1930: Det hemsökta målet

1930. Argentina spelade sin premiär i tidernas allra första världsmästerskap på Parque Central i Montevideo. Enligt legenden var det ena målet på arenan hemsökt. 

Tidernas allra första världsmästerskap spelades, som bekant, i Uruguay. Från början var det tänkt att Estadio Centenario skulle vara färdigbyggd redan till invigningen, men p.g.a. flera olika anledningar blev den inte det. Därför kom en annan arena, Parque Central, in och tog hand om de matcherna som egentligen skulle ha spelats på Centenario. 

En av dessa matcher var Argentinas premiär mot Frankrike. Fransmännen hade redan spelat sin debut i mästerskapet, några dagar tidigare, och då besegrat Mexiko med 4-1. Argentinarna tänkte försöka utnyttja det faktum att fransmännen dels redan hade spelat en match och dels var trötta efter den långa båtfärden ifrån Europa. 

Mötet inleddes med att Argentina stångade sig blodiga mot det franska försvaret som höll dem stången. I deras mål stod en skicklig målvakt som hette Alex Thépot och i mötet med Mexiko hade han knockats medvetslös av motståndaren Dionisio Mejía. Trots detta fanns han med nere på planen när matchen mot Argentina drog i gång och Thépot skulle växa ut till en mindre mardröm för det argentinska laget. 

Matchuret tickade på, men premiären var alltjämt mållös och de argentinska spelarna kunde inte förstå hur Thépot, bara några dagar efter att ha knockats medvetslös, plötsligt kunde rädda varenda boll. Han rörde sig som en katt i målet och nådde avslut långt upp i kryssen samtidigt som han bröstade ner inlägg ifrån kanterna. 

Den franske målvakten Alex Thepót blev ett huvudbry för de argentinska spelarna i premiären av tidernas allra första världsmästerskap.

Enligt legenden – och supportrarna till Club Nacional som hade just Parque Central som sin hemmaplan – var det ena målet hemsökt på deras hemmaplan. Bakom detta mål passerade ett tåg med jämna mellanrum och varje gång som tåget gav ifrån sig en vissla hade det alltid bara dröjt några fåtal minuter innan det blev mål i just det här målet. 

Mötet mellan Argentina och Mexiko tickade upp mot den 80:e spelminuten när Juan Evaristo tacklades av fransosen Agustin Chantrel, ungefär trettiofem meter ifrån målet, varpå domaren blåste för frispark. Trots det långa avståndet – och det faktum att frisparken skulle slåss en bit ute på kanten – valde ändå Thépot i målet att ställa upp en tremannamur för att förhindra att den argentinska frisparksskytten, Luis Monti, skulle lyckas överlista honom. 

Samtidigt som San Lorenzo-mittfältaren gjorde sig redo för att ta hand om frisparken rullade ett tåg in bakom målet. Lokföraren såg förmodligen att en fotbollsmatch var i antågande och tänkte liva upp stämningen genom att låta sin tuta ljuda. Direkt därefter drog Monti på ett stenhårt vristskott som letade sig igenom muren och upp i Thépots högra kryss. 

Förbannelsen var bruten. De argentinska spelarna kastade sig över sin målskytt och jublade över det som också kom att bli segermålet i premiären. Luis Montis fina högerfot hade gett Argentina en utsökt start på världsmästerskapet och med hjälp av tåget lyckades han övermanna det hemsökta målet.