Spelare i fokus: Vem är egentligen Ramiro Enrique?

Ramiro Enrique. I skrivande stund leder han skytteligan efter att ha smällt dit fem mål på de senaste tre matcherna. Ramiro Enrique är stekhet just nu och många undrar hur långt denne 21-årige anfallare kan ta sig.

La Bomboneras strålkastare lyser kraftfullt denna juliafton när Boca Juniors och Banfield kliver av gräsmattan. Gästerna jublar över resultatet och det faktum att man besegrat storklubben Boca Juniors med 3-0. Två av målen har en 21-åring, vid namn Ramiro Enrique, gjort och han har en alldeles speciell historia bakom sig.

Ramiro Enrique är nämligen son till Héctor Enrique. Den f.d. argentinske landslagsspelaren som vann VM-guld 1986 och som hade en fin karriär i flera argentinska klubbar – däribland River Plate. Han försöker nu att föra över sina erfarenheter på sonen Ramiro.

”Min pappa är en extra motivation för mig. Han har alltid funnits där, följt med mig och gett mig tips. Förutom att han var en fantastisk fotbollsspelare är han världens bästa pappa. Och jag har ärvt hans kärlek till fotbollen”.

Ramiro Enrique hade en tuff säsongen i Copa Liga Profesional, tidigare i år. Detta då en segdragen ankelskada höll honom borta ifrån nästan samtliga av Banfields matcher. Men när sedan Liga Profesional inleddes var han beredd.

Banfield har presterat hyfsat bra, hittills, den här säsongen även om man kämpar för att hitta en jämnhet i sitt spel – och i sina prestationer. Detta är något som man visserligen, långtifrån, är ensamma om under årets säsong. Startelvan utgörs av många egenfostrade spelare eftersom föreningens ekonomi, helt enkelt, inte tillåter några större investeringar i truppen. Längst fram i anfallet har Ramiro Enrique tagit sin plats och under de senaste omgångarna har också målen börjat att trilla in.

Tillbaka på La Bombonera och Banfields 3-0-seger över hemmalaget. Planens gigant var, som tidigare nämnts, Enrique. Tidigt i matchen testade han Bocas målvakt, Javier García, sedan lossnade det rejält. Först spelade Enrique fram till Giuliano Galoppos drömmål, efter tjugoen minuters spel, innan han inom loppet av några fåtal minuter smällde dit två raka mål.

Vid det första målet kom ett inspel ifrån vänsterkanten, signerat Agustín Urzi, varpå Enrique fläkte sig fram och gled in 2-0 till Banfield. Vid nästa mål fick han ett fint instick ifrån Galoppo och med ett urskiljningslöst avslut dunkade Enrique upp 3-0 i nättaket. Framförallt det andra målet visade på vilken klass anfallaren besitter i just själva avslutningslägena. Efter matchens slut var han såklart nöjd med såväl lagets – som sin egen insats.

”Jag är väldigt nöjd. Det är detta som vi tränat på – att visa att vi är ett bra lag. Nu måste vi fortsätta framåt med fötterna kvar på jorden”.

Ramiro Enrique jublar över ett av målen på La Bombonera mot Boca Juniors.

Även pappa Héctor var såklart tillfreds med sonens insats. Det är också värt att poängtera att Héctor Enrique gjorde ett mål på samma arena, mot samma motstånd, 22 år tidigare. I hans fall iklädd Deportivo Españols matchtröja.

”Jag är väldigt känslosam just nu. Glad över livet. Min son gjorde mig verkligen, ikväll, till den gladaste pappan på hela jorden. Jag lovar. Jag vann många stora saker inom fotbollen, men att få se sin son spela på det här sättet, i en klubb som Banfield – vilken jag tycker om och respekterar – mot Boca som är en storklubb, inte bara i Argentina utan även i världen. Att då göra två mål mot dom, det gjorde mig sannerligen till världens lyckligaste pappa”.

När Ramiro Enrique fick höra sin pappas ord blev även han känslosam.

”Det är galet alltihop. Jag är skyldig allt detta till min pappa och mamma. De har stärkt mig enormt mycket, just därför dedikerar jag dessa båda mål till dom. Jag älskar dom med hela mitt hjärta. Och min pappa är onekligen den störste av de alla”.

Ramiro Enrique tillsammans med pappa Enrique som bl.a. vann VM-guld 1986.

Héctor Enrique erkände sedan att han inte brukade kolla på sonens matcher förrän i efterhand eftersom han alltid blev så extremt nervös. Det trevligaste anser han är när han kan se om matchen, tillsammans med Ramiro, och de kan diskutera vad som gick bra och vad som gick mindre bra.

I omgången efter mötet med Boca Juniors, på La Bombonera, gjorde Enrique återigen dubbla mål mot Unión, och även fast Banfield förlorade matchen, lämnade anfallaren ett tydligt avtryck vilket återspeglar sig i skytteligatabellen där han delar förstaplatsen med San Lorenzos Adam Bareiro.

Enrique är en slank anfallare med en otroligt fin teknik. Trots att han inte har den mest kraftfulla kroppsformen är han otroligt skicklig i luftrummet. Något som han har sin exemplariska spänst att tacka för. En av Enriques tidigare ungdomstränare, Hugo Donato, har också poängterat den 21-årige anfallarens fina spänts som en av hans största styrkor.

”Han har en väldigt imponerande spänst, något som ger honom en fördel i luftduellerna. Samtidigt är han väldigt skicklig med bollen. Han kan slå sin försvarare antingen genom en dribbling – eller med sin snabbhet. I detta avseende är han lik sin pappa”.

Ramiro Enrique har just nu en enormt fin form i ligaspelet och målet är såklart att fortsätta utvecklas tillsammans med Banfield. Och vem vet, kanske kan han nå samma höjder som sin pappa någon gång i framtiden?

”Fotbollsmässigt är det såklart svårt att nå samma höjder som honom då han vann allting. Jag vill ha en så bra karriär som möjligt och därför tar jag hand om mig och tränar på”.

Ramiro Enrique leder just nu skytteligan i Argentina. Hur långt kan hans potential ta honom?