22 frågor inför Liga Profesional 2022: del 1 – ”Har svårt att se dom hålla sig kvar”

På fredag inleds den kommande säsongen av Liga Profesional och det ska vi såklart ta tempen på.

Det har inte gått särskilt lång tid sedan Boca Juniors kröntes till mästare i Copa Liga Profesional, men redan på fredag inleds en ny säsong i Argentina.

Liga Profesional kommer att spelas i 27 omgångar, där samtliga lag möter varandra en gång, och säsongen avslutas under slutskedet av oktober. Detta med anledning av världsmästerskapet i Qatar som inleds i november.

Därmed är det dags att ta tempen på den kommande säsongen och passande nog gör vi detta genom att ställa 22 stycken frågor. Tjugotvå frågor inför Liga Profesional 2022 – logiskt eller hur?

Kan du berätta lite mer kring hur formatet kommer att se ut i årets Liga Profesional?

Det är alltså 28 lag som spelar en rak serie där samtliga möter varandra en gång. Två lag kommer att åka ur, vid årets slut, och detta avgörs såklart, som alltid, av dom senaste säsongernas resultat. Även Copa-platserna avgörs genom en årstabell där dom lagen som införskaffat mest poäng tilldelas dessa. Boca Juniors är det enda laget som redan nu säkrat en plats i nästa års Copa Libertadores – detta eftersom man blev mästare i Copa Liga Profesional.

Turneringen inleds alltså på fredag, den 3 juni, och avslutas helgen den 22-23 oktober.

Hur ser du på nedflyttningsstriden, vilka lag tror du åker ur i år?

Just nu ligger Patronato och Godoy Cruz på dessa två nedflyttningsplatser och det ser onekligen extremt mörkt ut för framförallt Patronato. Jag har faktiskt väldigt svårt att se hur dom ska lyckas att hålla sig kvar. Godoy Cruz däremot tror jag kan vända på sin negativa position och närmast är det Platense, Tucumán och Sarmiento som ligger risigt till i denna tabell.

Ska jag ge mig på en gissning så gör Tucumán Patronato sällskap ner till Primera Nacional. Lite tråkigt kan jag tycka då Tucumán tillför en hel del till den här ligan, men resultaten har inte varit bra dom senaste säsongerna.

Kan du redogöra litegrann kring vilka klubbar som bytt tränare sedan Copa Liga Profesional avslutades?

Alexander Medina har skrivit på för Vélez Sarsfield och ersätter därmed Julio Vaccari. San Lorenzo har stått utan huvudtränare sedan Pedro Troglio lämnade och nu har man hittat hans ersättare i Rubén Darío Insúa. Frank Kudelka har självmant lämnat Huracán varpå ”el Globo” har kontrakterat Diego Dabove, som i sin tur närmast kommer ifrån Banfield. Banfield har därefter fått in Claudio Vivas.

Något nyförvärv som sticker ut såhär långt?

Nej det har inte riktigt hunnit rassla in något speciellt, men skulle Racing lyckas värva Carlos Rotondi, ifrån Defensa y Justicia, är det en riktigt fin värvning.

Mauro Zárate till Platense såg man kanske inte komma. Tror du han kommer kunna tillföra något till laget?

Det är svårt att svara på då Zárates senaste säsonger har varit väldigt tveksamma. Anfallaren har framförallt mycket rutin, men hans fysiska status – och form känns högst tveksamma. Dock ett roligt namn att återigen ha tillbaka i den argentinska ligan.

Hur mycket sämre blir Defensa y Justicia utan Miguel Merentiel?

Ett antal mål framförallt. Merentiel var Defensas bäste målgörare, under den föregående säsongen, och har varit väldigt viktig för dom. Det ska bli intressant att se hur dom tänker ersätta honom.

Rubén Darío Insúa är, som sagt, ny tränare för San Lorenzo. Vad tror du att han kan tillföra?

Ett spännande tränarnamn som gjort rätt bra ifrån sig som huvudtränare i Sydamerika. Har dessutom en historik i San Lorenzo, som såväl spelare – som tränare, och är en populär figur bland supportrarna. Förhoppningsvis får han tid på sig att sätta sin prägel på laget, för det lär verkligen behövas.

Ett River Plate utan Julián Álvarez känns plötsligt som ett helt annat lag. Hur ska man ersätta honom?

Det är såklart omöjligt att få in samma kvalité som Álvarez har hållit för River Plate under den senaste tiden. I det korta perspektivet ser man ut att plocka hem Lucas Beltrán, ifrån utlåningen till Colón, men på sikt är säkerligen förhoppningen att värva ett ännu tyngre namn till anfallsposten. Ska man gå hela vägen i Copa Libertadores lär det krävas en målskytt av rang och dom växer, som bekant, inte på träd.