Jorge Valdano: Citatmaskin och Maradonas parhäst i landslaget

Jorge Valdano. Han var inte riktigt i samma klass som Maradona, vad det gällde att vara en citatmaskin, men jättelångt efter var inte Valdano. Han har av många kallats för fotbollens filosof och det är väl ingen jättevild gissning att han är hyfsat tillfreds med denna beskrivning.

Valdano har ofta haft något att säga om det mesta som rör världsfotbollen. Några av hans citat har varit mer kontroversiella än andra och visst var det en hel del människor som blev irriterade när han yppade att Mourinhos – och Rafael Benitez spelstilar var att jämföra med ”en påse skit som hänger ifrån en trädtopp”.
 
Som spelare var Valdano en gänglig figur med en otrolig blick för spelet. Hans längd gjorde honom dessutom till ett hot i luftrummet och rollen som spjutspets i Argentinas anfall passade honom perfekt. Valdano var under många år Maradonas naturlige parhäst i landslaget och det är många som anser att Maradona inte kunnat briljera på samma sätt, utan Valdano vid sin sida, i det argentinska landslaget. Jonathan Wilson, en känd engelsk författare, har menat att Messi förmodligen skulle ha skördat större framgångar i landslaget om han hade haft en Valdano bredvid sig.
 
Anfallaren började sin fotbollsresa i Newell’s Old Boys. Med Rosarioklubben vann Valdano ligan 1974 och året efter lämnade han för spel i spanska Deportivo Alavés. Som relativt okänd för den breda massan i Spanien tog han sig an den spanska ligan med ett aldrig rubbat självförtroende.

Valdano i Deportivo Alavés.

När laget mötte Barcelona i Copa del Rey stötte Valdano på världens kanske då bäste spelare, Johan Cruyff. Valdano vek dock inte ner sig och visade inga prov på någon överdriven respekt mot den nederländske storstjärnan.

När en Barcelona-spelare föll till marken och Cruyff tog upp bollen med händerna för att tillkalla läkare gick Valdano fram till honom och sa; ”Varför behåller inte du den bollen så tar vi andra en annan och spelar med den”. Det faktum att Valdano tilltalade Cruyff med ”du” istället för det mer hövliga ”ni” gjorde holländaren, med den alltid lika höga svansföringen, en aning förbluffad. Han undrade vem Valdano var och hur gammal, sen sa han; ”När du är 20 år, och tilltalar Johan Cruyff, då använder du ’ni’ istället för ”du”. Valdano ryckte på axlarna och sprang vidare.

Prestationerna i Alavés tog honom tillslut vidare till Zaragoza där Valdano fick känna på hur det var att spela för ett lag som utmanade i toppen av tabellen. Under säsongen 1982–83 smällde han dit 20 mål för Zaragoza och blev den bäste argentinska målgöraren i La Liga den säsongen. Under sommaren 1984 gick han tillslut till Real Madrid där han skulle vinna både ligan och UEFA-cupen samt bli utsedd till den spanska ligans bäste utländska spelaren 1986.

Efter att ha varit med i det, med argentinska mått mätt, fiaskoartade VM-slutspelet 1982 var det Valdano som ledde vägen i öppningsmatchen mot Sydkorea i VM 1986. Han stod för två mål när sydkoreanerna enkelt avpolletterades med 3–1.

”Det var viktigt att vi fick ett mål så pass tidigt i matchen som vi fick. Efter det började vi spela som ett lag”.

Valdano stod även för ett mål i den avslutande gruppspelsmatchen mot Bulgarien och Argentina avancerade bekvämt vidare till åttondelsfinal. I kvartsfinalen mot England var det hans lagkamrat Diego Maradona som stod i rampljuset efter två, på olika sätt uppseendeväckande, mål.

Det målet som senare blev utnämnt till ”århundradets mål” såg Valdano ifrån första parkett. Det var nämligen han som sprang jämte Maradona och väntade på en passning vilken aldrig kom. Maradona har själv berättat att han försökte hitta en passning till Valdano, men fann aldrig ett bra läge. Valdano själv har sagt såhär om situationen; ”hade han hittat den passningen hade det aldrig blivit århundradets mål”.
 
I finalen mot Västtyskland var det Valdano som gjorde 2–0 målet under inledningen av den andra halvleken.

”Jag minns att jag tänkte; är detta verklighet eller är det en dröm jag haft om att vinna VM? Där och då tittade jag upp mot himlen och kände; nu kommer vi bli världsmästare. Vad jag inte tänkte på var att vi mötte tyskarna och dom ger som bekant aldrig upp”.

Valdano var en viktig del av det argentinska landslaget under många.

Tyskarna kom tillbaka och kvitterade till 2–2 innan Burruchaga kunde avgöra finalen. Valdano var den frispråkiga och gängliga anfallaren som blev det ultimata komplementet till Diego Maradona i landslaget.

Jorge Valdano spelade i Real Madrid fram tills 1988 då han valde att avsluta karriären efter att ha fått hepatit A. Trots detta lovades han, av förbundskaptenen Carlos Bilardo, en plats i Argentinas VM-trupp till världsmästerskapet i Italien 1990. Efter att ha tränat stenhårt i ett halvår, för att komma i form, lämnades han ändå tillslut utanför truppen vilket renderade i att Valdano vägrade prata med Bilardo igen. Han yppade såklart också ett klassiskt citat kring hela situationen.

”Jag simmade över hela Atlanten, men drunknade vid strandkanten”.