Vad hände egentligen med Sebastián Rambert?

På dagen är det 25 år sedan som Javier Zanetti och ytterligare en argentinare skrev på för den italienska storklubben Inter. För Zanetti blev det ett kärleksmöte som varade resten av hans karriär. Men vad hände egentligen med den andre argentinaren?

Bara just det faktum att Sebastián Rambert ofta benäms som ”den andra argentinaren att bli klar för Inter ihop med Zanetti” säger en del om att hans karriär inte riktigt tog den fart som man hade hoppats på.

Rambert började spela fotboll i Independientes ungdomslag i slutet av 80-talet. Hans pappa var en duktig fotbollsspelare som bl.a. spelade i Lyon i Frankrike. Men trots faderns framgångar hade han inte tjänat ihop särskilt mycket pengar under karriären – han spelade helt enkelt under fel tidevarv. Pappan dog också tragiskt när Sebastián bara var 8 år gammal.

”Trots att pappa spelat fotboll så pass länge hade han knappt tjänat ihop några pengar. När jag var liten fick jag alltid cykla 5 km, fram och tillbaks, till träningarna eftersom vi inte hade råd med något annat. Därför blir man bestört när man ser vad fotbollsspelare tjänar idag”.

Rambert började karriären i Independiente.

Efter att ha gjort sin debut i A-laget och slagit igenom hos ”El Rojo” stod ett mästerskap av Pananamericano för dörren under mars månad 1995 för Ramberts del. Året innan hade Rambert dessutom blivit mästare av Primera Division med Independiente. Argentina vann mästerskapet och två av spelarna som gjorde extra bra ifrån sig var Javier Zanetti och Sebastián Rambert. Därför lockade dom till sig ett intresse ifrån Europa.

Inter valde att håva upp en hyfsat stor slant för att säkra upp dom båda argentinarna och detta var faktiskt den italienska klubbens nye ägare, Massimo Morattis, första två värvningar. Zanettis karriär i Inter ska vi inte gå in på mer i detalj än vad vi redan gjorde under inledningen. Men vad hände egentligen med Sebastián Rambert?

Faktum är att anfallaren inte spelade en enda match med Inter. Efter en säsong i den italienska storklubben lånades Rambert ut till spanska Real Zaragoza, men inte heller här gick det särskilt bra för argentinaren. Anledningen till att Rambert inte fick någon speltid i Inter var för att han var knäskadad redan när övergången blev verklighet. Faktum är att just knäproblemen skulle vara anledningen till att han avslutade sin karriär tidigare än planerat.

”I mitt ena knä har jag opererat mig åtta gånger”.

Rambert under tiden han var utlånad till Boca.

Istället för en fortsättning i Inter, efter utlåningen till Zaragoza, väntade en ny utlåning till Boca Juniors och nu började Rambert känna att en permanent övergång tillbaks till Argentina var den rätta vägen att gå. I Inter fanns nämligen ingen framtid då klubben värvat in Roberto Carlos och kvoten för utländska spelare var fylld.

Tiden i Boca blev kort men intensiv. Bland annat fick Rambert uppgiften att slå straffsparkarna istället för Maradona, efter att ikonen missat flertalet straffar i rad. Rambert själv minns känslan att få förtroendet att slå en straff istället för Maradona.

”Bilardo (tränaren) hade satt mig som straffskytt efter att Maradona missat flera straffar på raken. Men det är en sak att vara utsedd straffskytt och en helt annan när hela La Bombonera skriker efter Maradona vid tidpunkten för straffen. Jag minns att jag stegade upp, tittade på Maradona som gav mig tummen upp, och sen missade jag”.

Boca hostade dock inte upp den summan som Inter ville ha utan istället blev den permanenta övergången för Rambert till River Plate istället. Därmed är anfallaren en av få spelare som spelat för tre av dom fem största klubbarna i Argentina. När Rambert anlände till River var det till en klubb som året innan hade vunnit Libertadores.

Med ”Los Millonarios” vann anfallaren ligan fyra gånger, men någon vidare utväxling fick Rambert aldrig på karriären igen. Dock menar spelaren själv att den inledande perioden i River var hans kanske bästa i hela karriären ihop med åren i Independiente.

”Jag har alltid sagt att mina lyckligaste år inom fotbollen var med Independiente och River. Mina första år i River var fantastiska i ett makalöst bra lag. Jag fick vara med och vinna titlar med ett lag som var väldigt svårt att ta en plats i. Det var ett lag som hade väldigt roligt på planen. Jag har heller aldrig varit med om en sammansättning av spelare vars strävan efter att vinna var större än där”.

Rambert firar ett mål med River Plate på Monumental.

Men det var också i River som skadebesvären slog till med ännu hårdare kraft än tidigare.

”Totalt gjorde jag nog fyra knäoperationer under tiden i River. Ibland fick dom tömma mitt knä på vätska i pausen. Det var långa perioder då jag var skadad”.

Totalt blev det bara fem gjorda mål i Rivers tröja och efter en anonym tillvaro i Independiente i början av 00-talet begav sig Rambert iväg på sitt sista Europaäventyr. En säsong i grekiska Iraklis gjorde ingen särskilt lycklig och efter att bara ha lyckats göra ett mål på elva matcher valde Rambert att vända hem till Arsenal Sarandi, där han också avslutade karriären 2003 – 29 år gammal.

Vid denna tidpunkt hade Zanetti fortfarande många innehållsrika år kvar i Inter. Han skulle vinna Serie A fem gånger och Champions League en gång innan skorna lades på hyllan.

Verkligheterna skillde sig onekligen åt mellan Zanetti och Rambert. Men vid ett specifikt ögonblick i tillvaron var dom båda på samma plats i karriären, på varsin sida om Giancinto Facchetti, med en tillsynes ljus framtid i italienska Serie A framför sig. Det är väl också här någonstans som jämförelsen mellan Zanetti och Rambert tar slut.

Javier Zanetti blev en ikon med Inter samtidigt som Sebastián Rambert avslutade sin karriär, tynades bort i värken av knäskador, i ett annonymt Arsenal Sarandí. Men nu vet ni i alla fall vem spelaren är som presenterades samtidigt som Javier Zanetti.