22 frågor inför Liga Profesional 2022: del 2 – ”Tror Vélez offensiva trupp kommer att passa Medina”

På fredag inleds den kommande säsongen av Liga Profesional och det ska vi såklart ta tempen på.

Det har inte gått särskilt lång tid sedan Boca Juniors kröntes till mästare i Copa Liga Profesional, men redan på fredag inleds en ny säsong i Argentina.

Liga Profesional kommer att spelas i 27 omgångar, där samtliga lag möter varandra en gång, och säsongen avslutas under slutskedet av oktober. Detta med anledning av världsmästerskapet i Qatar som inleds i november.

Därmed är det dags att ta tempen på den kommande säsongen och passande nog gör vi detta genom att ställa 22 stycken frågor. Tjugotvå frågor inför Liga Profesional 2022 – logiskt eller hur?

Läs del 1 här.

***

Tror du att det kommer påverka ligaspelet att samtliga argentinska lag tog sig vidare till åttondelsfinalerna av Copa Libertadores?

Marginellt. Givetvis kommer lagen som går långt att märka av det tätare matchschemat, men storklubbarna är vana vid detta så det är ingen nyhet direkt.

Talleres gjorde en bedrövlig säsong i Copa Liga Profesional, men gick desto bättre i Copa Libertadores. Tror du att man kan rida vidare på denna positiva våg och ta den med sig in i årets Liga Profesional?

Det är såklart förhoppningen. Nu har man ett överkomligt åttondelsfinalmotstånd, i Libertadores, mot Colón och den matchen kommer man såklart att satsa enormt på. Samtidigt behöver man en bra ligasäsong om man ska kunna hoppas på ett nytt Copa-spel till det kommande året.

Tigre tog sig, som nykomlingar, till finalen av Copa Liga Profesional. Hur högt tror du att man kan komma i Liga Profesional?

Man kan säkert komma hyfsat högt upp även här, men själva överraskningseffekten bör ha avtagit lite grann. Dom andra lagen är säkerligen mer på det klara över vad det är för motstånd, som dom kommer ställas mot, när Tigre står på den andra sidan och detta kommer såklart göra det svårare för dessa att ”skrälla”. Med det sagt har Tigre en bra trupp och en tränare som satt ett gediget grundspel. Jag tror att Tigre kommer att komma topp 10 utan problem.

Något lag som du vill flagga för, som en potentiell överraskning, den här säsongen?

Jag vet egentligen inte om det är en överraskning, men med tanke på den usla säsongen, i Copa Liga Profesional, är kanske inte förväntningarna skyhöga på Vélez Sarsfield. Däremot tror jag att laget kommer att komma högt upp i tabellen, under höstens Liga Profesional, och säkerligen blanda sig i kampen om Copa-platserna.

Alexander Medina är ny tränare för just Vélez Sarsfield. Är det en ”perfect-match”?

Det är i alla fall, tveklöst, ett otroligt tungt tränarnamn. Medina gjorde det väldigt bra med Talleres och även om tiden i brasilianska Internacional blev kort – och kanske inte särskilt positiv, är det ingen tvekan om att han är en skicklig tränare. Vélez har också en väldigt offensivt balanserad trupp och detta tror jag kan passa Medinas sätt att spela på.

Hur skönt var det för Sebastián Battaglia att vinna Copa Liga Profesional efter att ha varit så pass ifrågasatt som han varit – och nog borde han sitta säkert nu?

Säkert sitter man aldrig när man är tränare för Boca Juniors. Men med det sagt var det såklart skönt – och förmodligen direkt nödvändigt för Battaglia att vinna Copa Liga Profesional. Denna titel – i kombination med avancemanget i Copa Libertadores genererade åtminstone lite extra tid för tränaren att fortsätta utveckla laget. Oavsett hur det går, under hösten, lär Battaglia vara storklubbens tränare åtminstone året ut. Det var det nog inte många som trodde efter några enstaka omgångar av Copa Liga Profesional.

Marcelo Gallardos kontrakt går ut vid årsskiftet. Är detta sista säsongen med gänget?

Svårt att säga. Jag var inte helt säker på att han skulle förlänga kontraktet efter fjolåret, men i slutändan gjorde han det ändå. Mycket hänger säkert på hur det kommer att gå i Copa Libertadores och ifall Gallardo får in en kvalitetsvärvning på den anfallsplats som Julián Álvarez kommer att lämna ett stort hål efter sig på.