Club Atlético Platense: Bläckfiskarna ifrån Buenos Aires

I början av förra seklet grundades många fotbollsklubbar runt om i världen. Många grundades av engelska sjömän som tagit med sig sporten till landet som dom befann sig i. Men Club Atlético Platense har en helt annan historia att berätta. 

Det är den 9 oktober 1904. Ett gäng kompisar har samlats i Buenos Aires för att spela på hästar. I början av förra seklet var hästsporten ganska populär i Argentina och något som man kunde fördriva tiden med under helgen. Trots att några fotbollsklubbar redan hade grundats var det först under 10-talet som den inhemska fotbollen i landet tog fart ordentligt. 

Helgens tävling var av det finare slaget och kallades ”Clásico Eduardo Casey”. Loppet utspelade sig på Hipódrom Argentino de Palermo och kompisgänget satte en ansenlig summa på hästen Gay Simon som hade fötts av hingsten med namnet ”Platense”. 

Hästen vann loppet och för pengarna köpte vännerna in matchkläder – och skor, samt en fotboll för pengarna. Samtidigt grundade dom också klubben som fick namnet Club Atlético Platense efter den vinnande hästens pappa. 

Till en början spelade man i orangeröda tröjor, men ändrade sig sedan till dom färgerna man har idag – vitt och brunt – då detta var färgerna som kusken hade haft som red den vinnande hästen Gay Simon och som gjort det möjligt för föreningen att grundas. 

Kvittot till tipskupongen som genererade startkapitalet till Platenses organisation.

Den inledande styrelsen bestod av José Viviani – som valdes till föreningens förste president – bröderna César, Julio och José Pianroli. Carlos Garbagnati, Santos Aliverti, José Roggerone, Roque Jaureguiberry, Leopoldo Lacoste och Antonio Meraggia. 

Efter några år bröt sig en fraktion ut ifrån Platense och grundade den nu tämligen bortglömda klubben Kimberley Athletico Club. Två år efter grundandet byggde Platense sin första hemmaplan i området Retiro i Buenos Aires. 

Hemmaplanen låg nära en flod som, allt som oftast, svämmade över och gjorde planen i det närmaste ospelbar. Men trots detta spelades många matcher i denna gyttja och det sägs att Platense genomförde sina bästa matcher när dom fick spela på kraftigt vattensjuka planer. 

En journalist skrev också att spelarna rörde sig ”som bläckfiskar i sitt eget bläck” – varpå föreningen hädanefter fick smeknamnet ”bläckfiskarna”.

Bläckfiskarna ifrån Buenos Aires.