1984: När Hugo Gatti agerade anfallare i Kalifornien

1984. Under sjutton minuter, i den rykande heta sommarvärmen i Kalifornien, agerade Boca Juniors historiske målvakt Hugo Gatti anfallare.

”Lystring klantarslen, nu kommer ’el maestro’ in.” Högtalarna på den tomma arenan i staden Fresno i Kalifornien ekar ut ett budskap som få på plats kan undvika att höra. In på planen skuttar en ovan utespelare med nummer 14 på ryggen.

Under mitten av 80-talet genomgick Boca Juniors sin värsta kris någonsin. Storklubben hade så pass stora ekonomiska problem att risken för att de skulle gå i konkurs var överhängande. Som ett led i att försöka få ordning på finanserna beslutades det att laget skulle åka på en lång turné till Europa och Nordamerika.

Under augusti månad 1984 reste laget i väg mot Spanien för att delta i Copa Joan Gamper som FC Barcelona spelar inför varje ny säsong. I denna försäsongsturnering föll Boca bl.a. med 9-1 mot värdklubben vilket i sig vittnade lite om hur illa det var ställt med den argentinska storklubben. Visserligen kom de, till sist, trea i Copa Joan Gamper, efter att ha besegrat engelska Aston Villa med 2-0, men resultatet mot den katalanska storklubben satte sina spår i truppen.

Mellan den tjugofemte augusti och den femte september spelade Boca sex matcher på tolv dagar. På dessa blev det tre segrar och lika många förluster. Vinsterna kom mot Universidad de Católica, Panathinaikos och Nice, medan förlusterna kom mot Real Sociedad, Sevilla och italienska Torino.

Därefter var det dags att resa över Atlanten och till USA för att försätta turnén. Boca Juniors anlände mitt i den amerikanska sommaren och i Kalifornien var det över fyrtio grader varmt. Organisationen runt själva turnén var inte heller den bästa och efter att ha rest i tjugo timmar med flyg var spelarna totalt utmattade när de kom fram. I ett El Gráfico-nummer ifrån den här tiden går följande att läsa om lagets ankomst till USA.

”Några spelare sov på bussen, andra beslutade sig för att gå och köpa en hot dog ur en cafeteria. Till sist, och närmast mirakulöst, lyckades den mexikanska mellanhanden ordna fram fjorton hotellrum på Airport Park.”

Den 17 september ställdes Boca mot den mexikanska klubben Atlas i den kaliforniska staden Fresno. Längdmåtten på planen var egentligen anpassade för amerikansk fotboll vilket gjorde att planskötaren fick fixa till detta precis innan avsparken. Boca ställde upp med följande lag denna stekheta eftermiddag; Balerio; Passucci, Alberto, Mouzo, Córdoba; Stafuza, Segovia, Sotelo; Porté, Morena, Mendoza.

Efter tjugoåtta minuters spel tog Boca ledningen med 1-0 efter att Mendoza gett den argentinska storklubben ledningen. Matchen fortlöpte sedan utan några större händelser fram till avslutningen av den andra halvleken. Med sjutton minuter kvar på matchklockan skadade sig inhoppare José Berta. Eftersom Bocas tränare Dino Sani inte hade fler spelare på avbytarbänken frågade han målvakten Hugo Gatti om han kunde tänka sig att hoppa in. Den historiske målvakten satt vid tillfället och lapade sol – eller som han själv uttryckte det till El Gráfico; ”Jag solade som vilken turist som helst i shorts och sandaler.”

Snabbt fick han rotat fram en tröja i spelarbussen med nummer 14 på ryggen. Under sjutton minuters spel agerade sedan Gatti som anfallare i matchen. Faktum är att han dessutom gjorde det ganska bra. Han var t.o.m. hyfsat nära att göra ett mål, men i stället var det Fernando Morena som kunde slå in returen till 2-0.

I slutändan vann Boca med 2-1 i en träningsmatch som enbart är ihågkommen för Hugo Gattis märkliga – och historiska inhopp. Detta var den andra gången under hans långa karriär som målvakten agerade anfallare. Gatti hade nämligen testat på detta redan i augusti 1976 under en inofficiell träningsmatch mot Platense för att fira guldet i Metropolitana det året. Just därför räknar de flesta journalister hans inhopp, mot Atlas, som hans enda minuter som anfallare. Detta eftersom detta var i en officiell tillställning.

Efter mötet med mexikanerna spelade Boca ytterligare en match under denna långa turné. Därefter återvände den krisande storklubben till Argentina och blev i förlängningen räddade av en herre vid namn Antonio Alegre. Men det, ja det är en helt annan historia.