22 år efter degraderingen – Platense nära Primera Division igen

Det har gått 22 år sedan Platense senast spelade i Primera Division. Säsongen 1999 åkte man ur efter att, i den näst sista omgången, förlorat mot River Plate med 3-0. På söndag kan man ta klivet upp igen.

Sedan den dagen, 1999, har Platense inte lyckats ta klivet upp till Primera Division igen. Istället har man varit nere och vänt i tredjedivisionen vid två tillfällen och sakta men säkert har förhoppningarna om att någon gång igen spela bland landets största klubbar tunnats ut. Efter gårdagens seger mot Atlético Rafaela är man nu endast en final ifrån att återigen vara där.

Faktum är att Platense spelat 73 säsonger i Primera Division, genom åren, och gjort över 2000 matcher i landets högsta division. När ligan blev professionell 1931 var man ett av dom lagen som deltog under denna historia säsong. Under dom nästkommande 20 åren skulle man också vara en bestående del av landets högsta division.

Därefter åkte man upp och ner vid två tillfällen fram tills 1976. Efter det höll man sig kvar i Primera Division ända fram till degraderingen mot River Plate 1999.

Men trots alla år i landets högsta divison har framgångarna varit skrala. Istället har man fått glädjes över att enskilda spelare, som formats i klubben, skördat framgångar med landslaget. Den kanske allra tydligaste av dessa exempel var målvakten Julio Cozzi som stod i Argentinas mål när dom vann Copa América 1947. Han var även en stor publikfavorit under alla säsonger med Platense.

Julio Cozzi poserar för tidningen El Gráfico.

1949 kom föreningen tvåa i Primera Division – vilket är deras bästa placering någonsin – och på 50-talet lyckades Platense besegra AC Milan när den italienska storklubben var på genomresa i landet.

Mellan 2010 och 2018 var Platense förpassade till Primera B Metropolitana – landets tredjedivision – och det har länge känts som att en återkomst till fotbollens toppskikt, i Argentina, har varit långt borta. En supporter sa såhär för några år sedan om klubbens plats i näringskedjan.

”Vi har försökt komma tillbaka enda sedan den där förlusten mot River Plate med 3-0 på Estadio Ciudad de Vicente López i juni 1999. Den dagen slet i sönder oss så pass illa att 19 år gick förbi i ett ögonblick. Under dessa år har vi sett hemska saker kring föreningen. Våldsamheter, interna slitningar som aldrig tog slut, stora skulder, förlust av hundratals egendomar, förstörda relationer och dåligt renommé i tidningar. Platense har varit något av en spök-klubb sedan dess”.

Uppflyttningen till andradivisionen 2018 blev en vändpunkt för föreningen.

2018 tog man klivet upp till andradivisionen igen efter ett dramatiskt kval mot Estudiantes Buenos Aires. Finalens enda mål gjordes av José Vizcarra och därmed var åtta år i landets tredje division till ända.

Anfallaren Vizcarra är inte kvar längre i föreningen, men följer fortfarande lagets matcher och är en stark sympatisör till Platense. Efter gårdagens seger mot Atlético Rafaela uttryckte han sin glädje på Twitter.

”Framåt lpm! 90 minuter kvar. Heja!”

José Vizcarra jublar i Platenses tröja.

På söndag kan Platense bli klara för Primera Division för första gången sedan 1999. Kanske kan man äntligen få lägga alla dessa år i landets lägre divisioner bakom sig och inte längre vara en spök-klubb, utan istället den glänsande förening man en gång i tiden var. 73 säsonger i Primera Division förtjänar nämligen att bli fler.

Fotnot: Läs även artikeln om hur Platense grundades och var dom fick sitt namn ifrån i denna artikel.

Fotnot 2: Även artikeln om Julio Cozzi finns här.