Juan Marvezzi: Ikon i Tigre och den förste att göra fem mål i en och samma match för Argentina

Juan Marvezzi. Han var den förste någonsin, i det argentinska landslaget, som gjorde fem mål i en och samma match. Utöver detta blev Juan Marvezzi en ikon med Tigre och är, än idag, en av föreningens största profiler någonsin.

Juan Andrés Marvezzi eller Juan Andrés Marvezy? Det finns nämligen två olika stavningar på anfallarens namn. En trolig förklaring är att hans föräldrarnamn var Marvezy – men att han sedan gjorde detta mer argentinsktklingande och då föll sig Marvezzi mer lämpligt.

Det finns inte jättemycket detaljer om Marvezzis barndom. Han föddes i San Miguel de Tucumán 1915 och spelade bl.a. för klubben Bella Vista de Tucumán. Han ska också ha varit en vända, under inledningen av sin karriär, hos Argentino de Rosario.

Det sägs att Marvezzi kickade boll redan ifrån tidig ålder och gjorde upp mål med hjälp av sockerburkar. Han hade ett väldigt kraftfullt avslut samt var sällsynt bra med huvudet – en kombination som gjorde det jobbigt för de flesta motståndarna. Under slutet av 30-talet skrev han på för Tigre och här skulle han komma att spela under merparten av sin karriär.

Marvezzi bokstavligt talat öste in mål för Tigre och var deras bäste målgörare 1937, 39, 40 och 41. Fortfarande är han klubbens bäste målgörare någonsin, den som gjort flest mål i Primera Division för klubben, den som gjort flest antal mål på hemmaplanen Estadio José Dellagiovanna och den Tigre-spelaren som gjort flest mål mot de fem största klubbarna i landet. Därutöver gjorde Marvezzi hela elva hattrick för Tigre genom åren – ett smått makalöst facit.

Marvezzi under epoken med Tigre.

För det argentinska landslaget gjorde han nio landskamper. Den första kom mot Uruguay den 10 oktober 1937 i Copa Newton. Argentina vann mötet med 3-0 och Marvezzi stod för ett av målen i sin debut. Därefter gjorde anfallaren dubbla mål i sin tredje landskamp – även denna gång mot Uruguay – när Argentina, 1940, vann med hela 5-0. Marvezzi skulle se till att hålla upp sitt fina målsnitt under sina resterande landskamper.

1941 var han med vid Copa América-turneringen som spelades i Chile. Fem nationer deltog och Argentina blev i också slutändan mästare. Marvezzi vann dessutom skytteligan på fem gjorda mål, men detta var inte det mest anmärkningsvärt i sammanhanget. Det mest uppseendeväckande var istället det faktum att han gjorde samtliga fem mål i en och samma match.

I sin andra drabbning besegrade nämligen Argentina Ecuador med hela 6-1 och Marvezzi smällde dit fem av målen. Därmed blev han den förste spelaren, i det argentinska landslaget, som gjorde så många mål i en och samma match. Året därefter, 1942, tangerade visserligen José Manuel Moreno rekordet när även han gjorde fem mål i en och samma match. Även i hans fall under en match i Copa América mot just Ecuador. Också Lionel Messi lyckades med denna bedrift, men först 80 år senare och i en träningsmatch mot Estland.

Efter Copa América-turneringen 1941 flyttade Marvezzi vidare ifrån Tigre till Racing Club. Men trots att anfallaren gjorde fyra mål i sin debut, en träningsmatch mot uruguayanska Peñarol, blev sejouren kortvarig i Avellaneda. Istället flyttade han tillbaka till Tigre. Kort därefter lade dock emellertid Marvezzi skorna på hyllan och gjorde således inte fler landskamper.

Anledningen till att han gick i så pass tidig pension som han ändå gjorde – Marvezzi var bara 28 år –  är en säregen historia. Anfallarens flickvän var otrogen med en av han lagkamrater i Tigre. Till följd av detta blev Marvezzi så pass deprimerad att han valde att lämna fotbollsyrket helt och hållet. Istället började han arbeta som gatusopare i utkanterna av Buenos Aires. Marvezzi dog tragiskt redan 1972. Då var han gravt alkoholiserad och lidandes av svår depression. Han blev bara 56 år gammal.

Juan Marvezzi levde ett alldeles för kort liv, men oavsett vad kommer hans rekord på fem gjorde mål, i en och samma match, leva vidare. Dessutom lär det krävas något exceptionellt för att någon ska slå hans många rekord i Tigre.