Stor guide inför den sista omgången av Primera Nacional och det efterföljande kvalspelet

Till helgen spelas den sista omgången av Primera Nacional i Argentina. Vad finns det kvar att spela om? Här är ALLA förutsättningar.

Belgrano är, som bekant, redan mästare av Primera Nacional och därmed det första laget att bli uppflyttad till nästa säsong. Men hur ser det ut kring kvalplatserna för den andra uppflyttningsplatsen?

Innan vi går in på detta kan vi konstatera att nedflyttningsstriden är avgjord. I och med att Tristán Suárez besegrade Flandria under tisdagskvällen försvann det sista lilla halmstrået för såväl Sacachispas som Santamarina. Båda två får börja om, under den kommande säsongen, i B Metropolitana.

Med detta avklarat kommer allt fokus under den avslutande omgången att ligga på kvalplatserna och här finns det fortfarande en hel del att spela om. Just nu innehar Instituto andraplats och Gimnasia Mendoza tredjeplatsen. Dessa båda positioner har stor betydelse eftersom de lagen får gå in senare i kvalet. Trean skippar en kvalrunda, medan tvåan skippar två. Därmed är dessa platser givetvis åtråvärda. Såhär ser läget ut kring dessa båda tabellpositioner;

Instituto möter Deportivo Madryn på hemmaplan. Gästerna har ingenting att spela om då de redan är avsågade ifrån att nå en kvalplats. Dessutom har Madryn ingen vidare form och har förlorat tre av sina fyra senaste matcher. Den här matchen ska Instituto vinna och då kommer de att bli tvåa.

Gimnasia Mendoza möter Atlanta på bortaplan och här gäller samma sak. Atlanta är även de avsågade ifrån möjligheten att nå kvalspelet. Samtidigt är Mendoza otroligt formstarka och har gått som tåget på slutet. Länge låg San Martín de Tucumán trea, men nu har alltså Mendoza passerat dem. Har allt i egna händer och vid seger kommer Mendoza, som sämst, trea.

San Martín de Tucumán möter Flandria på hemmaplan och de klarade sig precis ifrån nedflyttning. San Martín har svajat lite för mycket i prestationerna på sistone, men den här matchen ska de såklart vinna alla dagar i veckan. Tucumán är emellertid beroende av att få hjälp ifrån Atlanta eller Madryn om de ska få skippa åtminstone en kvalrunda.

***

Kollar vi runt de tio övriga kvalplatserna (4-13) som kommer att börja kvala omgående ifrån den första kvalrunda är faktiskt nästan samtliga klara.

Dessa har säkrat sin plats; All Boys, Almagro, Chaco For Ever, Estudiantes Rio Cuarto, Defensores de Belgrano, Estudiantes de Caseros, Independiente Rivadavia och Deportivo Morón. Därutöver ska som bekant en av Instituto, Gimnasia Mendoza och San Martín de Tucumán också in här.

Då återstår det en enda kvalplats kvar att göra upp om och den innehar just nu Deportivo Riestra. Såhär är ställning runt denna plats;

Deportivo Riestra möter Atlético Rafaela på bortaplan och det är en klurig match. Framförallt som Rafaela har varit ganska starka på slutet och är obesegrade i de fyra senaste matcherna. Dock kommer det att räcka med ett kryss för Riestra för att säkra en plats i kvalspelet.

Övriga två lag som slåss om den sista kvalplatsen är Deportivo Maipú och San Martín de S.J. Båda två är tre poäng bakom Riestra och såldes räknas bara en seger i den avslutande omgången – samtidigt som de får hoppas på att Rafaela vinner över Riestra.

Maipú möter Quilmes borta – vilket är en svår match – medans San Martín de S.J möter San Telmo på hemmaplan. Detta är en, på pappret, enklare motståndare, men San Juan-laget har en bedrövlig form just nu och har sjunkit som en sten de senaste omgångarna. Med kniven mot strupen tror jag att det kommer att bli svårt för dem att komma ikapp Riestra.

***

Funderingar om den avslutande omgången; Jag tror att Instituto vinner sin match och därmed tar hand om andraplatsen. Vad det gäller tredjeplatsen är jag mer osäker. San Martín de Tucumán lär med största sannolikhet besegra Flandria tämligen enkelt. Det gör att Mendoza måste besegra Atlanta på bortaplan vilket kan bli dem övermäktigt. Mitt tips blir att San Martín de Tucumán kommer trea och slipper en av kvalrundorna. Vad det gäller den sista kvalplatsen tar Riestra hand om den.

Funderingar kring kvalspelet i stort; Jag håller Instituto som klara favoriter att ta den andra uppflyttningsplatsen. Det är inte enbart p.g.a. att jag tror de kommer att få slippa två kvalrundorna, utan kanske främst eftersom jag anser att de har, efter Belgrano, det bästa laget i serien. Det som däremot kan tala emot de är just det att de skippar två kvalrundor. Tidigare säsonger har det visat sig att lagen som ”stått på paus” medan de andra kvalar direkt riskerar att tappa tempo och detta kan bli ett problem för Instituto. Om inte de går upp tror jag att det blir Almagro. Jag vill också slå ett slag för Deportivo Morón som gått starkt på slutet och är formstarka. De kan bli en outsider i det här kvalspelet som ingen riktigt räknar med.

***

Den avslutande omgången i Primera Nacional som spelas till helgen.

7/10.
16:00. CA Mitre – Alvarado
20:00. Brown Adrogue – Almirante Brown.

8/10.
02:10. Ferro – Almagro.
18:40. Guillermo Brown – Belgrano.
20:00. San Martín S.J – San Telmo.
20:00. Agropecuario – Deportivo Morón.
20:00. Chacarita Juniors – Villa Dálmine.
20:00. Atlético Rafaela – Deportivo Riestra.
20:00. Estudiantes de Caseros – All Boys.
20:00. Quilmes – Deportivo Maipú.

9/10.
18:10. Def. de Belgrano – Gimnasia Jujuy.

10/10.
20:00. Indep. Rivadavia – Nueva Chicago.
20:00. Sacachispas – Estudiantes Cuarto.
20:00. Instituto – Deportivo Madryn.
20:00. Tristán Suárez – Temperley.
20:00. San Martín de Tucumán – Flandria.
20:00. Santamarina – Club Güemes.
20:00. Atlanta – Gimnasia Mendoza.