Varför möts River Plate och Platense i Copa Ángel Labruna?

Ikväll klockan 23:00, svensk tid, drabbar River Plate och Platense samman på Estadio Monumental i Buenos Aires. Matchen har fått namnet Copa Ángel Labruna och det har såklart en historisk anledning.

Ángel Labruna är utan tvekan en av dom största ikonerna i River Plates långa historia. Han är fotfarande den som gjort flest mål för storklubben – och tillsammans med Marcelo Gallardo är Labruna den som tagit flest titlar med River Plate.

Ikväll möts River Plate och Platense i en träningsmatch som fått namnet Copa Ángel Labruna. Det finns nämligen såklart en historisk anledning till detta. Labruna må vara en stor ikon i River Plate – och är tveklöst mest förknippad med storklubben – men han är också väldigt uppskattad hos Platenses supportrar.

För att hitta anledningen till detta måste vi skruva tillbaka klockan till 1961 när Ángel Labruna tog över som huvudtränare för Platense. Den f.d. anfallaren hade själv avslutat sin karriär, året innan, men fick dra på sig matchtröjan igen eftersom Platense, som då huserade i Primera B, inte hade tillräckligt många spelare.

Labruna fick spela två matcher för Platense vilka också skulle visa sig bli hans sista matcher i karriären. Ödets ironi ville att han skulle avsluta sin karriär i den förening som han hade gjort flest mål mot under sin karriär. 26 mål hade Labruna smällt dit mot just Platense, genom årens lopp, vilket än idag är ett rekord vad det gäller antalet mål mot ett specifikt lag av en spelare.

Sex år senare, 1967, tog Ángel Labruna återigen över som tränare för Platense och vid denna tidpunkt huserade man i Primera Division. Labruna lyckades ta laget till semifinalen, i det årets Metropolitana-turnering, där man dessvärre åkte ut mot Osvaldo Zubeldías Estudiantes. Denna bedrift bidrog till att Labruna, än idag, rankas som en av föreningens bästa tränare någonsin.

Labruna tränade såklart även River Plate vid två olika tillfällen. Under den första sejouren, mellan 1970 – och 72, lyckades han inte vinna någon titel. Desto bättre gick det under hans andra epoken då Labruna ledde River Plate till deras första ligatitel på 18 år.

Han stannade i klubben till 1981 och bärgade totalt 6 titlar för storklubben som tränare. Detta kan jämföras med Gallardo som tagit 14 titlar i egenskap av huvudtränare för River Plate. Dock har Ángel Labruna tagit betydligt fler som spelare – 16 stycken – jämfört med Gallardos 8. Med dessa titlar står dom båda noterade för 22 stycken vardera och är tillsammans River Plates mest framgångsrika personligheter.

**

Ikväll ställs River Plate mot Platense och det lär bli en intressant match där hemmalaget får klara sig utan en rad spelare vilka är iväg på landslagsuppdrag.

I Franco Armanis frånvaro kommer den unge talangen, Ezequiel Centurión, att få chansen mellan stolparna och han får därmed göra sin officiella debut på Estadio Monumental.

Ezequiel Centurión kommer att få chansen i River Plates mål ikväll.

Nyförvärvet González Pirez väntas starta i mittbackslåset, medan Alex Vigo förmodligen gör sin sista match på högerbacken innan han lämnar för Independiente på ett säsongslångt lån.

Förutom Armani saknas även Julián Álvarez, Paulo Díaz, David Martínez och Robert Rojas pga. landslagsuppdrag.

Förmodad startelva för River Plate: Centurión: Vigo, González Pirez, Pinola, Casco: Pérez, Fernández: Simón, Palavecino, Paradela: Romero.

Förmodad startelva för Platense: De Olivera: Schott, Pignani, Suso, Infante: Gómez, Lamberti: Tijanovich, Bertolo, Mansilla: Tissera.

Matchen har avspark klockan 23:00, svensk tid, och kan ses på argentinska Fox Sports Premium.