Jaime Sarlanga: Boca Juniors femte bästa målgörare någonsin

Jaime Sarlanga. Än idag är han Boca Juniors femte bästa målgörare någonsin. Jaime Sarlanga blev en av proffserans första riktigt stora stjärnor hos storklubben.

Vid staketet in till Tigres träningsplan står en ung grabb och kollar på A-lagets träning genom maskorna i staketet. Han förundras över den skicklige anfallaren som springer runt på planen och gör saker med en fotboll han aldrig tidigare har sett. Där och då tänker den unge grabben att en vacker dag ska han bli lika bra som honom. Spelaren på planen var Bernabé Ferreyra och den unge grabben var Jaime Sarlanga.

Jaime Sarlanga föddes och växte upp i Tigre strax utanför Buenos Aires. Med tanke på detta var det såklart inte särskilt förvånande att det var områdets största lag som fångade hans intresse i unga dagar. När han stod där och begrundade Bernabé Ferreryra kan man tänka sig att Sarlanga såg kvalitéer som han sedan skulle ta med sig in i sin egen fotbollskarriär. Ferreyra kom, som bekant, senare i karriären att växa ut till en av den argentinska ligans främsta anfallare i River Plate.

Sarlangas farbror Carmelo spelade redan i Tigre och samma sak gällde även en annan farbror vid namn Carlos. Därmed var vägen, på väldigt många sätt och vis, utstakad för den unge adepten. Under inledningen på 30-talet började Sarlanga att spela för Tigres ungdomslag och 1933 ingick han i det historiska laget som blev det första någonsin, ifrån klubbens ungdomsakademi, att vinna en ligatitel. Anfallaren började så smått att göra sig ett namn och snart skulle han också få göra sin debut i A-laget.

Året efter ligaguldet med ungdomslaget blev den då 18-årige Sarlanga uppflyttad till Tigres A-trupp som, på den här tiden, huserade i Argentinas näst högsta serie. Senare samma säsong gjorde han också sitt allra första mål för Tigre i ett möte med Chacarita Juniors reservlag.

Den inledande framgången till trots, det var inte hos Tigre som Sarlanga skulle få sitt stora erkännande. Redan 1936 lämnade han nämligen klubben efter att ha blivit inkluderad i en bytesaffär med Ferro där Oscar Barralía gick i motsatt riktning. I efterhand har detta beskrivits som en av de sämsta affärerna någonsin som Tigre gjort under hela sin existens. Totalt hann det bara bli knappt ett dussintal matcher för Sarlangas vidkommande i klubben och på dessa gjorde han fem mål.

Flyttlasset gick alltså vidare till Ferro och här skulle anfallaren börja visa upp sitt enormt skickliga öga för att producera mål framåt. Under sin första säsong med den grönvita klubben gjorde Sarlanga femton mål på arton framträdande. Året därefter blev det tjugosex mål på trettiotvå matcher och plötsligt stod en rad föreningar i kö för att värva honom. Tillsammans med Bernardo Gandulla, Raúl Emeal, Juan J. Maril och Luis Brognia öste Sarlanga in mål för sitt Ferro och visade upp sin eleganta spelstil med välplacerade avslut.

Till sist vann Boca Juniors dragkampen om Sarlangas namnteckning och han anlände under 40-talets inledande år. Här skulle han växa ut till en av storklubbens främsta anfallare genom alla tider. Redan under sin första säsong med Boca gjorde sig Sarlanga ett namn. Bland annat gjorde han mål i tio raka matcher och samlade totalt ihop tjugofyra gjorda mål under ett ligaspel där storklubben också blev mästare under sitt första år på La Bombonera.

Året därefter fortsatte Sarlangas målproduktion. Bara under de inledande tio omgångarna smällde han dit arton mål innan en skada höll honom borta ifrån planerna under några månader. Bland dessa arton fullträffar återfanns sex stycken som stack ut lite extra. Dessa gjordes nämligen i en och samma match.

Den 6 april 1941 ställdes Boca Juniors mot Atlanta och skulle gå vinnande ur bataljen med hela 7-2. Sarlanga åstadkom den makalösa bedriften att göra sex av målen i den här svängiga tillställningen som fick publiken att jubla. Med dessa fullträffar blev han den första – och hittills enda Boca-spelaren som gjort minst sex mål i en och samma match.

Fyra av målen kom redan under den första halvleken och vid samtliga tillfällen visade Sarlanga prov på sitt iskalla sätt att avsluta. Faktum är att just detta utmärkte honom lite extra i storklubben. Boca Juniors hade nämligen, under 30-talet, gjort sig kända för att ha starka anfallare, med kraftfulla skott, snarare än forwards som visade prov på elegans vid själva avslutningslägena. Francisco Varallo, Domingo Tarasconi och Roberto Cherro tillhörde alla den tidigare kategorin medan Sarlanga stack ut med sina välplacerade avslut.

Jaime Sarlanga på omslaget till tidningen El Gráfico.

Det var dock emellertid inte enbart i själva avslutningslägena som Sarlanga skilde sig ifrån sina föregångare. Utöver att han var en otroligt kompentent målgörare, var han också en enormt skicklig speldirigent och serverade ofta sina medspelare med utsökta passningar. I Boca Juniors fick Sarlanga, såklart även här, också duktiga medspelare. Bland dessa återfanns bland annat Mario Boyé, Pío Corcuera och Severino Varela – där den sistnämnda f.ö. är Uruguays främste målskytt någonsin i Copa América.

Sarlanga spelade för Boca Juniors i åtta år. Under sin fyra inledande säsonger var han lagets bäste målgörare och vann också tre ligatitlar med storklubben under 40-talets första hälft. 1948 lämnade han för spel med Gimnasia, men detta blev ingen vidare succé utan han valde, redan efter två säsonger, att lägga skorna på hyllan. För det argentinska landslaget gjorde han totalt sju landskamper mellan 1939 och 1943.

Jaime Sarlanga är än idag en ihågkommen spelare i Boca Juniors. Med sina 128 mål på 220 matcher är han fortfarande storklubbens femte bästa målgörare bakom Domingo Tarasconi, Francisco Varallo, Roberto Cherro och Martín Palermo.

Han växte ut till en av proffserans första storstjärna hos Boca Juniors och skördade enorma framgångar under 40-talet. Tragiskt nog dog Sarlanga redan 1966 – endast 50 år gammal – av en hjärtinfarkt. Hans minne lever dock vidare som en spelskicklig – och elegant anfallare, vilken stack ut ifrån mängden med sin flärd och välplacerade avslut.