Vem är San Lorenzos nye tränare Rubén Darío Insúa?

San Lorenzo har presenterat sin nye tränare och det passar väl därför alldeles utmärkt att syna denne i sömmarna.

Efter att Pedro Troglio valde att lämna sin post som huvudtränare, med ett antal omgångar kvar av Copa Liga Profesional, har San Lorenzo letts av reservlagstränaren Fernando Berón. Han har dock, hela tiden, varit väldigt tydlig med att inte vill stanna som huvudtränare utan hellre återgå till reservlaget.

Därför har San Lorenzo, sedan en tid tillbaka, letat efter en ny huvudtränare och nu har man alltså funnit en. Rubén Darío Insúa heter storklubbens nye tränare. Han har en lång – och gedigen historia tillsammans med San Lorenzo.

Insúa föddes i april 1961 och växte upp endast sju kvarter ifrån San Lorenzos gamla hemmaplan Viejo Gasómetro. Hans pappa var en hängiven supporter till klubben och just därför var det kanske inte så konstigt att även Insúa blev frälst i San Lorenzo.

Som 12-åring inledde han sin resa med storklubbens ungdomslag och efter att ha jobbat sig uppåt fick Insúa tillslut också debutera för seniorlaget. Debuten kom i Nacional-turneringen 1978 och därefter skulle Insúa komma att spela för San Lorenzo under dom nästkommande sju åren.

Han var bland annat med om den plötsliga – men ack så smärtsamma nedflyttningen 1981, och den lika snabba återkomsten året efter. Faktum är att Insúa var den spelaren som satte den numera historiska straffen mot El Porvenir, vilken kunde säkra återkomsten till Primera Division.

Rubén Darío Insúa spelade för San Lorenzo mellan 1978 och 1985.

Efter tiden med San Lorenzo spelade Insúa för spanska Las Palmas samt dom argentinska klubbarna Estudiantes, Independiente och Quilmes. Med Independiente vann Insúa faktiskt också ligan 1989. Hann han dessutom med att representera Barcelona SC i Ecuador samt Deportivo Cali i Colombia.

17 år efter att han lämnat San Lorenzo, som spelare, var Insúa tillbaka igen, men denna gång i egenskap av tränare. Mellan 2002 och 2003 ledde han storklubben och vann bl.a. tidernas första upplaga av Copa Sudamericana. Den turneringen vann San Lorenzo efter att ha besegrat Atlético Nacional, i en minnesvärd final, med 4-0.

Därefter har Insúa lett klubbar i flera olika sydamerikanska länder. Majoriteten av dessa lag har dock varit hemmahörande i Colombia och Ecuador. Närmast kommer han dock ifrån en period med peruanska Binacional.

***

Insúas facit, under sin förra sejour som tränare för San Lorenzo, såg ut såhär fördelat på segrar, oavgjorda matcher samt förluster.

Antal matcher: 47.
Vinster: 20.
Oavgjorda: 12.
Förluster: 15.

***

Under sina förra sejour, som tränare för San Lorenzo, vann Insúa bl.a. Copa Sudamericana 2002.

Under en presskonferens, på torsdagen, presenterades Insúa officiellt som ny huvudtränare för San Lorenzo. Såhär sa han själv om sitt nya uppdrag;

”Jag är på den platsen som jag alltid har velat vara på. Jag har pratat med truppen och berättat för dom att samtliga börjar om ifrån noll. Det som har hänt tidigare intresserar mig inte. Vi har kort med tid inför starten på den nästkommande säsongen och måste utnyttja den på bästa möjliga sätt”.

Insúa kommenterade också litegrann kring vilka positioner han främst vill förstärka på.

”Vi ska försöka att förstärka i samtliga tre lagdelar. Jag gillar dom spelarna som har bra teknik, bra fysik och ett hett temperament. Som vet hur man spelar med ett bra presspel, både på hemma – och bortaplan, och som tar samma beslut även när dom förlorar”.