Jorge Comas: Från hyllad spelare i Boca till fängslad brottsling i Mexiko

”Boca vibrerar”, ”Comas regisören bakom segern mot Talleres”, ”Boca är återigen Boca”.

Jorge Comas. Rubrikerna i El Gráfico var många under årens lopp vilka anspelade på Comas otroliga framfart i Boca Juniors blågula tröjan. Han var en yvig yttermittfältare som tog bollen förbi sin motståndare på ett excentriskt sätt. Med sitt långa hår – ofta uppsatt i en hästsvans – sin låga tyngdpunkt och kraftiga temperament gjorde han sig snabbt ett namn inom den argentinska fotbollen.

Trots sina många gånger våghalsiga finter fanns det sällan någon som kunde norpa åt sig bollen ifrån Comas. Han slog gärna inlägg till sina medspelare, men var själv också en duktig avslutare. Comas inledde sin karriär i Colón innan han flyttade vidare till Vélez Sarsfield. Här bildade han ett fruktat anfall med Carlos Bianchi – som nyligen kommit hem efter en lyckade tid i Europa där han varit en bärande pjäs i Paris Saint-Germain.

Laget innehöll, utöver dessa två, många spetsspelare och tillsammans skapade dom ett spelskickligt Vélez Sarsfield. Comas vann skytteligan 1985 på tolv gjorda mål och hans namn dök allt oftare upp i landets sporttidningar.

Bedrifterna i Vélez lockade till sig ett intresse ifrån Boca Juniors och här skulle Comas sätta ett ordentligt avtryck. Tillsammans med kultsspelarna Alfredo Graciani och Jorge Rinaldi bilade Comas ett minnesvärt anfall i storklubben som supportrarna pratar om än idag. Under sin fyra år med Boca Juniors gjorde Comas mål i varannan match han deltog i. När säsongen 1986–87 summerades var han återigen i toppen av skytteligan – endast slagen med ett ynka mål av Centrals stjärna Omar Palma.

Jorge Comas i Vélez Sarsfields matchtröja.

Comas var en spelare som publiken tog till sig – och ganska snabbt blev han ocskå älskad av supportrarna på La Bombonera. Storklubbens 80-tal var annars kantat av stora ekonomiska problem – och brist på sportsliga framgångar. Med tanke på att Comas spenderade några säsonger i Boca Juniors var han också inblandad i ett antal rykande heta derbyn mot ärkerivalen River Plate.

Ett av dessa spelades den 13 april 1987 på Monumental. Tidningen El Gráfico beskrev drabbningen som en kontroversiellt sådan med många dispyter – och aggressiva situationer på planen. Comas egen prestation beskrevs såhär i tidningen.

”Comas höll till på högerkanten i Boca Juniors. Härifrån producerade han alla sina attacker. Han gjorde en mycket bra insats och skapade många offensiva situationer. Dessvärre saknade Comas skärpa – och finess i dom avslutande lägena”.

Det var kanske inte Comas bästa match, men Boca lyckades fixa ett oavgjort resultat efter Rinaldis kvittering under den andra halvleken. Comas skulle istället ha en framträdande roll lite längre in på säsongen. Boca slogs om en plats i nästa års Libertadores och reste till Rosario, utan sin huvudtränare Luis Menotti, för att möta Newell’s Old Boys.

Menotti var i bråk med Bocas ledning eftersom klubben inte kunde betala ut hans lön. ”Jag tänker inte arbeta i oordning. Då lämnar jag hellre” sa tränaren i samband med matchen. Samtidigt tyckte spelarna att det var märkligt att spela utan sin huvudtränare. En uttryckte det som; ”att gå i krig utan sin general”. Men trots detta vann Boca matchen med 1–0 efter ett mål av Comas, på straff, redan efter åtta minuters spel.

Boca förlorade sedermera nästa match mot Independiente och missade spel i den kommande säsongen av Copa Libertadores. Comas gjorde sig känd som en spelare vilken ofta gjorde mål i dom stora matcherna. 1988 gjorde han två stycken ”goles olímpicos” mot Racing – respektive River. Denna typ av mål går ut på att slå en hörnspark direkt i mål. När året var slut bestämde sig dock yttermittfältaren för att testa på ett nytt äventyr.

Comas flyttade vidare till Veracruz i Mexiko. Här blev han, mer eller mindre, en ikon och valde att bo kvar i Mexiko även efter sin karriär. Comas problem med temperamentet fortsatte dock att förfölja honom. Efter att spelarkarriären var över blev det dessutom ännu värre än innan. 2012 hamnade han i ett barslagmål och så sent som ifjol blev han gripen och dömd till två års fängelse, i Mexiko, för att dels ha misshandlat sin fru – men också hotat och slagit tre grannar. Själv har han sagt såhär om sitt svängiga humör.

”Med mig finns det alltid något problem, jag har ett galet temperament. Hela världen säger att jag är en fyllbult, men jag hatar fyllbultar. Att dricka en öl – eller ett glas vin är inte samma sak som att vara en fyllbult”.

Efter karriären hamnade Comas i kläm med polisen. Detta efter att ha misshandlat flera personer.

Jorge Comas gjorde sig ett namn i Boca Juniors, under en mörk epok i klubbens historia. Tiden i Mexiko blev också bra ända fram tills att hans eget omdöme försvann spårlöst – och han begick hemska brott som ingen kunde, eller ville, försvara.