Un día como hoy: Diego Maradonas sista comeback i karriären

13 juli 1997. La Bombonera-publiken bjuder som vanligt på storslagen entré när Boca Juniors-spelarna springer in på planen. Idag är dock något annorlunda mot i vanliga fall.

Sången ekar mellan läktarna och in på planen springer ett välbekant ansikte. Han är visserligen inte samma spelare längre, har kanske inte samma klipp i steget som tidigare, men nog är det han alltid. Det går inte att ta miste på Diego Maradona när han väl befinner sig nere på en fotbollsplan och givetvis bjuder publiken tillbaka med ett öronbedövande jubel.

Den 13 juli 1997 gör Diego Maradona det som ska bli hans sista comeback i karriären. Efter åtskilliga problem vid sidan om planen är det dags att göra ett sista försök, en sista kraftansträngning. För när allt kommer omkring är att spela fotboll det absolut bästa han vet.

”Fotbollen är den vackraste sporten som finns på jorden. När man spelar är det som att röra vid himlen med sin hand”.

Denna eftermiddag på La Bombonera möter Boca Juniors Racing Club i ligaspelet. Maradona gör en fin insats där han bjuder publiken på några finter och hintar om en tid som sedan åratal har sprungit förbi Argentinas bäste fotbollsspelare någonsin. Innan återkomsten har Diego inte spelat fotboll på nästa ett helt år. Mellan augusti 1996 och juli 1997 spelade inte Maradona en enda fotbollsmatch.

”Det var så många saker som hände och så mycket konstigheter att jag knappt minns något av det. Det året är nästan bortraderat ifrån mitt minne. Jag reste till Schweiz för att lägga in mig på en klinik, som skulle hjälpa mig att bli av med mitt drogberoende. Min 36-åriga födelsedag – i oktober 1996 – var en av de tråkigaste i mitt liv. Jag valde att träna med Boca bara för att få tiden att gå. Jag visste inte var jag skulle ta vägen. Ena dagen sa jag att jag ville spela för Boca, andra dagen att jag ville lämna landet. Jag visste helt enkelt inte hur jag skulle leva utan att spela fotboll”.

Den 3 juli 1997 var Diego tillbaka ordentligt i träning igen med Boca Juniors. Då hade han legat i egen hårdträning tillsammans med den kanadensiske sprintstjärnan Ben Johnson.

”Att springa vid sidan om Ben Johnson är som att gå vid sidan om Perón, eller ge en puss på kinden till Evita (Perón). Jag kommer tillbaka för att bli mästare med Boca och för att min ena dotter, Giannia, frågade häromdagen när jag skulle komma tillbaka och spela som jag gjorde på videofilmerna hon sett”.

Diego Maradona löptränar med den kanadensiske sprintstjärnan Ben Johnson.

I den 16:e omgången av 1997:års Clausura vinner Boca Juniors med 3-2 över Racing efter dubbla mål av Sebastián Rambert och ett av Néstor Fabbri. Maradona orkade spela i femtiofem minuter innan han byttes ut och mottog stående ovationer ifrån supportrarna på La Bombonera.

Veckan innan mötet med Racing hade Maradona gjort en smygcomeback mot Newell’s i en träningsmatch. Mötet med Racing markerade dock den officiella återkomsten på planen för Diego Maradona. Vid återkomsten mot Newell’s Old Boys syntes det att Diego gått ner elva kilo i vikt och försökt att hitta formen inför karriärens sista stora mål. Nämligen att bli mästare med Boca Juniors.

”Jag förväntar mig att denna återkomst blir den definitiva, bästa och sista. Jag tänker ge allt jag har”.

Efter Racing-matchen dröjde det en månad innan han spelade sina två nästkommande matcher och då mot Universidad de Católica samt Cerro Porteño – båda i Formosa.

Den 24 augusti var Maradona sedan med på planen när Boca Juniors ställdes mot Argentinos Juniors i premiären av Aperturan. Med ett stjärnspäckat lag där, förutom Maradona, även Claudio Caniggia, Diego Latorre och Juan Román Riquelme var med i startelvan. Boca vann med 4-2 efter att Maradona, bland annat, gjort ett mål ifrån elvameterspunkten.

Vid matchens slut rullades dock omständigheter fram som skulle innebära början på slutet av Maradonas långa karriär. Vid en dopingkontroll testades Diego positivt och detta innebar, på många sätt och vis, den slutgiltiga schackmatten på hans framgångsrika karriär.

20 dagar senare återfanns han dock nere på planen igen – dock bara i fem stycken matcher. Kroppen orkade helt enkelt inte längre och det skulle inte bli några fler återkomster för Diego Maradona. Det var som låten av Traveling Wilburys gör gällande. End of the line.