasso i målet mot Barcelona. Dock skadade sig han tidigt i matchen och Scarpone fick hoppa in i stället. Hans alkoholhaltiga intåg, kvällen innan, påverkade dock således inte hans prestation.

Senare under turnén, i slutskedet av densamma, möttes lagen ytterligare en gång. Den här gången fick Barcelona revansch och vann matchen med klara 3-0.

Efter den succéfyllda inledningen på turnén i Spanien fortsatte Gimnasias resa till länder som Portugal, Frankrike, Österrike, Tjeckoslovakien och Tyskland. I det sistnämnda nordeuropeiska landet spelade laget åtta matcher och fick även glädjen att uppleva snö – något som var en nyhet för samtliga spelare i det argentinska laget. Under turnés gång ställdes Gimnasia mot lag som Benfica, Las Palmas – där de f.ö. spenderade tio dagar på Kanarieöarna – Napoli, Rapid Wien, Düsseldorf och Sparta Prag.

Totalt spelade Gimnasia tjugosju matcher under sin turné där de vann elva, kryssade i sju och förlorade åtta. Bevakningen av lagets strapatser i Europa dröjde med sin rapportering hem till Argentina. Rapporterna fick komma brevvägen och anlände i regel som tidigast tio dagar efter att de hade skickats.

I april anlände delegationen återigen till Brasilien och efter att ha spelat ytterligare några träningsmatch gjorde de resan hem till Argentina med båt. Senare samma månad drog ligasäsongen i gång igen och Gimnasia skulle komma att prestera bra under ett par år framöver i den inhemska ligan.

Under fyra månader turnerade Gimnasia i Europa för att mäta sina krafter med några av kontinentens största klubbar. De blev ett av de första argentinska lagen att besegra Real Madrid och hann dessutom med att avfärda Barcelona under resans gång.

Det var en annan tid, ett annat sekel och en helt annan fotbollsvärld. Men trots detta var Gimnasias Europaturné en minnesvärd resa som, i många avseenden, definierade en tidsepok.