Carlos Castagneto: Ifrån fotbollsplanen till politiken

Carlos Castagneto. Numera är Carlos Castagneto en högt uppsatt person inom den argentinska politiken, men det var inte särskilt lång tid sedan som han spelade fotboll på den allra högsta nivån i Sydamerika.

Numera är det förmodligen politik som de flesta personerna tänker på när de hör namnet Carlos Castagneto. Men faktum är att det inte var överdrivet länge sedan som han spelade fotboll på den högsta nivån i Argentina.

Han föddes i La Plata under inledningen av november 1960 och ganska tidigt förstod Castagneto att han skulle bli målvakt. Det var nämligen mellan stolparna som han kände sig som allra mest hemma. Han debuterade för Gimnasia, som 22-åring, mot Deportivo Armenio i det som var motsvarigheten till andradivisionen.

Därefter gjorde Castagneto målvaktströjan, i La Plata-klubben, till sin och försvarade Gimnasias målbur fram till 1985. Under dessa år lyckades han bl.a. hjälpa föreningen att nå uppflyttning till Primera Division. Castagneto lämnade sedan för Defensores de Belgrano, men stannade bara några månader innan han hoppade på ett erbjudande ifrån Temperley.

Han fick därefter chansen utomlands i colombianska Atlético Bucaramanga innan det var dags för Castagnetos enda sejour i en riktig storklubben. 1988 skrev han nämligen på för Bambino Veiras San Lorenzo och agerade som reservmålvakt till Esteban Pogany under säsongen 88/89. Sejouren blev dock dessvärre inte särskilt framgångsrik. Castagneto gjorde bara åtta matcher för San Lorenzo och lämnade istället för Quilmes i andradivisionen. Här stannade han under två år och hjälpte laget att vinna serien – och därmed säkra uppflyttningen till Primera Division.

Carlos Castagneto spelade många år som målvakt i såväl Argentina som i andra sydamerikanska länder.

Mellan 1991 och 1993 spelade Castagneto för tre olika klubbar i tre olika länder. Han spelade två ettåriga sejourer för chilenska Deportes La Serena och paraguayanska Guaraní, men målvakten nådde störst framgångar med Sporting Cristal i Peru. Här vann nämligen Castagneto ligan 1991, vilket också skulle bli hans största titel under karriären.

1993 började han så sakteligen att ge sig in i politiken när han blev riksrevisor. Till en början inriktade sig Castagneto mest på den lokala politiken i Buenos Aires, men blev senare mer involverad i den nationella politiken. Mellan 2015 och 2019 satt han i Argentinas deputeradekammare och sedan augusti i år är Castagneto chefen för administrationen för federala inkomster.

Det finns många exempel på fotbollsspelare som har gått ifrån idrotten till politiken efter att den aktiva karriären tagit slut. Den f.d. Rosario Central-spelaren Aldo Poy är ett exempel och samma sak gäller brassen Romário som har varit involverad i den inhemska politiken i över ett decennium.