1968: Vélez Sarsfields första ligaguld någonsin

1968. Efter att ha slutat tvåa vid två tidigare tillfällen i historien var det äntligen dags för Vélez Sarsfield att vinna den argentinska ligan. Med spelare som Daniel Willington, Omar Wehbe och Carlos Bianchi i laget nådde man hela vägen i 1968-års upplaga av Nacional-turneringen. Detta efter en något speciell avslutning.

Första gången man vinner ett ligaguld är såklart alltid speciell. För Vélez Sarsfield dröjde det många decennier från det att man grundades tills dess att den första ligapokalen lyftes mot skyn. Såväl 1919 som 1953 hade man kommit tvåa i tabellen och under 60-talet ökade förhoppningarna kring ett ligaguld. 

Daniel Willington hade anlänt 1962 ifrån Talleres och med honom i laget började Vélez närma sig att bli en titelkandidat på riktigt. Willington orkestrerade lagets offensiva spel med sin elegans, flärd och utsökta teknik. Tre år efter hans ankomst dök en ung talang upp ifrån ungdomslaget och han skulle visa sig bli en perfekt parhäst till den f.d. Talleres-spelaren. Omar Wehbe var namnet på anfallaren och han var en målskytt av rang som dessvärre skulle behöva sluta spela fotboll, p.g.a. en skada, redan vid 27-års ålder.

1968 gjorde Vélez först en väldigt fin insats i Metropolitana-turneringen där man tog sig till semifinalen mot Estudiantes. Dessvärre föll Vélez mot de kommande mästarna i turneringen, men känslan var ändå positiv inför Nacional-turneringen senare samma år.

Med fyra omgångar kvar av säsongen låg Vélez fyra i tabellen med lika många poäng upp till serieledande Racing och två poäng bakom Boca och River. Vélez avslutade säsongen på ett starkt sätt. Man radade upp segrar och i den trejde sista omgången besegrade man bl.a. Huracán Ingeniero med 11-0.

Inför den avslutade omgången låg man dock en poäng efter både River och Racing i toppen av tabellen. Det positiva i kråksången var emellertid att dessa båda skulle mötas och vid ett oavgjort resultat – samtidigt som Vélez besegrade Huracán – skulle samtliga tre lag hamna på samma poäng (bara två poäng delades ut för seger på den tiden) och ett avgörande triangelspel mellan lagen skulle avgöra vem som skulle bli mästare.

Redan innan den första halvtimme hade Vélez Sarsfield anskaffat sig en bekväm 2-0-ledning hemma mot Huracán. Nu ställdes tilliten till att Racing och River kryssade i Avellaneda. Hemmalaget tog visserligen ledningen i mötet, men Rivers notoriske målgörare, Daniel Onega, fixade 1-1 för Los Millonarios. Samtidigt säkrade Vélez sin 2-0-seger över Huracán och därmed blev det ett triangeldrama där samtliga tre lag, som slutat på samma poäng, skulle mötas alla mot alla en gång.

Det blev stor glädje när Vélez Sarsfield vann sin första ligatitel någonsin 1968.

Samtliga matcher skulle spelas på neutral plan och valet föll på San Lorenzos hemmaplan Viejo Gasómetro. River Plate inledde triangeldramat med att besegra Racing med 2-0. Därefter lirade Los Millonarios och Vélez Sarsfield en 1-1-match varpå allt skulle avgöras i Vélez möte med Racing Club.

Vid seger för Vélez skulle man bli mästare. Detta oavsett med vilken segermarginal som det i slutändan blev. Reglerna var nämligen som sådana att vid situationen att två lag hamnade på samma poäng – i detta triangelspel – då skulle det laget som gjort flest mål under hela säsongen vinna och det var, i detta fallet, Vélez. Redan efter tre minuters spel tog laget ifrån Liniers ledningen genom Antonio Moreyra. Dock kom Racing snabbt tillbaka i matchen efter en kvick kvittering av Humberto Maschio.

När lagen promenerade in till halvtidsvilan var ställningen 1-1 och således var River Plate, där och då, mästare. Men under den andra halvleken smällde Wehbe in ett otroligt minnesvärt – och historiskt hattrick för Vélez. Visserligen reducerade Racing genom Jaime Martinoli, men det spelade i slutändan ingen roll. Vélez vann matchen och kunde därmed titulera sig mästare för första gången i klubbens historia.

Fram tills denna tidpunkt hade enbart de fem största klubbarna i landet – med Estudiantes som undantag – vunnit den inhemska ligan i Argentina sedan professionalismens intåg. Med detta i åtanke kan man förstå att denna triumf, för Vélez, var en stor händelse och bedrift. Tidningen ”El Gráficos” kände skribent Carlos Fontanarrosa sa såhär om att en ”liten klubb” nu blivit mästare i Argentina.

”Att kalla Vélez Sarsfield för en liten klubb är ett illdåd. Bara gå och kolla på deras matcher och ni ska få se en klubb som är djup förankrad i ett området med samma namn som klubben (Liniers), men som ger influenser till ännu större provinser. Vélez Sarsfield är en av de största sportsliga institutionerna i landet. De kallades ”liten” eftersom inom fotbollen tar du klivet uppåt till att vara ”stor” enbart genom att vinna mästerskap. Idag satte Vélez en fot på denna trappa mot att vara en av ”de utvalda”.

Omar Wehbe blev lagets främste målgörare den här säsongen med sina 13 mål och vann dessutom skytteligan. Förutom Wehbe och Willington fanns även en ynglingen i laget i form av Carlos Bianchi. Han gjorde sju mål och var med detta lagets näst bäst målgörare. Han skulle snart komma att bli en av landets främsta anfallare och senare utlandsproffs i franska PSG. Willington slog många år senare fast att denna titel med Vélez Sarsfield var ett av de skönaste ögonblicken i hans karriär.

”Trots att så pass många år har gått sedan den pokalen lyftes fylls jag fortfarande med stolthet. Sedan dess har Vélez vunnit många titlar, men den första är alltid speciell. Kom dessutom ihåg att vi övermannade två väldigt svåra rivaler i River och Racing samtidigt som väldigt få personer trodde på oss”.

Omar Wehbe vann skytteligan på 13 gjorda mål.

Vélez Sarsfields ligaguld 1968 var deras första någonsin, men inte sista. Fram tills dagens datum har klubben ifrån Liniers vunnit ligan ytterligare nio gånger.

Dock kommer laget med Daniel Willington, Omar Wehbe och Carlos Bianchi för alltid att vara inskrivna i historieböckerna. Det var de som fixade det första ligaguldet och det var de som under säsongen 1968 bjöd publiken på en fantastisk fotboll. Att det hela avgjordes på ett sådan speciellt sätt som det i slutändan gjorde, med ett triangeldrama, genererade en extra krydda till detta historiska guld.