Fernando Paternoster: Argentinas allra första straffsumpare i ett VM-slutspel

Fernando Paternoster. Han vann Copa América med Argentina under slutet av 20-talet och blev den förste argentinske straffsumparen någonsin i ett VM-slutspel.

Det är inte ofta som en vänsterback får en sådan uppmärksamhet – och ett sådant omnämnande i Argentina som Fernando Paternoster fick. Han föddes i Pehuajó utanför Buenos Aires och började spela för Atlantas ungdomslag redan 1919. Två år senare hade han slagit sig in i den blågula föreningens A-lag och sakta men säkert började Paternoster att göra sig ett namn inom den argentinska fotbollen.

Storklubben Racing – som haft ett briljant 10-tal – bestämde sig för att värva honom under mitten av 20-talet. Här skulle Paternoster blomma ut ännu mer och bli en viktig del av laget. Vid sidan om sig hade han José Della Torre och dessa båda bildade en av landets allra bästa backduo.

Paternoster utmärkte sig snabbt som en spelskicklig vänsterback. Medan andra spelare, på den här positionen under 20- och 30-talet, mest fokuserade på ett rigoröst markeringsspel, valde Paternoster en annan väg. Han ville spela fotboll snarare än att bara skicka i väg bollen vid första bästa tillfälle. Hans eleganta spelstil ärade honom med smeknamnet ”El Marqués” som på svenska betyder markis – vilket alltså är namnet på en fransk greve. En liten subtil blinkning gentemot Paternosters elegans nere på fotbollsplanen.

Vänsterbacken slog sig också in i det argentinska landslaget och var given i startelvan vid såväl de Olympiska spelen 1928, i Amsterdam, som Copa América året efter på hemmaplan. Vid OS i Nederländernas huvudstad spelade Paternoster i samtliga matcher när Argentina tog sig hela vägen till finalen mot Uruguay. Väl där föll landslaget till sist mot Uruguay med 2-1 efter omspel. Hans partner i försvaret var Boca Juniors Ludovico Bidoglio och dessa båda försvarade Argentinas mål på ett föredömligt sätt.

Året efter fick landslaget – och Paternoster lite välbehövlig revansch när Copa América bärgades på hemmaplan. 1930 var det dags för VM på hemmaplan och givetvis fanns Paternoster med i Argentinas trupp. Han missade visserligen premiären mot Frankrike, men startade sedan i de resterande fyra matcherna när landslaget tog sig hela vägen till finalen.

I den andra gruppspelsmatchen mot Mexiko blev Paternoster också historisk, men kanske inte på det sättet som han själv hade hoppats på. I den 23:e matchminuten valde den bolivianske domaren, Ulises Saucedo, att blåsa straff till Argentina.

Paternoster bestämde sig för att ta hand om straffsparken, men enligt fler olika källor ansåg han inte själv att straffen var korrekt dömd. Därför promenerade han fram till domaren och bad honom omvärdera sitt beslut, men Saucedo höll stenhårt fast vid sin bedömning. Paternoster bestämde sig då för att skjuta en lös straffspark som den mexikanske målvakten, Oscar Bonfiglio, enkelt kunde fånga.

Det ska också poängteras att Argentina redan ledde matchen med 3-0 vid tidpunkten för straffsparken och kom sedan också att vinna med 6-3 efter bland annat ett hattrick av Guillermo Stábile.

Straffmissen ifrån Paternoster var alltså mer av akademisk betydelse, men samtidigt blev han historisk som den förste argentinske spelaren att missa en elvametersspark i ett världsmästerskap. En annan intressant detalj i sammanhanget var att den bolivianske domaren, som utfärdat straffen, också var förbundskapten för Bolivia vilka åkte ur sin grupp med dunder och brak efter att ha förlorat båda sina matcher med 4-0 över Jugoslavien och Brasilien. Argentina föll till sist i VM-finalen mot Uruguay, precis som i OS-finalen 1928, och fick resa hem med en silvermedalj runt halsen.

Paternoster spelade vidare i Racing ända fram till inledningen på 30-talet. Därefter valde han att avsluta karriären tillsammans med Argentinos Juniors innan det blev många år som tränare i Colombia. Här vann han bl.a. ligan med Atlético Nacional 1954.

Det finns inte jättemycket berättat om Fernando Paternosters aktiva spelarkarriär, men det vi kan slå fast var att han stack ut som en otroligt elegant vänsterback.

Paternoster på äldre dagar som tränare i Colombia.

En försvarare som gärna ville spela bollen framåt, genom passningar längs marken, snarare än att skicka i väg första bästa boll upp i luften. Han vann Copa América med Argentina 1929 och var snubblande nära att vinna VM-guldet året efter. Att Paternoster blev tidernas allra första argentinska straffsumpare, i ett världsmästerskap, behöver vi inte prata särskilt mycket mer om framöver.