1981: Det tragiska ödet – Hugo Osvaldo Pena

1981. Pena var på väg tillbaka efter en jobbig ankelskada när olyckan plötsligt var framme framför TV-apparaten hemma i Buenos Aires.

Hugo Osvaldo Pena föddes i området La Paternal, i Buenos Aires, under november månad 1951. Logiskt nog började han också att spela fotboll för områdets mest framträdande förening – Argentinos Juniors. Redan som 12-åring började Pena att spela för klubben och jobbade sig sedan upp till seniorlaget. 1970 gjorde han sin debut i Primera Division mot Lanús samtidigt som han studerade till ingenjör parallellt med fotbollen.

Tiden med Argentinos blev framgångsrik och Pena gjorde sig känd som en hårdförd försvarare. Tre år efter debuten dök River Plate upp som en intressent och Pena valde att hoppa på tåget. Hos den argentinska storklubben spenderade mittbacken tre år, vann ligan 1975 och blev uttagen i landslaget.

Avskedet blev dock inte det bästa då Pena hamnade i bråk med tränaren och tillslut lämnade för Chacarita Juniors istället. Det blev över hundra matcher – och ett gjort mål i ”dödgrävarnas” tröja.

Därefter kom övergången som skulle bli Penas sista i karriären. Under slutet av 70-talet hade San Lorenzo det jobbigt. Ekonomiska problem hotade och militärjuntan konfiskerade deras hemmaplan. Trots detta trivdes Pena i storklubben. Supportrarna uppskattade hans uppoffrande spel och under tränaren Carlos Bilardo blomstrade mittbackens utveckling.

Det hjälpte såklart också delvis till att Pena gjorde ett väldigt viktigt mål för sitt San Lorenzo. Under slutet av säsongen 1980 nätade han nämligen mot Tigre, på Huracáns hemmaplan, vilket innebar att storklubben undvek en smärtsam nedflyttning. Denna bedrift var något som supportrarna aldrig skulle glömma och det hjälpte säkerligen till att Pena dessutom spelade skadad. Detta då han ville, till varje pris, hjälpa klubben.

Pena skadade emellertid ankeln allvarligt och tvingades till operation. Detta gjorde att han missade klubbens försäsong.

I januari 1981 höll Pena fortfarande på att rehabilitera sig. Han träffade tidningen El Gráfico för ett reportage där han berättade att gipset åkt av, några dagar tidigare, och att han nyligen hade träffat sina lagkamrater. Vad han inte visste var att detta var sista gången han skulle få se dom.

Reportaget med El Gráfico 1981. Endast några fåtal dagar senare var Hugo Osvaldo Pena död.

Fredagen den 9 januari befann sig Pena i sitt hem tittandes på TV. Han hade sin ena foten, som blivit opererad, i ett fotbad med salt i. Hans ena dotter satt vid sidan om och bad sin pappa att byta kanal eftersom hon ville kolla på Tom och Jerry. Pena reste sig upp för att ändra kanal framme vid TV:n när han plötsligt fick en kraftfull elektrisk stöt i sig. Han fördes med ambulans i ilfart till sjukhuset och ett flertal återupplivningsförsök gjordes utan resultat.

Den argentinska fotbollen var i chock. Hugo Osvaldo Pena hade gått bort endast 29 år gammal efter att ha fått ström i sig framför TV-apparaten. Hans aska bevarades i föräldrarhemmet, under några dagar, för att alla San Lorenzo-supportrar, som ville, skulle kunna ta farväl av sin spelare.

Året efter åkte San Lorenzo ur Primera Division. Lyckligtvis blev sejouren i andradivisionen endast ettårig. Många supportrar hävdar dock, än idag, att klubben aldrig skulle ha åkt ur om Hugo Osvaldo Pena fortfarande hade spelat för klubben. Om detta påstående stämmer – eller inte, får vi dessvärre aldrig reda på.