I El Gráfico-backspegeln: Julio Cozzi – ”Argentinas bäste målvakt någonsin”

Om man blivit utsedd av självaste Amadeo Carrizo till Argentinas bäste målvakt någonsin, då måste man onekligen ha varit något alldeles speciellt.

Julio Cozzi föddes den 14 juli 1922 och skulle komma att bli en av argentinsk fotbolls främsta målvakter någonsin. Han var en gentleman på planen, som alltid tog sig tid att prata en stund med supportrarna efter matchen. Sin debut med Platense gjorde han som 19-åring och två år senare hade han etablerat sig som klubbens ohotade förstemålvakt.

Platense var på denna tid en betydligt mer framgångsrik klubb än man är idag och spelade regelbundet i Primera Division. Föreningen som kallas för ”Los Calamares” – bläckfiskarna – nådde sin bästa säsong någonsin i den argentinska högstadivisionen med Cozzi i laget. 1949 kom man tvåa, bakom Racing Club, och en stor anledning till denna bedrift stavades Cozzi.

Det var ingen lång målvakt som vaktade Platenses mål. Cozzis 178 cm anses fortfarande idag vara kort för en målvakt, men han lyckades kompensera detta med en fantastisk spänst och makalösa reflexer. Året efter Platenses fina säsong, då man nästan nådde hela vägen fram till ligatiteln, försökte Boca värva Cozzi men Platense satte stopp. Istället gick målvakten till colombianska Millonarios som storsatsade. Här blev Cozzi lagkamrat med såväl Alfredo Di Stéfano som Adolfo Pedernera.

Tiden i Colombia blev framgångsrik och detta historiska Millonarios-lag, i början av 50-talet, anses än idag som ett av dom bästa colombianska lagen någonsin.

Argentinas vinnande lag i Copa América 1947.

”När vi spelade hemma i Bogotá, eller mot Deportivo Cali och Independiente Santa Fe, då började supportrarna att köa klocka nio, kvällen innan, för att få biljetter”.

Två år efter sin ankomst till Colombia blev Cozzi historisk som den förste målvakten att dels lägga en straff – men också att trycka dit den. 1955 vände han hem till Argentina igen och Platense. Efter detta hann Cozzi med två kortare sejourer i Independiente och Banfield innan han valde att avsluta karriären i Independiente de Mar del Plata.

Cozzis bedrifter på planen ledde honom också hela vägen till det argentinska landslaget och 1947 var han med och vann Copa América i Ecuador. Nedsligt nog fick Cozzi aldrig representera Argentina i ett världsmästerskap. Till VM 1958 i Sverige hade han sin chans, men i slutändan valde man att ta med en extra direktör ifrån förbundet, på planet, istället för en tredjemålvakt.

Efter spelarkarriären jobbade Cozzi ett tag med Platenses ungdomslag innan han började jobba på ett statligt ägt företag. Ända till slutet av livet gick han på Platenses matcher och hade som sista önska att hans aska skulle spridas på klubbens hemmaplan, Estadio Ciudad de Vicente López, vilket också gjordes.

Julio Cozzi dog den 25 september 2011, 89 år gammal, av en hjärtattack. Hans liv präglades väldigt mycket av fotbollen och kärleken till Platense följde med honom hela vägen till graven. Än idag minns supportrarna Cozzi med värme – målvakten som var Argentinas bäste någonsin enligt Amadeo Carrizo.