Fredagskrönikan: En tragisk afton i La Plata skapad av polisens inkompetens

Under torsdagskvällen skedde en läktartragedi i La Plata när Gimnasia och Boca Juniors drabbade samman på El Bosque.

Det blev ingen uppsluppen och elektrisk afton i La Plata under gårdagskvällen. När Gimnasia skulle ta emot Boca Juniors på hemmaplan blev istället samtliga vittnen till en tragisk läktarkatastrof. 

Allting började innan avspark. Enligt uppgifter hade Gimnasia sålt alldeles för många biljetter vilket renderade i att läktarna var fyllda redan en bra stund innan insläppet skulle stänga. Detta renderade i att polisen stängde klacksektionen och hundratals supportrar blev ståendes utanför trots att de hade legitima biljetter i händerna. Vad som sedan skedde utlöste den största läktarkatastrofen i Argentina på flera år. 

Enligt flera, av varandra, oberoende uppgifter gör gällande att polisen agerade omgående orimligt kraftfullt på de ilskna supportrarna utanför och började avfyra gevär med gummikulor. Faktum är att polisen t.o.m. ska ha skjutit på en journalist ifrån mediabolaget TyC Sports som stod och filmade hela händelseförloppet. Denna journalist blev träffade med två gummikulor och fick enorma blåmärken som följd. Polisen började därefter att skjuta tårgas mot supportrarna och gasen letade sig in på läktarna där åskådarna fick panik eftersom grindarna var stängda.

Istället vällde desperata supportrar in på planen i panik när de inte längre kunde andas. På TV-bilderna kunde man se supportrar som grät – och även spydde okontrollerat till följd av tårgasen. Bocas mittback Marcos Rojo försökte hjälpa supportrarna genom att ge dem vatten samtidigt som hemmalagets Nicolás Contín kramade om sin mamma som störtat ner ifrån läktaren i ren panik. Lite senare bekräftades det att en person i 57-års åldern hade avlidit till följd av en hjärtinfarkt i tumultet. 

Matchen spelades bara i nio minuter och återupptogs aldrig igen. Oavsett hur man väljer att se på hela situationen går det att konstatera flera saker. För det första var polisens agerande helt oförsvarbart och direkt utlösande till hela katastrofen. Att skjuta ut tårgas bland supportrar är inte bara livsfarlig, det strider också mot FIFA:s bestämmelser kring fotbollsmatcher. Där står det nämligen klart och tydligt att tårgas inte får användas i samband med fotbollsmatcher. Något som polisen alltså inte följde under gårdagen. 

Övervåldet som utövades ifrån polismyndigheten i La Plata, under gårdagskvällen, är fruktansvärt och visar återigen på vilka fruktansvärda händelserna som kan ske när en myndighet är totalt tondöv kring hur man ska arrangera diverse idrottsevenemang. Tidigare har det gått att skylla många läktarincidenter, i Argentina, på de olika våldsamma Barra-fraktionerna – det går inte den här gången. Supportrarna var helt oskyldiga till denna fruktansvärda katastrof som utvecklades i La Plata. 

Givetvis ska också arrangören – dvs. Gimnasia – ifrågasättas efter gårdagen. Klubbens president, Gabriel Pellegrino, hävdar att klubben inte hade sålt för många biljetter, men det bör vara ganska enkelt att utreda i efterhand om så var fallet. En sådan här tragedi ska inte kunna få lov att förekomma i ett modernt samhälle. Det är inte meningen att supportrar ska dö på fotbollsarenor för att polisen inte kan sköta sig jobb. Igår utövade de inte, för fem öre, vad de var där för att göra; nämligen att anordna en trygg fotbollsmatch. Istället var de helt och hållet ansvariga för den värsta läktarkatastrofen i Argentina på flera år. 

***

Veckans…

Citat: ”Säkerhetspersonalen är ansvariga. Varför är de annars där?” – Gimnasias president, Gabriel Pellegrino, efter läktarkatastrofen mot Boca Juniors.

Framträdande av en talang: 16-årige Gianluca Prestianni hoppade in för Vélez Sarsfield i deras segermöte med Banfield under tisdagskvällen. Anfallare, som är född 2006, spelade sedan fram till Lucas Jansons segermål med dryga tio minuter kvar av matchen. Efteråt tweetade Prestianni att det; ”var en dröm som gått i uppfyllelse.”

”Helgens måste”: Racing Club tar emot serieledande Tucumán under natten mot tisdagen (00:00, svensk tid). Den matchen kommer att vara direkt avgörande för avslutningen av hela säsongen. Även San Lorenzo mot Vélez Sarsfield borde bli sevärd under lördagskvällen (avspark 21:00). Därutöver ska även den sista omgången av Primera Nacional spelas med dramatik runt kvalplatserna uppåt.

Citat nummer två: ”När jag såg att publiken började komma ner ifrån läktarna kände jag doften av tårgasen. Det första jag kom att tänka på var min familj” – Gimnasias anfallare Nicolás Contín var uppriven kring kaoset på läktarna där han letade efter sin mamma och dotter. 

Veckans tweet: Häromdagen stod det klart att Sachachispas, tillsammans med Santamarína, blir nedflyttade ifrån Primera Nacional till den kommande säsongen. Den lila klubbens twitterkonto försökte ändå hålla humöret uppe på sin supportrar med denna tweet; ”Det var kul så länge det varade.”