22 frågor inför Liga Profesional 2022: del 3 – ”Dom tror jag vinner ligan”

Ikväll inleds den kommande säsongen av Liga Profesional och det ska vi såklart ta tempen på.

Det har inte gått särskilt lång tid sedan Boca Juniors kröntes till mästare i Copa Liga Profesional, men redan på fredag inleds en ny säsong i Argentina.

Liga Profesional kommer att spelas i 27 omgångar, där samtliga lag möter varandra en gång, och säsongen avslutas under slutskedet av oktober. Detta med anledning av världsmästerskapet i Qatar som inleds i november.

Därmed är det dags att ta tempen på den kommande säsongen och passande nog gör vi detta genom att ställa 22 stycken frågor. Tjugotvå frågor inför Liga Profesional 2022 – logiskt eller hur?

Läs del 1 här.
Läs del 2 här.

***

Vilken – eller vilka talanger vill du lyfta fram lite extra och som du tror kommer att få sina stora genombrott den här säsongen?

Ska jag vara tråkig och svara Enzo Fernández i River Plate och Carlos Alcaraz i Racing Club? Nej det hade varit alldeles för enkelt.

Istället väljer jag att lyfta fram två spelare. Först och främst Franco Orozco (född 2002) i Lanús. Han måste snart få chansen på riktigt och jag tycker att tränaren Almirón varit lite tråkig på den fronten. Om José López lämnar, som det ryktas om, öppnas en plats upp för Orozco och den hoppas jag att han tar – och får.

Dessutom vill jag slå ett slag för Facundo Kruspzky (född 2002) i Arsenal. Gjorde flera bra matcher i Copa Liga Profesional och kommer säkerligen att ta fler kliv, i sin utveckling, under den kommande säsongen.

Emiliano Vecchio lämnade Rosario Central, efter den föregående säsongen, och är nu klar för Racing istället. Är det en bra värvning?

Det återstår att se, men jag är inte helt övertygad. Vecchio är bra när han är på humör, men andra dagar känns han långsam och stundtals ointresserad. Fotbollskunnandet finns där, men lite märklig värvning är det nog trots allt.

Vi som gillar rutinerade spelare, vilka finns kvar att spana in lite extra och som vi kanske också känner igen ifrån ligorna i Europa?

Mauro Zárate är klar för Platense, vilket ska bli intressant att se vad han kan uträtta, även om jag ställer mig skeptisk till hans fysiska status. Pepe Sand är alltid en farlig målskytt och vid 41-års ålder fortsätter han att ösa in mål. Många känner säkert till Mauro Boselli också, som kom tillbaka till Estudiantes vid årsskiftet. Han vann t.ex. skytteligan i Copa Liga Profesional tidigare i år. Slutligen finns såklart också den alltid lika labila Pablo Pérez i Newell’s Old Boys. Han kan säkerligen dra på sig både ett – och annat onödigt rött kort den här säsongen också.

Vilka matcher, i helgens premiäromgång, bör man inte missa?

Ingen. Nej, men skämt åsido. Om man ska välja några enstaka tror jag att San Lorenzo mot Independiente (lördag klockan 19:00) kommer att bli sevärd. Det är två storklubbar som går trögt och där båda kommer att vilja starta säsongen på bästa möjliga sätt.

Sen på söndag måste man såklart spana in derbyt i La Plata mellan Estudiantes och Gimnasia (22:00). Detta derby brukar dessutom ofta bli målrikt – och svängigt.

Slutligen bör mötet mellan Defensa y Justicia och River Plate (natten mot måndag, klockan 02:30) bli intressant. Bortalaget saknar nästan en hel startelva till matchen och Gallardo kommer att få pussla ordentligt för att få ihop ett lag. Defensa å andra sidan spelar en offensiv fotboll under Beccacece, men har tappat anfallsstjärnan Merentiel under uppehåll. Var står man?

Vem tror du vinner skytteligan?

Jag vill framhäva Enzo Copetti. Jag tror nämligen att Racing kommer att sluta högt upp i tabellen (se nästa fråga) och då kommer garanterat också Copetti att göra en hel del mål. Utöver honom är det är väl ingen högoddsare att Estudiantes Mauro Boselli kommer att göra en handfull mål även i höst (han vann, som bekant, skytteligan i Copa Liga Profesional).

Vilka lag tror du gör upp om titeln?

Dom största favoriterna är såklart Boca Juniors och River Plate. Boca eftersom dom har sin enorma vinnarmentalitet i klubben – och detsamma gäller egentligen även för River, men där kan man även addera att dom har ligans tveklöst bästa – och bredast trupp. I övrigt vill jag slå ett extra slag för Vélez Sarsfield som är en sovande jätte och som har en väldigt bra trupp. Dessutom gillar jag att klubben har plockat in Alexander Medina som ny tränare. Det tror jag kan bli en succé.

Men dom jag tror allra mest på är Racing. Jag tror att de har stora möjligheter till att vinna ligan i höst. Detta eftersom man dels har en bra trupp, och dels har dom en tränare som satt ett riktigt bra grundspel. Dessutom har Racing inget spel i varken Copa Libertadores – eller Sudamericana, vilket gör att man kan fokusera helhjärtat på ligaspelet. De kommer att bli farliga och jag ger dom mitt slutgiltiga tips som ligavinnare.

Avslutningsvis, hur ser man bäst den argentinska högstadivisionen?

Fanatiz.tv är det tveklöst bästa sättet. Dera abonnemang kostar en hundring i månaden och dom visar samtliga matcher ifrån Primera Division.