Säsongens lag i Copa Liga Profesional: ”Har blommat ut på ett enastående sätt”

Årets Copa Liga Profesional är färdigspelad och därför tänkte jag, i denna artikel, ta ut säsongens bästa lag.

Boca Juniors är mästare i årets Copa Liga Profesional efter att ha besegrat Tigre i finalen med 3-0. I denna artikel tänkte jag ge mig på att ta ut säsongens bästa elva. Här har jag försökt att ta hänsyn till dom spelarna som varit jämnast – och presterat bäst under säsongens gång.

Siffran inom parentesen signalerar hur många gånger som spelaren varit med i omgångens lag, under säsongens gång. Den blåa färgen indikerar på vilken spelare som varit bäst i sin respektive lagdel, medan färgen grönt står för säsongens bäste spelare.

Målvakt:

José Devecchi. Aldosivi (4)
Kommentar: Har varit seriens tveklöst bäste målvakt, den här säsongen, enligt mig. Devecchi räddade många poäng till Aldosivi under turneringens gång. Höll nollan fyra gånger och hade en hög räddningsprocent i nästan samtliga matcher.

José Devecchi har varit otroligt viktig för Aldosivi den här säsongen.

Försvarare:

Lucas Blondel. Tigre (4)
Kommentar: Seriens bäste försvarare den här säsongen – både offensivt och defensivt. Blondel har varit ett ständigt hot framåt ifrån sin högerkant och stått för tre mål. Vid 25-års ålder har Blondel genomfört en väldigt fin förstasäsong i Primera Division.

Paulo Díaz. River Plate (3)
Kommentar: En ledargestalt i River Plate och även om han blev lite av en syndabock, i kvartsfinalen mot Tigre, tycker jag att Díaz gjort en fin säsong.

Leonardo Sigali. Racing Club (2)
Kommentar: Kom upp i sin gamla fina nivå under säsongen och har varit Fernando Gagos självklare ledare i backlinjen. Otroligt stabil defensivt och en av seriens bästa mittbackar.

Lucas Blondel har, precis som hela Tigre, haft en väldigt fin säsong.

Mittfältare:

Enzo Fernández. River Plate (4)
Kommentar: Enligt mig har Enzo Fernández varit seriens bäste spelare den här säsongen. 21-åringen har blommat ut på ett enastående sätt och varit hjärtat i Gallardos lagbygge. Hans facit, i form av mål och assist, blev också oerhört imponerande (7 mål och 5 assist). Har svårt att se hur River Plate ska kunna behålla Fernández längre än året ut.

Brahian Alemán. Gimnasia (4)
Kommentar: Skulle nog vilja påstå att Brahian Alemán gjorde sin bästa säsong i karriären. En stor anledning till att Gimnasia var snubblande nära en slutspelsplats hade att göra med Alemáns höga nivå. Fem mål och två assist talar sitt tydliga språk på fjorton omgångar.

Carlos Alcaraz. Racing Club (2)
Kommentar: Har utvecklats enormt mycket under Fernando Gago och efter Enzo Fernández är förmodligen Carlos Alcaraz den spelaren som tagt störst kliv, i sin utveckling, under årets Copa Liga Profesional. Stora europeiska klubbar sägs ha ögonen på mittfältaren, men med en relativt hög utköpsklausul (25,000,000 euro) är känslan att Alcaraz stannar kvar, ett tag till, hos Racing.

Martín Ojeda. Godoy Cruz (3)
Kommentar: Återigen har Ojeda visat vilken fantastisk spelare han stundtals är. Sex mål och fyra assist gör att han, ännu en gång, placerar sig i toppskiktet av poängligan. Att han dessutom gör det för ett svajigt Godoy Cruz gör ju inte saken sämre.

Enzo Fernández har utvecklats till en av seriens tveklöst bästa spelare.

Anfallare:

Sebastián Villa. Boca Juniors (3)
Kommentar: Har varit Boca Juniors bästa spelare den här säsongen tillsammans med Darío Benedetto. Villa har varit klart jämnast, av samtliga spelare i storklubben, och hans fem mål samt sju assist bidrog sannerligen till att Boca nådde hela vägen fram till titeln.

Mauro Boselli. Estudiantes (2)
Kommentar: Vann skytteligan trots att Estudiantes åkte ut redan i kvartsfinalerna. Mauro Boselli stod för tio mål och två assist i årets Copa Liga Profesional, vilket såklart är ett fantastisk facit för 37-åringen som, gång på gång, visat sin klass.

Enzo Copetti. Racing Club (2)
Kommentar: Enzo Copetti är, enligt mig, en enormt underskattad anfallare. Gjorde flera avgörande mål, den här säsongen, för sitt Racing och har verkligen utvecklats på ett fint sätt sedan han anlände till storklubben ifjol. I årets turneringen blev det åtta mål för Copettis del.

Mauro Bosellis återkomst till Estudiantes blev sannerligen en succé. Anfallaren vann skytteligan i årets Copa Liga Profesional med sina 10 gjorda mål.

Tränare:

Diego Martínez. Tigre (2)
Kommentar: Tog sitt Tigre hela vägen till gårdagens final mot Boca Juniors och under hela säsongen har laget gjort sig kända för att spela på ett väldigt underhållande sätt. Martínez har satt en tydlig spelidé, vilken ledde Tigre till uppflyttning i vintras och som nu, endast sex månader senare, nästa genererade en titel. Otroligt imponerande!

Diego Martínez och hans Tigre har varit säsongens största överraskning.

Avbytare:

Agustín Rossi. Boca Juniors (2)
Kommentar: Rossi har varit direkt avgörande i flera matcher den här säsongen och framförallt är målvakten en specialist på straffsparkar. Men Rossi har också bevisat att han är en duktig målvakt, rent generellt sett, och tillhör toppskiktet av ligan.

Carlos Rotondi. Defensa y Justicia (2)
Kommentar: Var Defensa y Justicias bäste spelare den här säsongen tillsammans med Miguel Merentiel. Fyra mål och fyra assist har gjort att Racing nämnts som en potentiell ny klubbadress för Rotondis vidkommande. Dom lär inte bli besvikna ifall den övergången blir verklighet.

Julián Álvarez. River Plate (2)
Kommentar: Har inte briljerat på samma sätt som under höstsäsongen – där Álvarez vann skytteligan – men har trots det ändå stundtals visat sin enorma klass. Åtta mål och två assist får anses som fullt acceptabelt för en ”mellansäsong”, eller hur?

Darío Benedetto. Boca Juniors (2)
Kommentar: Bocas bäste målgörare den här säsongen och en matchvinnare av rang. Kom hem för att göra mål och det är sannerligen något som Benedetto levt upp till.

Martín Cauteruccio. Aldosivi (1)
Kommentar: Öste stundtals in mål för Aldosivi och tillsammans med målvakten Devecchi var Cauteruccio den enskilt största anledningen till att Aldosivi nådde en historisk slutspelsplats. Nio mål och två assist blev ett imponerande facit för 37-åringen.